18 Feb 2012

Kelantan Miskin Kerana Dizalimi Kerajaan Pusat

Kelantan miskin bukti Najib dan PM terdahulu gagal

KUALA LUMPUR, 18 Feb: Dakwaan Datuk Seri Najib Razak bahawa Kelantan negeri paling miskin di negara ini, hanya membuka pekung dirinya sendiri sebagai pemimpin nombor satu negara.

Pensyarah Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya, Profesor Madya Dr Abu Hassan Hasbullah berkata, jika benar dakwaan itu, ia bermakna kegagalan kesemua enam perdana menteri termasuk Najib untuk memajukan kesemua negeri dalam Malaysia ini sejak BN memerintah lebih 50 tahun lalu.

"Sekira benar Kelantan ini negeri miskin mengikut kata PM DS Najib, maka ini bermaksud benar-benar gagalnya enam orang Perdana Menteri dalam memajukan setiap pelusuk tanah air, setiap orang dari rakyatnya.

"(Ini) kerana negeri Kelantan ini adalah salah satu negeri dalam gabungan 14 negeri di dalam Persekutuan Tanah Melayu atau Malaysia, dan sama sekali bukan sebuah negeri yang berada di Thailand, atau Indonesia, atau Brunei, atau Kemboja, dan tidak mungkin sebuah negeri di Benua Afrika," coretnya melalui Facebooknya Hassan Hayastani..

Beliau dipercayai mengulas kenyataan Najib ketika berucap di Lahad Datu semalam kononnya Kelantan adalah negeri miskin tercorot dan bukan lagi Sabah.

Najib berkata kedudukan tercorot itu bermula sejak negeri tersebut berada di bawah pemerintahan kerajaan PAS Kelantan.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Mini Estet Sejahtera (Mesej) Akuakultur Kampung Nala, Tungku, Lahad Datu di sini semalam.

Mengulas lanjut, Abu Hassan berkata, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan memerintah untuk memajukan mana-mana negeri dan tugas itu berada di atas batu jemala seorang perdana menteri.

"Negeri mana pun yang dikatakan miskin selagi dia adalah negeri di dalam Malaysia maka tanggungjawab memberi kekayaan, kemajuan, kesejahteraan dan kebajikan masadepan itu berada di atas kepimpinan seorang Perdana Menteri.


"Ini bukan zaman penjajah British dengan polisi kejadah pecah dan perintah!," tulis beliau. -HD


Kelantan miskin: 'Air terpercik ke muka Najib'

KOTA BHARU, 18 Feb: Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mendakwa Kelantan negeri termiskin di negara ini berbanding Sabah umpama menepuk air terkena muka sendiri.

Ketua Dewan Muslimat PAS Negeri Kelantan, Siti Zailah Mohd Yusof, juga berkata kenyataan memuji Sabah kerana ingin ‘membodek’ rakyat di negeri itu dengan fakta yang merapu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri itu ketika berucap di Lahad Datu, Sabah yang mendakwa Kelantan negeri termiskin di negara ini.

Menurut Zailah lagi, tindakan kerajaan Pusat terhadap Kelantan juga tidak ubah seperti mengingat kaki dan tangan, apabila merompak hasil kekayaan di negeri itu, namun tidak menyalurkannya semula.

“Jangan membuat sebarang dakwaan yang mengatakan Kelantan miskin selagi hasil royalty negeri ini dirompak serta tidak dikembalikan pada negeri kami.

“Kerajaan Pusat telah merompak hasil royalty Kelantan sejak sekian lama sebanyak RM300 juta setahun, kemudian menuduh Kelantan miskin,”ujarnya yang juga Anggota Parlimen Rantau Panjang.

Beliau juga turut menempelak kenyataan Perdana Menteri yang mengatakan Kelantan negeri termiskin di negara ini, sebaliknya Sabah, Sarawak dan Terengganu adalah miskin berbanding Kelantan.

Tegasnya, semua negeri berkenaan adalah diperintah oleh Umno dan BN bukan Pakatan Rakyat.

Pada masa yang sama Zailah turut mempersoalkan Kelantan masih dianaktirikan sejak hamper 22 tahun lalu dengan menyekat pelaburan, jalanraya juga tidak dimajukan.

“Begitu juga tebatan banjir di Rantau Panjang telah dijanji nak buat sejak RMK-7, kini dah RMK-10 masih tak buat-buat lagi.

“Bila banjir besar melanda, rakyat tidak boleh mencari rezeki menyebabkan ekonomi mereka lumpuh, jadi jangan buat kenyataan yang membolehkan rakyat Kelantan marah,”ujarnya.Ulasan GB

Sebenarnya kelantan negeri terkaya di negara ini jika UMNO BN tidak merompak wang royalti minyaknya.

Dan jangan lupa Mahathir mengakui bahawa beliau sendiri menyekat pembangunan di Kelantan kerana khuatir rakyat negeri itu tidak menyokong BN. Saksikan:


8 ulasan:

Awanama berkata...

miskin tapi bahagia.....lantakla kapitalis nak kata apa....boleh p mesjid cukup makan minum suda la....kan gitu?

Awanama berkata...

siapa kata kelantan miskin? org miskin adalah orang yg banyak hutang... tapi bukankah kelantan negeri yg paling rendah kadar hutangnya... jgn nampak aje hebat... belanja sana belanja sini.. tapi hutang keliling pinggang... papa kedana.. buat apa...

Awanama berkata...

Kelantan dimiskinkan sebagai satu cara dalam perang melawan keganasan

MNazri berkata...

Betul tu.. Cuba bandingkan jumlah hutang negeri2 yg diperintah UMNO/BN dgn negeri2 PR.

Bandingkan pula peruntukan kerajaan persekutuan kpd negeri2 UMNO/BN dgn negeri2 PR.

Kamu ingat kami bodoh ke Najib?
Umno/BN menjijikkan! Ptuihh!!

Awanama berkata...

Puak UMNO ni bodoh. Kalau dah bodoh janganlah buat orang lain bodoh sama.

2 parti berkata...

bila nak pru ni x sabar dah duk bwh bn selama ini.nak rasa udara baru pulak...bg PR duk Putrajaya plak nak rasa mcmana.kalau dua2 sama aje rasanya baik tak payah pangkah sapa2.

1 Malaysia berkata...

Biar pun dikatakan MISKIN tapi penuh integriti. Apa gunanya kaya kalau harta datang secara HARAM? Bini ... dapat pun secara HARAM. Memang BENAR seperti Allah swt berfirman,"Wanita Jalang hanya untuk Lelaki Jalang." Cuba tanya Tok Jib, dia mesti tahu jawapannya. Adakah Pembesar dari Pahang memang macam tu kah?

Awanama berkata...

satu kenyataan mengampu oleh seorang perdana menteri yang kurang cerdik.wahai rakyat kelantan bangun dan gulingkan PM ini dalam PRU ke 13 melalui tangan anda dikertas undi