8 Nov 2012

Putarbelit Kenyataan Izzah, Media Umno Tak Siuman – Pengerusi Shura

Pengerusi Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Abdul Ghani Shamsudin mempersoal tahap kewarasan media Umno apabila sanggup memutar belit kenyataan Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar sehingga ada yang mempertikai akidahnya.

Katanya, media Umno seolah-olah diperalat supaya memesongkan pemikiran rakyat kepada parti pemerintah semata-mata pilihan raya semakin hampir.

“Media Umno dah dekat-dekat pilihan raya ini, tahap kesiuman mereka semakin rendah. Oleh kerana itu, kita kena check (semak) dulu apa yang disiarkan mereka.

“Kalau mereka tak tahu pasal agama, jangan berani putar belitkan kenyataan terutama melibatkan soal agama,” katanya ketika dihubungi.

Tegas beliau, tiada apa yang perlu diisukan berhubung kenyataan Nurul Izzah sedangkan beliau hanya menyebut perkara asas dalam surah al Baqarah mengenai beragama.

“Apa yang diperkatakan Nurul Izzah itu betul, cuma mereka (media) putar belit. Tindakan mereka mengaitkannya dengan isu murtad sama sekali tidak betul kerana isunya sekarang kebebasan agama.

“Murtad isu lain…maksudnya ia tertakluk kepada yang sudah beragama Islam. Jadi kenapa media kaitkan isu ini pula,” jelas beliau.

Abdul Ghani berkata, tujuan sebenar media kawalan Umno bukan mahu membela agama, tetapi demi menjaga pemerintah yang di ambang kebangkitan rakyat.

“Tujuan media Umno itu jelas, mereka dipulun setiap hari untuk cari kesalahan parti pembangkang. Sebab itu mereka gunakan media BN untuk burukkan Pakatan Rakyat,” ujarnya.

3 ulasan:

"Ahlul Quran-Was-Sunnah" berkata...

Solusinya adalah "Wamakaru-makrallahi-wallah-hu-khairum-maakirin" mengkonotasikan bahawa siapa jua yang membawa kebenaran dengan penoh mukhlis untuk membela kebenaran, membasmi kezaliman dengan niat kerana Allah, pasti akan ditolong dengan pertolongan Allah tanpa disadari.

Namun begitu Juzuk 20 Ayat 2 adalah dugaaan dan cabaran yang akan dihadapi oleh pihak yang benar ini.

Awanama berkata...

UMNO/BN sudah lemas, diambang kekalahan.

Awanama berkata...

Majlis Agama Islam Selangor(MAIS) pun senang kena tipu Utusan Meloya.Kalau betul-betul ikhlas panggil dulu Nurul Izzah,siasat baru,pergi jumpa Sultan.Kes Chua Soi Lek betul-betul dan terang-terang hina Islam tak berani pulak buka mulut.