13 Jan 2010

Kebebasan Media Dicabuli, Polis Ugut Wartawan (updated)

Kebebasan media sekali lagi dicabuli apabila wartawan Suara Keadilan diugut polis ketika membuat liputan ke atas keluarga mangsa pembunuhan kejam 4 beranak di Gemencheh, Negeri Sembilan, petang kelmarin.

Kejadian berlaku jam 3.30 petang apabila wartawan Abdul Qayum Abd Rahman, dihampiri 10 individu yang disyaki anggota polis merampas nota dan rakaman liputan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Mohd Akin bersama Ketua Editor Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib, hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam mengiringi Qayum membuat laporan.

"Saudara Qayum diganggu, laporannya dikoyakkan, gambar-gambar yang diambil diminta dipadamkan. Jadi ini merupakan tindakan-tindakan yang tidak berperikemanusian dan tidak menurut kebebasan media sepertimana yang dijamin dalam negara ini. Saya merasa marah dengan sikap ini dan mendesak pihak polis untuk menyiasat perkara ini. Dan pada kita apapun alasan yang akan diberikan kebebasan media itu harus dijamin,"katanya.

Kelmarin, Angkatan Muda Keadilan dan akhbar Suara Keadilan ke Gemencheh bertujuan mendapatkan reaksi keluarga mangsa selepas kejadian.

Menurut Shamsul, lawatan adalah dorongan maklumat yang diterima menyatakan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor dikatakan mempunyai talian persaudaraan dengan mangsa.

"Oleh kerana liputan ini ingin menegaskan bahawa sehingga hari ini tidak ada sebarang lawatan, tiada sebarang tunjuk hormat daripada isteri Perdana Menteri kepada keluarga ini, maka Angkatan Muda berasa terpanggil dan ingin menziarahi, paling tidak pun memberi sokongan dari segi moral dan belas kasihan kita terhadap peristiwa yang sedih ini,"katanya.

Menurutnya, amalan demokrasi yang dilaksanakan di negara ini menyatakan kebebasan media melaporkan berita termasuk media pembangkang.

Beliau turut menuntut ruang untuk wartawan menjalankan tugas tanpa diganggu oleh mana-mana pihak. -TVS


Wartawan PKR diugut depan rumah saudara Rosmah

Seorang wartawan akhbar PKR Suara Keadilan mendakwa polis bertindak kasar selepas mewawancara seorang wanita yang dikatakan ada pertalian keluarga dengan isteri perdana menteri Rosmah Mansor kelmarin.

Abdul Qayum Abdul Rahman berkata, beliau mengunjungi wanita yang dikenalinya sebagai Saharah, yang juga didakwa saudara kepada mangsa tragedi pembunuhan kejam di Gemencheh baru-baru ini.

Minggu lalu, empat beranak ditemui mati, termasuk seorang tanpa kepala, dalam insiden pembunuhan kejam di dua buah rumah berasingan yang terletak berdekatan di Kampung Batang Rokan.

Abdul Qayum memberitahu Malaysiakini, wawancara itu antaranya bertujuan mendapatkan reaksi wanita tersebut berhubung insiden menyayat hati itu.

Difahamkan wawancara itu juga ada menyentuh isu Rosmah.

Dalam aduan polisnya, Abdul Qayum berkata selepas mengetahui beliau wartawan Suara Keadilan, seorang lelaki berpakain biasa - dikenali sebagai Muhammad - memaksanya menyerahkan kad pengenalan dan mengambil nombor pendaftaran keretanya.

"Beliau turut merampas nota penulisan saya serta rakaman dihapuskan kerana tidak berpuas hati dengan temubual yang dijalankan bersama seorang wanita yang dikenali Saharah.

"Polis (bersama kereta peronda) menunggu di luar rumah, manakala Muhammad mengambil segala pengenalan diri dan dokumen yang dibawa oleh saya tanpa kebenaran saya sendiri," aduan polis Abdul Qayum, 25, semalam dipetik.

"Polis dan Muhammad mengugut saya dalam berbentuk ancaman mahu mencari saya dan keluarga dengan cara apapun jika temu bual tersebut disiarkan."

Bercakap kepada Malaysiakini, beliau berkata kejadian itu berlaku di depan rumah sumber tersebut tidak lama selepas beliau tiba di rumah itu 3.30 petang 10 Januari lalu.

Kerana bimbangnya keselamatan diri dan keluarganya, Abdul Qayum yang baru sebulan menyertai Suara Keadilan membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah (IPD) Shah Alam petang semalam.

Selain ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin (foto, kanan), beliau ditemani ketua wartawan akhbar terbabit, Fazallah Pit.
1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

UMNO sebuah pertubuhan parti celaka mampu berbuat apa saja kerana mereka dilindungi sepenuhnya agensi kerajaan celaka