15 Okt 2010

Manipulasi Pemilihan: Azmin Tak Mahu Mengaku

Azmin: Saya tak manipulasi pemilihan untuk menang

KUALA LUMPUR, 14 Okt — Calon jawatan timbalan presiden PKR Azmin Ali menyangkal dakwaan bahawa beliau bersama “puaknya” memanipulasikan proses pemilihan agar memihak kepada mereka.

“Kesemua masalah dalam parti, saya dipersalahkan. Saya bukan ahli jawatankuasa pemilihan pusat, jadi anda kena rujuk perkara ini kepada mereka,” kata beliau (gambar) kepada pemberita di bangunan Parlimen hari ini.

“Bagaimana saya boleh memanipulasikan keputusan pemilihan? Saya bertanya anda... bagaimana saya memanipulasikan undi?

“Ini adalah pemilihan langsung, sistem baru dalam parti.

“Setiap ahli ada satu undi, jadi mereka perlu datang untuk mengundi. Saya tidak boleh memanipulasikan undi,” kata beliau dalam nada jengkel apabila wartawan terus mengajukan soalan berkaitan dakwaan anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR N. Gobalakrishnan juga di bangunan Parlimen.

Gobalakrishnan memberi kata dua akan keluar parti itu sambil mendakwa Azmin, yang juga Naib Presiden PKR, dan beberapa pemimpin tertinggi membentuk “puak” untuk memanipulasikan proses pemilihan yang menggunakan sistem langsung.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Padang Serai ini menggesa Jawatankuasa Pemilihan Pusat segera mengambil tindakan untuk membetulkan segala kelemahan dan kekurangan yang wujud ketika pemiliham bahagian, yang berakhir 3 Oktober lalu, dan jika gagal beliau akan meninggalkan parti.

“Hari ini, saya datang dengan kenyataan ini meminta jawatankuasa pemilihan segera menyelesaikan kesemua masalah berkaitan dengan pemilihan bahagian.

“Saya mahu mereka berlaku adil, telus dan berkecuali kepada semua.

“Jika keadaan ini berterusan, maka tidak gunanya (saya) tinggal lagi (dalam parti), jika ada individu yang boleh memanipulasikan pemilihan cara-cara begini,” kata beliau yang pernah dikaitkan akan keluar parti satu hari bersama beberapa wakil rakyat yang telah pun keluar.

Beliau telah menafikan khabar-khabar angin itu sebelum ini.

Mengulas lanjut, Azmin berkata, ketika proses pengiraan undi, pegawai-pegawai pemilihan parti akan turut hadir dan memang mustahil baginya memanipulasikan undi.

“Dan, cabang-cabang pula akan mengemukakan laporan mereka kepada ibu pejabat. Jadi, saya tidak berada dalam kedudukan untuk memanipulasikan undi,” katanya lagi.

Azmin juga menegaskan bahawa parti telah menghantar notis kepada semua cabang supaya mengemukakan senarai pencalonan mereka kepada jawatankuasa pemilihan sebelum 10 Oktober.

“Sebagai ketua cabang, saya juga menerima notis daripada sekretariat mengingatkan bahawa setiap cabang perlu mengemukakan laporan bertulis mereka sebelum 10 Oktober.

“Jadi, sebagai pemimpin yang bertanggungjawab, anda kena memastikan bahawa kesemua laporan diserahkan. Ia proses yang mudah dan kena menghormatinya. Jangan berkata, kerana masalah itu pun saya juga dipersalahkan.

“Tidakkah anda bersimpati dengan saya... saya dipersalahkan kerana semua masalah,” katanya lagi. -TMI


Ulasan GB

Pemilihan PKR kali penuh dengan segala macam konspirasi yang mencemarkan parti itu ke tahap paling memualkan.

Ia semata-mata bermula dari perebutan jawatan Timbalan Presiden PKR, apabila calonnya, ADUN Bukit Antarabangsa yang juga Ahli Parlimen Gombak, Azmin Hj Ali melakukan kempen secara agresif, menjauhi nilai-nilai akhlak serta dilihat keterlaluan untuk memenangi jawatan itu "dengan apa cara sekalipun" dan ia seperti seolah-olah direstui oleh pucuk pimpinan parti, bermula dari Penasihat PKR sendiri sampailah ke bawah.

Apabila Datuk Zaid Ibrahim mengisytiharkan untuk bertanding jawatan yang sama, Azmin telah memulakan serangannya terhadap beliau sekalipun tanpa memperdulikan serangan itu berunsur fitnah atau tidak.

Zaid tiba-tiba dikecam kerana kononnya telah melakukan kritikan pedas kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah dan Penasihat PKR sendiri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Seperti seolah-olah kedua-dua mereka tidak boleh dikritik, maka bersuaralah Azmin bersama-sama pengikutnya menghentam Datuk Zaid Ibrahim, dengan menimbulkan fitnah kononnya Datuk Zaid didalangi oleh orang tertentu untuk kononnya menghancurkan parti.

Apakah PKR serupa dengan UMNO dimana pimpinan tertinggi tidak boleh lansung disentuh dan dikritik oleh sesiapa pun?

Apakah semasa Zaid mengkrtik pimpinan tertinggi parti yang dituduh biadab kemudian terus sahaja dilabelkan pengkhianat? Seterusnya dicari-cari apa saja yang boleh dijadikan alasan, samada benar atau tidak, untuk mengiyakan label pengkhianat itu kepada beliau?

Tak boleh kritik pimpinan secara terang-terangan, kata seorang blogger. Nak kritik pimpinan, kerana lakukan secara dalaman, tambahnya. Tetapi satu ketika dahulu bila Azmin secara terang-terang bukan sahaja mengkritik, tetapi menghentam MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim itu tidak mengapa?

Kemudian, Azmin dengan taktik wayangnya pula, berjaya meyakinkan ahli-ahli parlimen dan ADUN-ADUN untuk membuat kenyataan "menyokong pencalonannya", sesuatu tindakan dan amalan kurang sihat yang mana taktik ini adalah taktik yang digunakan oleh parti-parti politik komponen pemerintah untuk memenangi jawatan di dalam parti.
Sehingga tiba waktu pemilihan di cabang-cabang, "YB-YB Kuda" ini berkeliaran menagih pencalonan dari perwakilan untuk Azmin. Sehingga akhirnya berlaku kekecohan di banyak lokasi pemilihan.

Hal ini dapat dibendung jika Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP), pimpinan tertinggi dan sekalian YB PKR bertindak berkecuali serta adil. Tetapi ini berlaku. Rupa-rupanya kebanyakan JPP termasuk Setiausaha Agong PKR sendiri, mengambil sikap berpihak. Ini kerana mereka dan sekalian YB-YB ini takut namanya dicicirkan oleh Anwar nanti di dalam senarai wakil rakyat sewaktu pilihanraya akan datang!

Senario seterusnya? Rakyat akan menghukum PKR di dalam pilihanraya akan datang. Kita sama-sama tunggu dan lihat apakah perkataan GB ini benar atau tidak.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Rakyat kebanyakan yang tidak berparti sedang memerhatikan, siapakah yang ikhlas dalam memperjuangkan hak rakyat. Harap pemimpin PKR perhatikan. Telah banyak pengorbanan PAS untuk PKR terutama dari segi Jentera Pilihanraya di setiap Pusat Pengundian.

Tanpa Nama berkata...

PRU13 nanti...Hi..Hi..Bye Bye la pada PKR..terutama si azmin ali ini..

Radzi KL berkata...

Bye bye azmin.....