11 Okt 2012

Hukuman Penjara: MP Sabak Bernam Berjaya Mohon Tangguh

Mahkamah benar hukuman penjara MP Umno ditangguh

Mahkamah Tinggi Shah Alam menangguhkan pelaksanaan hukuman enam tahun penjara dan denda RM400,000 terhadap Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abdul Rahman Bakri dan pembantunya, Rosli Busro yang disabitkan atas tuduhan membuat tuntutan palsu.

Pada mulanya, mahkamah menolak rayuan mereka dan Hakim Datuk Akhtar Tahir memerintahkan hukuman tersebut dijalankan mulai hari ini.

Bagaimanapun, pihak peguambela berjaya berhujah meminta penangguhan hukuman tersebut lewat petang ini.

Bagaimanapun, jumlah ikatjamin terhadap Abdul Rahman dinaikkan daripada RM50,000 hingga RM80,000.

Tertuduh mempunyai peluang terakhir untuk mengemukakan rayuan terhadap sabitan hukuman tersebut di Mahkamah Rayuan.

Pada 1 Mac, Hakim Mahkamah Sesyen Azhaniz Teh Azman Teh menjatuhkan hukuman tersebut selepas mendapati Abdul Rahman dan Rosli bersalah terhadap lapan lapan tuduhan membuat tuntutan palsu bagi program-program yang tidak pernah diadakan berjumlah RM80,000.

Laporan sebelum ini
klik untuk baca

4 ulasan:

Waris berkata...

Alamak.... hakin u-turn lah pulak. Mesti dapat phone call dari tangan2 ghaib yang ajaib ni. Kalau bukan mp umno semalam lagi dah kena penjara ni.

Awanama berkata...

Tahniah LATOK!
Malaysia Buleh....

Awanama berkata...

Seorg bapa yg terpaksa curi susu tin rega rm50 di kedai nak bagi anak makan terus jer dibicara n dijatuhi hukuman penjara takde tangguh2 n rayu2...sbb miskin n xde pelajaran...at least consider la kenapa dia curi n apa yg dia curi...n kalau masuk jail 7 thn anak dia apa citer...adoyyy...tau la curi tu salah...

Awanama berkata...

Nampaknya orang berduit boleh buat apa saja.