7 Mei 2011

Siapa Bagi Idea Sumpah Mubahalah?

Sumpah mubahalah bukan bagi kes jenayah syariah'

Timbalan Presiden Persatuan Syarie Malaysia (PPSM) Musa Awang berkata sumpah mubahalah hanya membabitkan isu yang berkaitan dengan akidah.

Tegasnya, sumpah tersebut tidak terdapat dalam kes dalam jenayah syariah yang antaranya berkaitan dengan kes liwat atau zina.

"Tidak ada sumpah dalam kes jenayah syariah kecuali sumpah 'qasamah' dalam jenayah membunuh.

"Maksudnya, dalam satu kes pembunuhan, tidak ada orang yang melihat (insiden itu) sedangkan keluarga yang dibunuh berkata si 'A' yang membunuh.

"Maka keluarga ini boleh sumpah 'qasamah' kata si A ini yang bunuh. Itu sahaja (sumpah) yang saya jumpa dalam kitab-kitab dan buku-buku... sumpah lain tak ada. Sumpah mubahalah lagi lah tak ada," katanya.

Menurutnya, sumpah mubahalah yang dimaksudkan itu berlaku ketika Nabi Muhammad SAW yang berdialog dengan orang Yahudi dan Nasrani mengenai keesaan Allah SWT.

Katanya, kedua-dua kumpulan itu tidak mempercayainya maka Nabi Muhammad mencabar mereka untuk bersumpah laknat (mubahalah) walaupun akhirnya mereka tidak menyahut cabaran baginda.

Musa berkata demikian pada diskusi 'Hukum Qazaf dan Sumpah Menurut Syari'ah' di Dewan Pembangunan Belia Islam Taman Cemerlang Gombak.

Diskusi tersebut dianjurkan oleh Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan dihadiri kira-kira 70 orang.

Turut dijemput sebagai panel diskusi itu tiga tokoh agama dan ahli akademik iaitu Naib Presiden Wadah Pencerdasan Ummah (WADAH) Dr Abdul Halim El-Muhammady, pensyarah Prof Dr Ashraf Md Hashim dan wakil Persatuan Ulama Malaysia (PUM) Dr Mohd Fauzi Zakaria.

Siapa beri idea?

Mengulas lanjut, Musa yang juga seorang pengamal undang-undang berkata beliau mempersoalkan pihak yang bertanggungjawab "memberi idea" untuk melakukan sumpah mubahalah dalam beberapa peristiwa sebelum ini.

"Siapa yang beri idea buat (sumpah mubahalah) ini... Saya tengok (ia bermula) dalam kes (Mohd) Saiful (Bukhari Azlan) dahulu.

"(Dalam) kes liwat atau zina, tidak ada sumpah (mubahalah). (Sumpah) yang lain adalah (yang) berkaitan dengan kes mal (harta).

"Ada banyak jenis sumpah, tetapi semuanya dalam kes mal (harta), (tetapi) bukan kes jenayah (syariah),"
katanya sambil membaca jenis-jenis sumpah yang disyariatkan dalam Islam.

Mengulas mengenai isu qazaf (melempar tuduhan zina), Musa berkata orang yang dituduh berzina mestilah seorang muhsan iaitu orang yang baik dan bukannya seorang pelacur.

Kata lagi, pihak yang membuat tuduhan itu terhadap seseorang dikatakan mempunyai niat jahat sekiranya penuduh itu tidak mengemukakan empat orang saksi.

"Maka kita boleh kata dia membuat tuduhan dengan niat jahat," katanya.

Menurutnya lagi, mengikut seksyen 41 Akta Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan memperuntukkan orang menuduh seseorang yang melakukan zina perlu membawa membawa empat orang saksi.

Pada 29 April lalu, Datuk Shazryl Eskay Abdullah - seorang anggota trio Datuk T - melakukan sumpah laknat di Masjid Amru Al-As, Bandar Baru Sentul berhubung isu video seks yang dikaitkan dengan seorang tokoh pemimpin pembangkang.

Dua lagi anggota iaitu bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Datuk Shuib Lazim turut hadir dalam majlis tersebut.

Trio itu bertanggungjawab menayangkan video seks tersebut kepada sekumpulan wartawan sebelum ini, yang memapar seorang lelaki yang didakwa mirip ketua pembangkang yang juga ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim. -mk

Ulasan GB

Yang nyata, yang bertempik sorak dengan SUMPAH MUBAHALAH ini ialah UMNO. Samada di dalam kes Liwat Saiful atau Zina Eskay, pihak yang berlebih-lebihan memberi dan mencari publisiti daripadanya.

Lihat gelagat media massa yang dikuasai UMNO samada eletronik (radio & TV) atau bercetak (akhbar & majalah), malah media siber juga melalui blog pencacai UMNO, setiap hari kesemuanya memukul gendang bak pesta besar mengenainya.

Dari dulu GB kata, juak UMNO ini golongan jahil dalam agama. Quran tak pernah nak baca, jauh sekali kitab hadith. Kalau ada pula yang tahu maka mereka berdiam diri, membisu seribu bahasa kerana takut kedudukan tergugat. Takut jawatan melayang, takut habuan ditarik balik.

Kalau setakat blogger pencacai UMNO, bak kata seorang sahabat, blog mereka sudah dijadikan seperti pintu tandas awam yang diconteng juvana, penuh dengan lukisan lucah dan kata-kata mencarut. Itu tahap blog mereka yang cuba disebarkan pula ke blog-blog PR di ruang-ruang komen dan di kotak-kotak sembang.

Ia sebenarnya satu petanda - petanda apa? Petanda kehancuran UMNO itu sendiri. Hanya menunggu masanya.

2 ulasan:

Awanama berkata...

Bukan ke mantan mufti Perlis yg cadangkan sumpah mubahalah?Rasenya dah jawab persoalan untuk artikleni.Klu bukan cadangan "Orang yg terlebih pandai" kata mufti perak,pd pendapat sy tentulah masyarakat xjd kecoh dan keliru mcmni.
Banyak lg pendapat dan huraian beliau mengenai isu2 semasa yg bernas yg sentiasa sy ikuti dalam blognya minda tajdid,tp dlm hal sumpah mubahalah ini kurang tepat.kecualilah kedua-dua pihak tertuduh dan penudah selesai dulu masalahtu di mahkamah dan atas arahan mahkamah baru bersumpah muhabalah.itupun harus di buat secara tertutup supaya dapat menutup aib pihak tersebut dan supaya masyarakat tidak kecoh dan keliru.
Dalam sejarah islam sendiri Nabi sentiasa menjaga aib atau maruah orang yang tertuduh dan sipenuduh.
lg satu tidakkah mantan mufti itu melihat niat jahat penuduh dalam kes ini sebelum mencadangkan sumpah mubahalah?

Awanama berkata...

sumpah UMNO sesumpah