5 Jul 2010

Jawapan Kepada Semua Kemelut Negara: PR Perlu Tawan Putra Jaya!

Bukan setakat Penasihat Undang-undang

- PROFESOR DR ABDUL AZIZ BARI

Meskipun Datuk Seri Mohd Nazri Tan Sri Aziz cuba menyerang keseluruhannya apa yang beliau buat dalam menangani gerak yang dimulakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim nampak defensif. Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu sebenarnya tidak perlu membaca peruntukan perlembagaan kerana kita sudah tahu apa isinya. Bukan itu yang dibangkitkan oleh Ketua Pembangkang itu di Parlimen Selasa lalu.

Isu yang berbangkit dalam soal penasihat undang-undang negeri yang dihantar Jabatan Peguam ke Negara ke negeri-negeri itu ialah dakwaan sabotaj dan enggan menurut perintah. Meskipun gaji dibayar Kerajaan Negeri pegawai berkenaan – yang juga anggota Exco negeri – merujuk kepada Putrajaya dan bukan Menteri Besar. Inilah yang berlaku di Kelantan, Perak dan khabarnya di Selangor juga.

Kenyataan tegas Anwar itu sebenarnya telah lama saya suarakan; khususnya selepas timbulnya masalah antara Kerajaan Negeri di Kelantan dengan istana pada pertengahan 1996. Pada masa sama ia juga menghadapi tekanan daripada perkhidmatan tadbir negeri yang dipimpin setiausaha kerajaan. Ini pelik bunyinya tetapi di Malaysia hal-hal ganjil seperti ini boleh berlaku.

Di negara lain – sebagaimana yang kita lihat di United Kingdom April lalu – parti yang menang diberi laluan. Istana Buckingham tidak mengada-ngada atau kacau daun. Dalam pada itu para pegawai kerajaan dibenarkan menemui parti yang akan membentuk kerajaan baru.

Berbalik kepada Nazri, beliau sepatutnya ditanya mengapa Kerajaan Persekutuan yang UMNO terajui menubuhkan JPP di negeri-negeri yang ia jadi pembangkang. Soalan ini penting sebab Nazri mahu kita ikut perlembagaan sedangkan JPP itu bertentangan dengan konsep negara persekutuan yang ada di Malaysia dan di seluruh dunia. Saya tidak anti UMNO. Saya cuma mahu permainan yang baik; mengikut peraturan. Pemain hebat seperti Diego Maradona pun dikritik apabila dia menjaringkan gol dengan tangan! Kritikan itu masih kita dengar sampai sekarang meskipun yang salah ialah pengadil membenarkan gol curi itu. Bukan dia.

Apa yang didakwa dilakukan pegawai persekutuan di negeri yang Pakatan perintah itu sebenarnya tidak berbeza dengan sikap pasukan polis. Cuma ia tidaklah seteruk pada 1999-2004 di Terengganu apabila ketua mereka di situ, Datuk Othman Talib dengan selamba meremehkan penentangannya kepada kerajaan pimpinan Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebagai Menteri Besar.

Sebenarnya ada masalah lebih besar dalam isu yang Anwar bangkitkan itu. Ia berkait dengan kedudukan tiga pegawai kerajaan dalam Exco. Tak kiralah pegawai PTD, pegawai Kamar Peguam Negara atau pegawai perkhidmatan tadbir negeri. Dalam konteks kerajaan bertanggungjawab yang menjadi tunjang dalam sistem demokrasi berparlimen atau Westminster, kerajaan – yakni Kabinet atau Exco negeri – perlu menjadi ahli Dewan. Pegawai bukan ahli Dewan sebab mereka tidak dipilih rakyat. Sebab itu mereka disebut sebagai ahli kerana jawatan; yakni ahli ex-officio.

Peruntukan itu adalah peninggalan sistem yang dibina Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 yang kita kekalkan. Ada banyak sebab kita boleh kemukakan mengapa peruntukan ini perlu dimansuhkan. Tetapi biarlah ini kita bincangkan pada ruangan lain.

