1 Nov 2010

Letusan Gunung Merapi Terus Berlaku


Keadaan menjadi kecoh, penduduk lari bertempiaran

JAKARTA: Gunung berapi Merapi di Jawa Tengah sekali lagi meletus dan memuntahkan awan debu semalam, menyebabkan beribu-ribu penduduk yang kembali ke kampung untuk meninjau kemusnahan bertempiaran lari untuk menyelamatkan diri.

Pegawai pengurusan bencana, Rusdiyanto berkata bunyi siren dan pembesar suara menyebabkan sebilangan penduduk yang ketakutan terjun ke sungai untuk mengelak suhu panas, manakala yang lain lari dari kaki gunung atau memecut kenderaan masing-masing.

“Letusan selama tiga minit itu menyebabkan abu panas berwarna kelabu mengalir ke bahagian selatan dan timur Merapi hingga sejauh enam kilometer,” kata pegawai agensi pemantau gunung berapi, Subandriyo.

Letusan gunung itu setakat ini mengorbankan 38 nyawa. Bagaimanapun belum ada kemalangan dilaporkan.

Krisis berlaku ketika penyelamat akhirnya berjaya menguruskan semula penghantaran makanan dan membantu mangsa cedera akibat tsunami di kepulauan Mentawai di Sumatera Barat selepas dilanda gempa berukuran 7.7.

Jumlah keseluruhan korban kedua-dua bencana alam yang melanda minggu lalu di kedua-dua wilayah dianggarkan 500 orang semalam.

Lebih 53,000 orang dipindahkan dari kawasan letusan gunung berapi Merapi yang meletus Selasa lalu.

Keadaan lebih tenang semalam selepas letusan kuat memuntahkan lahar menuruni gunung, menyebabkan sebuah lapangan terbang berhampiran terpaksa ditutup, manakala seorang lagi terbunuh.

Pada sebelah pagi, warna kemerahan muncul dari puncak gunung, tetapi letusan kuat sejak 48 jam lalu berkurangan kepada gegaran kecil.

Di sebalik amaran daripada pegawai, beribu-ribu penduduk dipindahkan daripada zon bahaya, kembali ke rumah mereka dengan menaiki trak, kereta dan menunggang motosikal untuk meninjau haiwan ternakan di bahagian lebih tinggi di gunung itu.

“Kebun saya musnah sama sekali akibat letusan dan awan tebal. Apa yang tinggal sekarang hanya lembu dan kambing. Saya terpaksa mencari rumput dan memberi haiwan itu makan, jika tidak mereka akan mati,” kata Subarkah yang tinggal kurang dua kilometer dari puncak Merapi.

Pihak berkuasa bertungkus lumus mengarahkan penduduk kampung meninggalkan kaki gunung Merapi. Lebih 2,000 askar dikerah sejak kelmarin bagi memaksa lelaki, wanita dan kanak-kanak berpindah ke tempat selamat.

“Keadaan masih berbahaya. Letusan besar seperti semalam biasanya berlaku selepas keadaan tenang beberapa ketika,” kata ketua Pusat Kajian Gunung Berapi dan Menangani Bencana Alam, Surono. – AP


Letusan merapi hari ini sembur banyak awan panas bergulung-gulung

YOGYAKARTA - Merapi meletus lagi hari ini menyemburkan awan panas abu volkanik yang kelihatan bergulung-gulung di atas puncak gunung berapi di sempadan provisi Yogyakarta dan Jawa Tengah, menyebabkan orang ramai ketakutan dan panik.

Pakar-pakar gunung berapi Indonesia bagaimanapun berkata kejadian pada pukul 10.30 pagi itu tidak sekuat letusan pada hari pertama 26 Oktober lepas yang mengakibatkan 38 orang terbunuh.

Lebih 500 pelajar Malaysia di Yogyakarta, Magelang dan Solo dilaporkan selamat dan mereka diarah oleh Jabatan Penuntut Malaysia di Indonesia supaya mengurangkan aktiviti luar serta menggunakan topeng muka apabila keluar dari bangunan.

Balai Penyelidikan dan Pengembangan Teknologi Kegunungapian (BPPTK) berkata, Merapi meletus secara eksplosif hingga setinggi 1,500 meter dan awan panasnya kemudian meluncur hingga radius 4km ke arah selatan di Kali Gendol, Cangkringan, di daerah Sleman.

Awan panas itu bagaimanapun tidak sampai ke kawasan penempatan penduduk seperti letusan pertama pada 26 Oktober yang memusnahkan kampung Kinahrejo, Cangkringan di bahagian barat daya Merapi, iaitu perkampungan Jurukunci Merapi Mbah Maridjan, yang terbunuh bersama 14 orang lain.

Tebaran awan panas pada Selasa lalu menjangkau kawasan seluas lebih 7km.

"Kekuatan gempa kali ini tidak sekuat ketika letusan pada 26 Oktober lepas," kata kata Kurniadi, petugas yang mengawasi Merapi di BPPTK Yogyakarta.

Siaran langsung televisyen pula menunjukkan visual penduduk di sekitar lereng Merapi lari lintang pukang ke arah pusat pemindahan Merapi dengan menaiki kenderaan sendiri.

Lazimnya pada waktu tengah hari penduduk akan pergi ke kawasan bencana meninggalkan pusat pemindahan, untuk melakukan aktiviti harian seperti mencari rumput untuk ternakan lembu masing-masing di kawasan terletak berhampiran puncak gunung.

"Angin berhembus dari barat ke timur, sehingga abu volkanik mengarah ke timur Merapi seperti Kota Boyolali hingga Solo dan sekitarnya," kata Kurniadi.

Awan panas panjang kelihatan terus berhamburan hingga pukul 12 tengah hari dan masih belum berhenti, namun jarak luncurannya hanya sekitar ratusan meter.-BERNAMA


Tiada ulasan: