12 Ogo 2012

Isu Kafir Harbi - Membongkar Kejahilan Pihak Yang Tuduh DAP Kafir Harbi

Kafir Harbi Tidak Wujud Selagi Tidak Tertegak Negara Islam - Haron Din

Tidak wujud istilah penggunaan ‘kafir harbi’ selagimana tidak tertegaknya sebuah pentadbiran negara Islam yang sebenar, tegas Datuk Dr Haron Din.

Dr Haron yang merupakan Timbalan Mursyidul Am PAS ketika dihubungi TVSelangor berkata, polemik itu perlu hentikan segera kerana ia ditakuti boleh mencetuskan suasana tidak tenteram dalam negara.

Ujar beliau definisi kafir harbi itu merujuk kepada golongan yang perlu diperangi oleh umat Islam.

Beliau juga mengingati agar mana-mana pihak yang mahu mengeluarkan kenyataan dan melabelkan sesuatu golongan itu agar berhati-hati serta berdasarkan hujah yang kukuh dalam menyampaikan pandangan.

“Kafir harbi ini merujuk kepada golongan yang perlu diperangi oleh orang Islam, saya menegaskan istilah kafir harbi ini hanya timbul dengan sendirinya apabila wujud sebuah pentadbiran negara Islam yang sebenar.

“Dalam konteks ini negara ini masih belum lagi memenuhi ciri-ciri sebuah negara Islam, justeru penggunaan istilah kafir harbi dan sebagainya tidak wujud,” katanya.

Sementara itu, memetik laporan Malaysiakini, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata tidak perlu mengisytiharkan haram kepada umat Islam untuk menyokong DAP kerana ia hanya berkaitan perbezaan pandangan dalam politik.

Katanya, ia hanya persoalan politik dan bukan berkaitan soal apa yang boleh atau tidak seperti dalam bidang kesalahan jenayah.

Sebelum ini, kenyataan Pengasas Pondok Geting, Tumpat, Kelantan, Abdullah Sa’amah, dipetik Utusan Malaysia menyatakan bahawa umat Islam haram menyokong DAP kerana ia menolak Islam dan tergolong dalam kafir harbi. -TVS5 ulasan:

Yong berkata...

Salam Yob GB

Oleh kerana kita takusah guna istilah kafir harbi, apa kita nak guna untuk geng Soi Lek yang terang-terang menghina Islam?

Awanama berkata...

utk geng soi lek dipanggil "kafir babi"

Awanama berkata...

Sokong kenyataan Datuk Dr Haron Din. Hanya UMNO dan proksinya yang pening, timbulkan polemik ini.

Bukan ZUL kulim berkata...

Puak2 Umno ni pelik.. dulu disuruh mengaji agama ,lari masuk pub....dulu ,kini dan selamanya rosak akal..

Awanama berkata...

dlm apa jua isu terutama dlm bab agama ni, pas lbh byk membetulkan kefahaman rakyat. umno hanya byk memesongkan rakyat, apa nk jd dgn umno. bungkus je la..