16 Jul 2010

Bukti Kerajaan Najib Melembukan Wartawan Media Arus Perdana

Editor diarah elakkan perkataan 'barang naik'

Dalam usaha mengelakkan kecaman rakyat terhadap pengumuman kenaikan 5-dalam-1 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam, semua media yang dikawal kerajaan diingatkan supaya tidak menggunakan perkatan 'barang naik' dalam laporan mereka.

Ketika taklimat di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya, petang semalam, pengarang berkali-kali diingatkan agar perkataan "barang naik" itu perlu dielakkan.

Sebaliknya, mereka diberitahu supaya menggunakan “pelarasan harga” atau “rasionalisasi subsidi”.

Taklimat berkenaan dikendalikan oleh penasihat media perdana menteri dan editor berkenaan memberitahu Malaysiakini ia dijalankan dalam suasana yang mesra.

"Mereka secara hormat memohon kita supaya bekerjasama tetapi permintaan seperti itu sukar jika tidak dilayan,” kata seorang daripada editor itu.

Media juga digalakkan oleh penasihat berkenaan supaya menjelaskan “rasional pengurangan subsidi" dalam laporan berita mereka dan juga menekankan bahawa harga gula dan bahanapi di Malaysia masih yang terendah di rantau ini.

Jangan buat tinjauan rambang

Mereka juga diingatkan supaya tidak membuat tinjauan rambang di kalangan rakyat berhubung kenaikkan harga itu dan beberapa media 'diminta' mendapatkan pandangan daripada NGO dan persatuan pengguna yang mesra dengan kerajaan.

Yang menarik, penasihat media perdana menteri juga mengarahkan akhbar supaya tidak menganggap pengurangan subsidi itu sebagai “penjimatan kerajaan” dalam laporan mereka.

"Menurut pegawai berkenaan, perkataan seumpama itu akan menimbulkan tanda tanya di kalangan rakyat - ke mana penjimatan dibelanjakan. Tumpuan adalah memberikan penekanan kepada pengurangan perbelanjaan dan bukannya penjimatan,” kata sumber itu.

Pada 2005, pentadbiran Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mendakwa pengurangan subsidi untuk air, tenaga dan bahanapi membantu kerajaan berjimat RM4.6 bilion.

Abdullah berjanji “penjimatan” akan dibelanjakan bagi memperbaiki pengangkutan awam tetapi pengkritik mendakwa tiada bukti wang berkenaan dibelanjakan untuk tujuan tersebut.

Puji 'keberanian' Najib

Seorang penasihat media itu juga mencadangkan supaya akhbar juga memuji 'keberanian' Najib dalam mengurangkan subsidi.

Tidak seperti tahun-tahun sebelum ini, kenaikkan harga barangan kali ini dirancang dengan teliti agar rakyat tidak berang apabila harga bahanapi, gula dan gas dinaikkan serentak.

Alasan yang diberikan juga dirancang dengan teliti - menurut Najib tindakan itu perlu bagi menangani defisit kerajaan, membanteras penyeludupan dan menggalakan rakyat hidup sihat dengan mengurangkan pengambilan gula.

Katanya, wang berkenaan akan dibelanjakan bagi memastikan rakyat mendapat perkhidmatan kesihatan dan pendidikan yang lebih baik.

Walaupun pengarang diberi taklimat pada jam 4 petang, mereka diarahkan supaya mematuhi embargo, termasuk edisi online - sehingga kerajaan mengeluarkan kenyataan rasmi pada jam 8 malam.

Tinjauan mendapati akhbar-akhbar dan juga stesyen televisyen semuanya mematuhi arahan kerajaan itu.

Media patuhi arahan

Semua stesen televisyen umpamanya tidak memaparkan berita itu sebagai berita pertama mereka.

Akhbar-akhbar arus perdana juga patuh pada garis panduan berkenaan dan tidak memperbesarkan isu berkenaan.

Berita Harian memilih “harga baru” manakala Utusan Malaysia pula dengan tajuknya “subsidi diselaras”

Sinar Harian yang baru-baru ini dirasmikan oleh Najib pula memilih menyiarkan laporan itu hanya di muka surat 4 akhbar itu.

Akhbar Cina yang lazimnya dilihat lebih berkecuali juga patuh dengan arahan itu.

Hanya satu sahaja yang menggunakan perkataan “harga naik' di muka depan manakala lima akhbar Cina yang berpangkalan di Semenanjung melaporkan kenaikkan itu sebagai “harga baru”.

Harian NST juga tidak menyiarkan berita itu di halaman utamanya tetapi memilih tajuk kecil “antara yang terendah di rantau ini”.

Harian milik MCA, The Star memaparkan tajuk “Gov't bold move will have minimal impact on people, says PM”.

Harian Tamil Makkal Osai dan Tamil Nesan (yang dimiliki MIC) langsung tidak menyiarkan berita kenaikkan harga itu. -mk

9 ulasan:

Ezry berkata...

Janganlah terlalu celupar untuk mengutuk pihak media. They all ni ada periuk nasi yang hendak dijaga. Bukan soal prinsip, soal akur dengan tugas macam polis, tentera dll.

Rakyat Malaysia yang harus bijak menyelami bacaan dan mesej yang cuba nak disampaikan oleh beberapa wartawan yang juak dengan arahan dan kebebasan media.

Tanpa Nama berkata...

najib ni dia ingat rakyat bodoh sangat ke.... sampai tak tau nak menilai makna pelarasan harga tu.... yang sebenarnya dialah yang bodoh... dibodohkan oleh big mama.... TAKUTBIN lah katakan... WAHAI RAKYAT MALAYSIA... SEDARLAH KITA, BEBERAPA TAHUN AKAN DATANG JIKA NAJIB MASIH LAGI MEMEGANG PEMERINTAHAN... RAKYAT AKAN JADI MISKIN DAN PAPA KEDANA MACAM MANA YANG TERJADI PADA INDIA, KEMUDIAN INDONESIA...

Matketor berkata...

Juak juak UBN ni ingat merekalah yang paling berkuasa...sorry guys...suara rakyat lebih berkuasa dan ALLAH itu maha berkuasa...rakyat yang tertindas akan dimakbulkan doa mereka...jahanamlah hendaknya UBN dan juak juaknya serta katak kataknya dalam PRU tak lama lagi..

Tanpa Nama berkata...

tak boleh cakap Perut boroi...kena cakap Maju kedepan..Sama ler tu...BONGOKKK....

Tanpa Nama berkata...

bertuahnya rakyat malaysia dapat seorang pm yang berwawasan dan bijak dalam berpolitik sehingga rakyat dapat dikelentongnya dengan kenaikan harga barangan dengan memperkudakan semua midia yg dikuasai supaya tidak membesarkan2 isu kenaikan harga barang ini dan mendodoi rakyat supaya terlena buat seketika.

Tanpa Nama berkata...

Aku pun dah lama tak berlanggan akhbar arus perdana Utusan Malaysia/Berita Harian/Metro/Kosmo tu. Sesekali langgan juga Sinar Harian.

Tanpa Nama berkata...

wartawan upahan BN, kalau disuruh tulis tahi wangi pun dikatakan wangi

Tanpa Nama berkata...

media barua BN, kalau BN tak jamu mampus kena makan pasir, macam kontraktor bodoh UMNO

Tanpa Nama berkata...

ini mesti ikut nasihat APCO...