13 Jul 2011

Polis Dipermainkan Dengan Panggilan Bom Palsu Di Komtar

Bukan bom tapi beg berisi babi, biawak, itik

Panggilan telefon mendakwa ada bom di Komtar, di Georgetown, petang semalam, yang memaksa polis mengosongkan bangunan itu membawa kepada penemuan tiga beg yang masing-masing mengandungi seekor anak babi, biawak dan itik hitam.

Beg berwarna biru, hitam dan merah itu ditemui ditinggalkan di depan pintu lif di tingkat tiga bangunan yang menempatkan pejabat kerajaan termasuk Pejabat Ketua Menteri.

Marah dengan perkara berkenaan, Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Ayob Yaakob berkata tindakan tegas akan diambil terhadap pihak yang bertanggungjawab melakukan perbuatan itu.

"Ini kerja gila dan kita akan siasat. Ini perbuatan tidak bertanggungjawab dan boleh mengundang padah. Saya bagi amaran kepada semua, jangan main-main. Ini sudah melampau," katanya ketika dihubungi.

Mengulas kejadian itu, Ayub berkata polis menerima panggilan ancaman bom kira-kira pukul 4 petang.

Susulan itu polis mengosongkan Komtar dan sepasukan Unit Pengesan Bom dan Unit Anjing Pengesan K9 dihantar ke situ.

Polis menemui tiga beg yang dalam keadaan mencurigakan, namun apabila dibuka masing-masing mengandungi tiga ekor anak haiwan terbabit.

Ayub berkata usaha mengesan pelaku sedang dibuat termasuk menerusi rakaman kamera litar tertutup.

Kejadian itu dipercayai dilakukan oleh pihak yang tidak berpuas hati dengan pemimpin kerajaan negeri berdasarkan tag nama mereka yang diikat pada beg terbabit. - Bernama

Ulasan GB

Akhirnya polis tertipu. Ditipu oleh puak pelampau berdasarkan kenyataan polis bahawa:

Kejadian itu dipercayai dilakukan oleh pihak yang tidak berpuas hati dengan pemimpin kerajaan negeri berdasarkan tag nama mereka yang diikat pada beg terbabit.

Rakyat sedia maklum siapa mereka itu yang selama ini berhiruk-pikuk di bangunan Komtar.

Pada 2 Julai lalu, kumpulan inilah yang dipercayai melakukan demo di Pulau Pinang. Baca: [Bergambar] Dunia Saksikan, Bukan BERSIH Tetapi UMNO Pencetus & Peneraju Keganasan.

Belum ada sebarang tindakan untuk mendakwa mereka yang terlibat di dalam "perhimpunan haram" di atas.

Malah sebelum ini pun kumpulan ini jugalah dalang kepada beberapa siri demo di depan KOMTAR dan di negeri Pulau Mutiara itu.

Dan tiada tindakan polis polis ke atas mereka menyebabkan mereka menjadi bertambah lemak untuk MENIPU polis dengan panggilan palsu wujudnya bom di Komtar semalam. Mereka merasakan polis di pihak mereka, maka sebab itu mereka seolah-olah bebas untuk melakukan apa saja.

Selama ini polis hanya bertindak tegas kepada golongan Pakatan Rakyat dan mereka yang tidak menyokong UMNO BN. Akhirnya kini Polis sendiri sedar siapa sebenarnya pengacau keselamatan dan keamananan negara. Polis ditipu dan dihina oleh mereka.

Apa lagi polis? Kasi hantam mereka secukupnya, jika tidak mahu dipermainkan lagi oleh mereka ini.


Tiada ulasan: