24 Okt 2012

Derma RM40 juta: Bumburing Dedahkan Wang Dimasukkan Ke Akaun Peribadi Pemimpin UMNO

Derma politik” kontroversial RM40 juta kepada Umno Sabah melibatkan Ketua Menteri Datuk Musa Aman telah dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi “seorang pemimpin Umno”, dakwa bekas ahli parlimen (MP) Barisan Nasional (BN).

Datuk Seri Wilfred Mojilip Bumburing (gambar) yang kini merupakan MP bebas Tuaran, mengatakan dalam kenyataan melalui email malam tadi ahli keluarga “pemimpin Umno” yang beliau tuduh boleh mengeluarkan wang dari akaun tersebut sedikit demi sedikit, menimbulkan pertanyaan tentang kenyataan pemimpin BN bahawa dana tersebut adalah untuk digunakan oleh Umno Sabah.

“Apakah pengeluaran wang ini mendapat kelulusan Umno?

“Jika wang itu bertujuan untuk didermakan kepada Umno, mengapa ianya dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi individu?” katanya dalam kenyataan tersebut.

Bekas timbalan pengerusi BN Sabah dari Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), walaubagaimanapun tidak mendedahkan identiti pemimpin Umno atau memberikan bukti untuk menyokong dakwaannya.

Bumburing juga mempersoalkan mengapa BN menolak untuk mendedahkan sumber dana, dengan mengatakan ia memberikan persepsi seolah-olah pemimpin gabungan pemerintah tersebut membiarkan rasuah berleluasa.

Beliau mengkritik Setiausaha Umno Sabah, Datuk Abdul Rahman mengatakan bahawa MP Kota Belud ini telah berkali-kali mempertahankan derma dengan mengatakan tiada apa-apa kesalahan dalam sumbangan berkenaan.

“Pengakuan (Abdul Rahman) juga meninggalkan banyak persoalan yang tidak terjawab seperti dari mana wang itu datang? “Adakah wang tersebut dikecualikan dari cukai atau apakah penderma membayar di atas wang yang didermakan?” soalnya.

Bumburing dan seorang lagi MP Sabah, Datuk Seri Lajim Ukin meninggalkan BN baru-baru ini dan berikrar untuk menyokong perjuangan Pakatan Rakyat (PR) mengatakan mereka telah hilang keyakinan terhadap kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Di Parlimen awal bulan ini, didedahkan bahawa Musa telah dibersihkan daripada rasuah selepas pihak berkuasa tempatan mendapati bahawa RM40 juta yang menjadi persoalan adalah "derma politik" untuk Umno Sabah dan tidak dimaksudkan untuk kegunaan peribadi Ketua Menteri.

Menurut laporan lalu, siasatan pertama bermula pada tahun 2008 di atas permintaan Suruhanjaya Bebas Pencegahan Rasuah (ICAC), Hong Kong, selepas seorang ahli perniagaan yang didakwa ditangkap ketika cuba menyeludup wang tunai kembali ke Malaysia.

Akan tetapi, penemuan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kemudian membersihkan nama Musa menyebabkan ICAC menutup kes terhadap ketua Umno Sabah itu.

MP pembangkang di sini tidak berpuas hati dengan penutupan kes tersebut dan menuntut pentadbiran Najib untuk mendedahkan sumber derma tersebut dan peristiwa tepat membawa kepada siasatan pada Musa.

Menurut laman pemberi maklumat Sarawak Report, yang pertama mendedahkan kes tersebut, peniaga kayu Sabah Michael Chia ditangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong dengan wang tunai dalam mata wang Singapura.

Pada ketika itu, Chia dilaporkan memberitahu pihak berkuasa Hong Kong wang tersebut adalah untuk Musa.

Dalam pendedahan April lepas Sarawak Report turut mendedahkan dokumen dikatakan dari ICAC Hong Kong menunjukkan peguam Sabah memegang US$30 juta (RM90 juta) dalam akaun bank Swiss untuk Musa.

Laporan itu juga mendakwa jejak kertas menunjukkan bahawa berjuta-juta dalam matawang Euro serta Amerika Syarikat, Hong Kong dan Singapura telah disalurkan dari beberapa firma diuruskan oleh Chia yang berpangkalan di Hong Kong untuk beberapa syarikat British Virgin Island dan seterusnya kepada akaun peguam Swiss perguam tersebut.

Tetapi apabila menjelaskan isu ini di Parlimen Isnin lepas, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata bahawa Chia tidak pernah ditangkap dengan tunai di Hong Kong dan tidak pernah ditangkap oleh ICAC.

Nazri berkata RM40 juta sebenarnya dibekukan dalam akaun pelaburan di Hong Kong, yang kemudiannya perlu dipindahkan ke sebuah akaun dalam bank Switzerland.

"Itu adalah pemahaman saya dalam kes itu," katanya kepada Dewan. -TMI

2 ulasan:

Awanama berkata...

Datuk Abdul Rahman MP Kota Belud tu pengampu nombor satu.

Dia lebih mengutamakan Najib dan Musa Aman daripada pengundi di kawasan pilihan rayanya.

Dia naik dalam politik sebab dia pandai mengampu. Dia tidak mempunyai kekuatan peribadi di Kota Belud.

Awanama berkata...

Nak jaga kedudukan dan dipilih sekali lagi menjadi MP