Terlanjur membincangkan peruntukan mengenai Kerajaan Negeri sebenarnya di Sabah pun ada peruntukan yang ganjil. Peruntukan ini membenarkan pelantikan ahli DUN, dan peruntukan inilah menyebabkan berlakunya krisis di Sabah selepas pilihan raya negeri 1985 apabila pemimpin Usno Tun Datu Mustapha, menggunakan peruntukan itu, menyerbu masuk ke istana dan meminta Yang di-Pertua Negeri Tun Adnan Robert melantiknya sebagai Ketua Menteri.

Peruntukan-peruntukan yang sedemikian itu bukan sahaja ketinggalan zaman, tetapi bertentangan dengan demokrasi, dan kita sudah lihat bagaimana ia digunakan untuk membuat sabotaj. Rakyat perlu prihatin soal ini.

Apa pun Anwar tidak perlu bertindak sekarang kerana sebagaimana diduga, musuh mereka akan menyeret istana. Ini kita dapat hidu dalam sidang akhbar Nazri Rabu lalu. Apa yang Anwar perlu buat ialah pastikan Pakatan berada di Putrajaya terlebih dahulu. Tanpa kuasa persekutuan sukar untuk Pakatan membuat perubahan. Dengan kuasa itu saya rasa mudah sedikit untuk mereka berkira dengan istana. Tetapi sebenarnya kuasa tadi jarang digunakan, itu mungkin kerana UMNO tidak lupa membawa persembahan yang baik-baik. Ini hanya boleh Anwar sembahkan kalau beliau duduk di Putrajaya. -SH

Ulasan GB

Tidak ada pilihan lain - demi untuk mengembalikan keamanan dan kesejahteraan rakyat, demi untuk menamatkan segala jenis kepincangan dan korupsi yang diamalkan oleh UMNO BN - Pakatan Rakyat perlu tawan Putra Jaya. The faster the better.


8 ulasan:

blogenstarz berkata...

Suatu masa dulu.....
Parti PAS , DAP dan KEADILAN hendak melelong PUTRA JAYA didalam kempen2 mereka.
Namun sekarang berebut2 hendak kesana.... Apa cerita !

Kemudian isu ISTANA NEGARA... dikatakan ISTANA AIR MATA !

Didalam kitab:Almurabiahum alanmil fiuykinakum jilid 4 bab 5, ada mengatakan....
ORANG YANG SELALU MELUDAH , AKAN MENJILAT BALIK LUDAHNYA TU !

Tanpa Nama berkata...

blogernstarz

yg meludah jilat balik setahu kami ialah UMNO.

yg termenung dan bakal dirundung malang skrg ialah UMNO BN bila rakyat bersama PR untuk ke Putrajaya...

mat peringat berkata...

Nampaknya blogenstarz merupakan salah seorang "ulamak"yang baru menghantarkan borang kepada Najib untuk masuk "tong taik".Syabas,Tok Guru,sudah berjayalah Shahidan Kassim.Cuma dinasihatkan kitab yang Tok Guru sebut tu,jangan lupa hantar juga pada Mahathir,yang selalu meludah kelangit.

Tanpa Nama berkata...

blogenstarz.....hang memang org pintaq tapi jahil tak tau nak menilai yg mana betoi dan yg mana tak betoi...kalau mengaji tinggi2 pun tak guna juga, ada akai tak mau fikiaq, aku tak pa la mengaji takat darjah 6 saja...keja pun 'motong' getah saja,..tu pun duk 'perati' tengok sapa yg boleh pakai dan sapa yg tak boleh pakai...

Tanpa Nama berkata...

Tawan Putrajaya banyak perkara yang disembunyikan UMNO akan terdedah, baru rakyat tahu UMNO pejuang rakyat atau pembohong rakyat...

Tanpa Nama berkata...

BN menggunakan segalanya untuk menutup penyelewengan mereka, bimbang PUTRJAYA jatuh ketangan Pakatan Rakyat..

Tanpa Nama berkata...

blogenstarz...hang ketinggalan isu ,itu dulu sekarang ada isu yg lebih besar.

Tanpa Nama berkata...

blogenstarz,
Prof.Aziz Bari mengulas soal perlembagaan,ciri-ciri federalizm serta sistem Ala-Wesminister.Kalau anta tak terdaya nak komen isu-isu ni,tak payahlah nak bawa isu-isu yang lapok.Nak ampu UMNO pun biarlah kena pada tempatnya.