8 Ogo 2012

Tengku Razaleigh Bidas Kerajaan Pusat Yang Tidak Mematuhi Akta Petroliam 1974

Royalti : Sejarah Yang Di Nafikan Hak Oleh UMNO@BN...!!!

Gambar: Majlis tandatangan Akta Kemajuan Petroliam 1974 -
Tengku Razaleigh Hamzah (Pengerusi PETRONAS) dan Datuk Mohammad Nasir (Menteri Besar Kelantan)


Akta Kemajuan Petroliam 1974 jelas menyatakan bahawa Kerajaan Malaysia & Petronas haruslah membuat pembayaran tunai dalam bentuk Royalti bagi “Pemunyaan Hak” yang diberikan Negeri Kelantan bagi Penerokaan Industri Petroleum.

Maka Tengku Razaleigh pun bertanya di dalam FBnya:Ulasan GB

Begitu mudah kerajaan UMNO BN menafikan hak kerajaan dan rakyat Kelantan dengan melanggar terus Akta Kemajuan Petroliam 1974 dengan menggantikan dengan Wang Ehsan untuk menyekat pembangunan Kelantan.

Siapakah yang memulakan langkah itu?

Perdana Menteri keempat, Tun Mahathir Mohd dan pengkhianat rakyat Kelantan bernama Mustapa Mohamad. Kemudian diikuti dengan PM-PM selepas Mahathir iaitu Abdullah Ahmad Badawi dan Najib Razak bersama dengan konco-konco mereka seperti Nazri Aziz, Khairy Jamaluddin dan ramai pemimpin UMNO yang lain.

Sepatutnya mereka itu semua telah lama ditangkap dan dipenjarakan kerana melanggar konsep federalisma dan juga menghapuskan Akta yang diluluskan oleh Parlimen dan telah jelas memaktubkan hak royalti rakyat Kelantan.

Tetapi .... sistem yang ada kini membenarkan UMNO BN terus melakukan kezaliman.

Hukum kebenaran dan keadilan akan tetap mengambil tempatnya dan mereka itu semua akan dihukum oleh Allah swt di satu masa nanti.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Perbuatan tidak memberi wang royalti kepada Kelantan ibarat bapa yang tidak memberi nafkah kepada anaknya. Berdosa besar.

Tanpa Nama berkata...

Janji ditepati ? No....No...No, rakyat dizalimi !

ahmadyani berkata...

Hanya orang bodoh sombong sahaja yang menafikan fakta kebenaran yang jelas.