2 Jul 2011

UMNO Berani Cetus Keganasan Kerana Anggap Polis Di Pihak Mereka [updated]

Pakatan Rakyat akur hanya saluran pilihan raya boleh menyuburkan amalan demokrasi seterusnya memilih parti politik yang layak untuk membentuk sebuah kerajaan di negara ini.

Namun, gagasan itu tetap memilih untuk menyertai himpunan aman BERSIH 2.0, untuk mendesak agar pilihan raya yang diadakan kelak dilakukan secara bersih dan adil kepada semua parti politik yang bertanding.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, jika pilihan raya di Malaysia diadakan secara bersih dan adil, Pakatan Rakyat bukan sahaja mampu mentadbir lima buah negeri, bahkan memerintah negara.

Justeru, beliau menolak kenyataan pemimpin UMNO BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebelum ini bahawa pilihan raya di negara ini bersih yang membolehkan Pakatan Rakyat menguasi Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

"Sebenarnya kalau pilihan raya adil dan saksama, kita telah memerintah Malaysia, Pilihanraya lepas juga menyaksikan BN selamat 25 kerusinya daripada undi pos, 40 kerusi Parlimen daripada FELDA, sekirannya tanpa kongkongan di tempat ini kita telahpun merampas Putrajaya," katanya.

Beliau berkata demikian pada satu majlis pidato baru-baru ini di Stadium Malawati Shah Alam.

Mohamad yang juga dikenali sebagai Mat Sabu berkata kepincangan pilihanraya ini adalah faktor utama Pakatan Rakyat komited untuk terus bersama menyertai himpunan BERSIH 2.0 pada 9 julai depan.

"Pakatan Rakyat sahaja tidak cukup untuk berjuang terus melalui pilihanraya dan demokrasi, oleh sebab itu kita mahukan pilihanraya yang adil dan bersih, dan itulah juga sebab berlakunya tuntutan BERSIH pada 10 November 2007."

BERSIH 2.0 adalah kesinambungan dari usaha menuntut piliharaya bersih dan adil yang pertama kali diadalah pada November 2007.

Sehingga kini rejim Umno-BN masih tidak mempedulikan 4 tuntutan iaitu penggunaan dakwat kekal untuk mengelakkan pengundian berganda, pemansuhan undi pos, membersihkan daftar pemilih dan peluang akses kepada media oleh semua parti politik yang bertanding.

Manakala dua lagi tuntutan baru ialah mengukuhkan kreadibiliti isnsitusi awam dann melanjutkan tempoh kempen pilihan raya sekurang- kurangnya 21 hari.

Mohamad turut berharap pihak berkuasa dapat menjaga keselamatan rakyat ketika himpunan BERSIH 2.0 dan bukannya bertindak menjadi alat kerajaan pemerintah.

"Kita pergi nak berjalan 'walk for democracy' jadi kenapa muncul persatuan silat nak mandi darah apa semua ni...kenapa pihak sebegini mampu bercakap begitu? Sebab mereka menganggap polis dipihak mereka, sebab apa Umno berani bercakap begitu..sudah pasti mereka menganggap polis dipihak mereka," kata Mat Sabu. -tvsnews


SPR perlu bersih, jadi badan berkecuali’

ALOR SETAR - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu menyucikan diri terlebih dahulu daripada terus dijadikan alat Barisan Nasional (BN) sekiranya pertubuhan itu mahu perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini dibatalkan.

Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kedah, Dr Ismail Salleh berkata, dakwaan SPR menuduh Pakatan Rakyat (PR) menggunakan perhimpunan Bersih untuk meraih sokongan rakyat setelah risau dengan kebangkitan BN dalam beberapa siri pilihan raya kecil (PRK) pasca pilihan raya umum (PRU) ke-12 menunjukkan agensi itu tidak matang dalam menilai perjuangan PR.

Menurutnya, perjuangan PR bukan bersifat politik semata-mata, sebaliknya menuntut keadilan dalam pelaksanaan PRU-13 bagi membolehkan rakyat bebas memilih kepimpinan negara ini.

“Bagaimana SPR boleh tuduh PR ada agenda jahat, sedangkan tuntutan Bersih pada 2007 bukan sahaja tidak diluluskan, malah dibaca pun tidak.

“SPR perlu ‘cermin’ diri sendiri dan mestilah menjadi satu badan berkecuali dalam memastikan amalan demokrasi sebenar dapat dilaksanakan. Jika tidak, negara ini selamanya akan dikuasai kerajaan yang takut bayang-bayang sendiri-Barisan Nasional (BN),” katanya sewaktu menyampaikan ceramah di Markas Pas kawasan Alor Setar malam kelmarin.

Dalam ceramah itu, Ismail memakai baju kuning berlogo Bersih 2.0 secara terbuka sebagai mempersoalkan tindakan polis menahan berpuluh-puluh pemimpin PR dan Bersih atas alasan sama, sedangkan tiada sebarang peruntukan undang-undang menyokong tindakan itu.

Turut hadir Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Pusat, Nik Abduh Nik Abdul Aziz, Ketua Pemuda Pas Kedah, Ahmad Yahya dan Ketua Pemuda Pas kawasan Alor Setar, Azam Awang.

Ismail turut mendedahkan sebanyak empat pemimpin Pas kawasan Alor Setar yang dipanggil polis setakat ini untuk memberi keterangan berhubung penganjuran ceramah Bersih di Alor Mengkudu pada 23 Jun lalu.

“Saya menjangkakan lagi lebih ramai pemimpin Pas yang akan dipanggil menjelang 9 Julai nanti dan kita sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan sejak dari awal lagi,” katanya.

Ditanya sama ada Pas bimbang dengan kemungkinan BN menggunakan darurat untuk menghalang perhimpunan Bersih nanti, Ismail menyatakan PR mempunyai kaedah tersendiri untuk menyampaikan suara rakyat, tetapi enggan didedahkan ketika ini.

“Saya boleh cakap PR bersedia menghadapi ancaman darurat BN, tetapi cara bagaimana kita tidak sedia untuk dedahkan lagi.

“Sekiranya arahan darurat benar-benar dikeluarkan, PR berasa amat kesal kerana tindakan itu membuktikan BN, bukan PR yang sebenarnya sanggup buat apa sahaja demi kepentingan politik,” katanya. -SH
1 ulasan:

Awanama berkata...

Lawan tetap lawan,

Kita lawan pesilat-pesilat perkasa.

Keris terbang pun kita lawan.

Biar semua darah melayu tumpah didataran merdeka.

Ayuh!! Apa takut? NDI dan kuasa luar dibelakang kita. CNN dan USA akan bantu kita dengan Navy SEALS.

http://gerakan-anti-pkr.blogspot.com/2011/07/pesilat-beri-amaran-kpd-bershit.html