30 Mei 2012

Pakatan PDRM & Kongsi Gelap Itu Benar: Bersihkan Segera PDRM!

Bekas IGP: Ada orang politik marah 'rezeki' disekat

WAWANCARA Mantan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan mengesahkan wujud pakatan sulit di antara rangkaian kongsi gelap dan pasukan Polis Di Raja Malaysia.

Dalam temubual eksklusif dengan Malaysiakini, Musa turut mengakui rangkaian sama wujud antara kongsi gelap dan ahli politik tanah air yang disifatkannya berada pada tahap "serius."

Katanya, beliau mula mengambil langkah serius untuk membanteras aktiviti haram seperti judi, pelacuran dan sindiket peminjam wang ketika mula memegang jawatan Ketua Polis Johor.

Ini kerana beliau tidak percaya kepada konsep "menggunakan penjenayah untuk mengawal penjenayah lain," seperti digambarkan dalam filem Godfather yang menceritakan hubungan kongsi gelap dan pasukan polis.

"Mereka sendiri (di Amerika Syarikat) mengambil masa bertahun-tahun untuk menghapuskan perkara ini," katanya.

Menurutnya, rangkaian kongsi gelap yang memperolehi banyak wang melalui aktiviti haram tidak boleh dibiarkan "mengawal" ahli politik.

"Mereka ini banyak dana. Jadi apabila dana luas mereka boleh kawal orang. Kalau ahli politik terlibat, mereka boleh kawal ahli politik,"
katanya.

Usaha tersebut katanya diperhebatkan lagi apabila beliau mengetuai Jabatan Siasatan Jenayah.

Namun, tindakan tegasnya kurang disenangi ahli politik tertentu dan sebahagian daripada pegawai di dalam pasukan polis.

"Apabila saya ambil tindakan, orang politik datang pejabat saya tanya 'Kenapa you ambil tindakan sebegini?' dan mengatakan ini (mereka yang dikenakan tindakan adalah) kawan-kawan mereka.

"Jadi apabila kita hendak banteras, mereka marahlah kita sekat rezeki mereka," katanya.

Maklum kepada Pak Lah

Menurutnya, beliau sendiri pernah bertemu secara peribadi dengan ahli politik yang mempunyai hubungan dengan kongsi gelap agar mereka menghentikan hubungan itu.

"Saya dah tegur Menteri berkenaan perkara ini. Tugas saya menyampaikan sahaja. Nak berubah awak kena arahkan sayalah dan saya akan buat cara saya (untuk banteras)," katanya.

Malah, beliau mendakwa turut memanjangkan perkara itu kepada Perdana Menteri pada masa itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

"Perdana Menteri (Abdullah) pun saya beritahu," katanya.

Menurut Musa, beliau tidak mahu peminjam wang tidak berlesen (Along) terus mewujudkan masalah kepada orang ramai sehingga mengakibatkan kanak-kanak takut pulang ke rumah kerana serangan Along.

Menurutnya, orang ramai tidak sepatutnya menyalahkan peminjam sahaja dalam situasi ini, kerana tindakan perlu diambil terhadap sindiket itu yang mengenakan faedah melebihi 18 peratus setahun.

"Jika mereka bebas mengenakan kadar faedah melebihi 18 peratus, ini bermakna tiada penguatkuasaan," katanya.

"Malah, siapa yang memberikan peminjam wang ini lesen? Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Ada anggota polis bertugas di kementerian itu tetapi masih ada orang menjadi mangsa hari ini," katanya.

Ketegasan beliau, menurutnya, menimbulkan "reaksi balas" dari mereka yang mempunyai hubungan dengan kongsi gelap terbabit.

Menurutnya, individu berkenaan cuba memburukkan namanya dengan menuduhnya mengatur pelantikan pegawai kanan polis dengan "restu" kumpulan kongsi gelap terbabit.

"Saya terima backlash kerana satu saya cuba banteras aktiviti haram dan kerana saya hendak bersihkan (pasukan polis).

"Kalau saya sertai mereka (kongsi gelap) sayalah IGP terbaik," katanya.

Dalam temubual sama, Musa turut mengiyakan bahawa rangkaian ahli politik-kongsi gelap-polis itu adalah "kuasa ketiga" yang sebelum ini didakwanya membantutkan usaha-usaha reformasi dalam pasukan polis yang cuba dibawa beliau.

"Campur tangan datang dari banyak pihak termasuk ahli politik," katanya. -mk

Ulasan GB

Macam-macam ada di dalam PDRM.

Patutlah dituduh menjadi lembu UMNO BN selama ini.

Demi menjaga kredibiliti dan intgriti pasukan polis, sebuah Suruhanjaya Siasatan perlu diwujudkan untuk mebersihkan PDRM.

Tetapi malang, tuntutan rakyat dipekakkan telinga oleh Najib, sehinggakan tuntutan Suruhanjaya untuk bersihkan SPR pun tidak diindahkan.

Tidak mengapa, hukum kebenaran akan "menghukum" Najib akhirnya. Itu keyakinan kita.

8 ulasan:

Akmal berkata...

nampaknya mantan Ketua Polis sendiri yang bercerita...aku rasa tak mustahil perkara ini memang berlaku...aduhai MALAYSIAku!...yang jadi mangsa kita juga....

kampong lad berkata...

benda ni dah lama dah. jawatan igp mesti dapat lampu hijau dari mca la.

Alias Bin Hasan berkata...

Salam semua...

Moral dari cerita beliau. tahap keimanan umat sudah kronik.

Awanama berkata...

Yang jelas, orang politiklah yang selalu campur tangan dalam kebanyakan perkara. Merekalah tangan ghaib sebenarnya.

Awanama berkata...

Mengapa tidak ambil tindakan pada orang politik tersebut? Dah pencen baru nak dedahkan. Mengapa tak tangkap saja semua orang politik dan kongsi gelap tersebut? Takut? Kalau PM, KPN dan polis takut nak ambil tindakan apa maknanya pegang kuasa. Kuasa untuk menekan pembangkang. KPN sekarang tak boleh buka fail siasatankah? Kes AI dan Azmin cepat buka fail kerana sangat bahaya. Kes kongsi gelap tak bahaya. Rakyat yang jadi mangsa.
Pak Long

Awanama berkata...

Takdak selera nak komen...tup tup nanti disiasat atas tuduhan hasutan ma.Polis sedia berkhidmat. Porrrrrah.

Awanama berkata...

Najib membinasakan dirinya sendiri. Dia akan binasa..sama2lah kita tunggu saat itu.

putera ledang berkata...

DAH DIA PUN NAIK DARI PINTU BLKG, TU YG JADI IGP TAK DA KUASA AWAL-AWAL LAGI MATID DAH KILAAS .......NAK KENA IKUT GUA TAKDA KALU LU PENCEN.