5 Okt 2011

RM9 Juta Untuk Sewa Pesawat Bawa PM Tahun Ini

Jumlah kos penyewaan sebuah pesawat Airbus A319 yang digunakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sewaktu percutiannya di Perth, Australia pada Hari Kemerdekaan, tahun ini berjumlah RM9.1 juta.

Dalam jawapan bertulis kepada soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata kekerapan penggunaan pesawat itu adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara.

Katanya, kos penggunaan berjumlah RM9.1 juta itu meliputi kos bahan api pesawat, caj tempat dan kendali, sajian serta logistik krew pesawat.

Nazri juga mendedahkan pesawat itu disewa daripada Syarikat Penerbangan Malaysia Berhad (PMB) itu bermula 3 Ogos 2007 lagi untuk kegunaan pemimpin terpenting di dalam kerajaan termasuk Yang di-Pertuan Agong, Perdana Menteri dan juga Timbalan Perdana Menteri.

Nurul melalui soalannya meminta kerajaan menjelaskan siapa pemilik pesawat yang digunakan oleh Najib sewaktu percutiannya di Perth, Australia serta kekerapan penggunaannya dan kos yang telah dibelanjakan.

Nazri juga memberitahu bagi tempoh Januari sehingga Ogos 2011, kekerapan penggunaan pesawat adalah meliputi 155 sektor di dalam dan luar negara.

Berikutan maklumat daripada pembaca, Malaysiakini melaporkan seorang pegawai perdana menteri telah mengesahkan bahawa Najib sedang bercuti pada Hari Merdeka, 31 Ogos lalu tetapi enggan mendedahkan butirannya.

Bagaimanapun, tiada juga pengumuman rasmi bahawa perdana menteri sedang bercuti seperti yang lazim dilakukan oleh pejabatnya.

Berita itu kemudiannya disahkan bahawa Najib memang berada di Perth bagi mendapat rawatan fisioterapi berikutan pembedahan di lututnya dan juga untuk bercuti.

Ia kemudiannya menimbulkan persoalan sama ada adil atau tidak bagi seseorang perdana menteri untuk bercuti dengan menggunakan dana kerajaan dan kapalterbang milik negara.

Kapalterbang Penerbangan Malaysia Bhd (PMB) itu adalah dimiliki sepenuhnya oleh badan pelaburan kerajaan persekutuan Khazanah Nasional Bhd.

Sebelum ini, Dewan Rakyat tahun lalu juga dimaklumkan bahawa Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin membelanjakan RM21.4 juta wang rakyat bagi pelbagai lawatan di luar negara sejak 2008. -mk

Ulasan GB

Berjuta wang rakyat digunakan untuk menyewa pesawat bagi membawa PM.

Dan ada diantara lawatan-lawatan itu dicampur-aduk dengan lawatan-lawatan peribadi bersama isterinya seperti ke Kazashtan dan Australia. Penyalah-gunaan kuasa yang terlalu nyata.

Tidak mengapalah jika beliau masih terus bersikap demikian.

Allah itu Maha Kaya. Najib tidak boleh mengawal semua.

Ada perkara yang dia tidak boleh kawal. Misalnya soal keselamatan di udara.

Ingat, helikopter yang membawa TPM, Muhyiddin hampir terhempas di Sabah satu ketika.

Apakah pesawat yang membawa Najib tidak boleh berlaku kejadian sedemikian? Ingatlah kamu wahai Najib. Ini peringatan dari rakyat Malaysia!

1 ulasan:

Ringgo berkata...

pemimpin2 malaysia kerajaan UMNO sememangnya berpendapatan tinggi mampu hidup mewah dan mengawal pendapatan negara dengan baik sekali ..
walaupun ramai lagi rakyat dalam keadaan sengsara hidup papa kedana ..