10 Mei 2010

Sibu, Jom Ubah!

Calon Pakatan Rakyat bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sibu, Richard Wong Ho Leng menyifatkan kerajaan Barisan Nasional terutamanya Umno tidak mampu dan tidak akan berubah sampai bila-bila.

Menurutnya, Barisan Nasional khususnya Umno sejak Tsunami Politik pada 8 Mac 2008 sehingga kini berterusan memainkan isu perkauman untuk tujuan politik sempit mereka.

“Dalam dua tahun ini, Pemimpin-pemimpin Umno dan Barisan Nasional terus menyemarakkan api perkauman dan ini membuktikan bahwa mereka tidak mampu dan tidak akan berubah,” katanya sambil memberi contoh berhubung isu perarakan kepala Lembu yang dilakukan oleh pemuda Umno di Shah Alam beberapa bulan lalu.

Wong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Assek turut memberitahu, kerajaan Barisan Nasional khususnya di Sarawak gagal menguruskan negeri itu dengan baik walaupun sumber-sumber alam di Bumi Kenyalang amat banyak.

“Keperluan rakyat jelata semakin susah dengan peningkatan harga barangan keperluan harian (yang) semakin naik dan pada masa yang sama, BN akan terus menindas rakyat serta mengeksploitasi sumber-sumber alam di negara ini untuk kepentingan diri.

Negeri Sarawak sangat kaya dengan sumber alam, tetapi kerajaan BN yang selama ini di bawah pemerintahan Zalim Taib Mahmud telah menjadikan Sarawak negeri yang termiskin di Malaysia,” tegasnya yang menetap di Sibu sejak 50 tahun lalu.

Wong yang juga Ketua Pakatan Rakyat dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) di Sarawak turut menyelar kerajaan Barisan Nasional yang gagal menyediakan peluang pekerjaan di negeri itu termasuklah pemuda dalam Parlimen Sibu.

“Ketidakcekapan kerajaan BN mentadbir negeri Sarawak telah menyebabkan para pemuda meninggalkan Bandar Sibu untuk mencari pekerjaan di luar Sarawak termasuklah terpaksa perhi ke negara Singapura.

Ini sesuatu yang tidak diingini oleh Rakyat Sarawak,” ujarnya.

Sehubungan itu, katanya, PRK Sibu amat penting kepada kebangkitan rakyat ke arah masa depan yang lebih baik di bawah teraju Pakatan Rakyat kelak.

“PRK Sibu sangat penting kerana ia akan menetukan samada rakyat akan terus menderita di bawah pemerintahan zalim dan korup BN, atau rakyat mampu bangkit dan menikmati masa depan yang lebih sempurna.

Jom Ubah, Sibu mesti menerajui perubahan,” katanya yang juga Pengerusi DAP negeri Sarawak.

Sibu Jom Ubah -erapakatan


Pakatan Rakyat Lancar Agenda "Sibu, Jom Ubah"

SIBU 9 Mei - Pakatan Rakyat yang memasuki hari kedua kempen pilihan raya kecil Sibu melancarkan manifesto yang akan memberi penjelasan mengenai pelbagai isu dan program yang bakal dilaksanakan begi memenhi kebajikan dan pembangunan penduduk Sibu.

Manifesto yang bertemkan 'Sibu, Jom Ubah' melakarkan agenda yang bakal dilaksanakan oleh calon Pakatan Rakyat, Wong Ho Leng sekiranya beliau dipilih mewakili rakyat Sibu di Parlimen 16 Mei depan.

"Saya hari ini melancarkan menifesto ataupun agenda pada PRK kali ini, temanya adalah amat bertepatan dengan kehendak rakyat sekarang.

"Pemerintahan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sudah lebih tiga puluh tahun dan sekarang sudah tiba masanya untuk kita mengambil alih mandat daripada Taib dan keluarganya serta kita mulakan era baru reformasi dan pemulihan semula.

"DAP dan Pakatan Rakyat berjuang untuk pentadbiran yang lebik baik, rekod pemerintahan Taib dan Barisan Nasional menunjukkan pentadbiran yang buruk. Keluarga Taib melalui Cahaya Mata Sarawak (CMS) menguasai kebanyakan kontrak dan perniagaan yang menghasilkan keuntungan lumayan manakala rakyat terus dibebankan dengan kemiskinan dan peniaga kecil menghadapi kesukaran.

"Sarawak adalah negeri yang sangat kaya, dengan mengamalkan sistem tender terbuka untuk semua kontrak kerajaan dan dengan menuntut kadar royalti yang lebih tinggi dari Petronas, semua rakyat Sarawak akan hidup dengan lebih senang sekurang-kurangnya bertambah separuh daripada apa yang dinikmati sekarang tapi ini tidak kerana Taib mengambil semus hak rakyst untuk kekayaan diri dan keluarganya," jelas Wong pada pelancaran manifesto beliau yang turut dihadiri Setiausaha Agung DAP, Lim Kit Siang.

Wong berkata manifesto yang jelas dengan agenda diyakini dapat menarik perhatian pengundi di Sibu.

Ia berteraskan kepada tujuh perkara asas dalam memperkasakan hak rakyat Sibu.

1. Masa depan Sibu - Apabila DAP dan Pakatan Rakyat menjadi Kerajaan Negeri dan Kerajaan Pusat, kami berjanji akan menyelesaikan masalah banjir di Sibu dalam tempoh dua tahun, disamping melaburkan dalam modal insan dan prasarana untuk menjadikan Sibu sebagai pusat antarabangsa bagi industri perkapalan, kejuruteraan marin dan pelancongan.
2. Warga Emas - Semua rakyat Sarawak yang berumur lebih 60 tahun akan menerima bayaran minimum RM100 setahun sebagai menghargai sumbangan mereka dalam membangunkan ekonomi Sarawak.
3. Gaji Minima - Kami akan menetapkan gaji minimum RM750 sebulan kepada semua pekerja di Semenanjung dan RM830 sebulan di Sarawak.
4. Pendidikan - Semua sekolah akan diberi peruntukan mengikut keperluan sebagaimana yang dilaksanakan sekarang di Pulau Pinang, Selangor dan Kelantan untuk memastikan anak-anak kita mempunyai masa depan yang cerah.
5. Royalti Minyak - Sarawak akan menerima royalti minyak sebanyak 20 peratus dari Petronas, iaitu meningkat dari lima peratus yang diberikan oleh Petronas sekarang.
6. Reformasi Tanah - Semua tanah hak adat Bumiputra (NCR) akan diukur nilai dan diberi hak milik manakala pajakan yang akan luput akan dilanjutkan tempoh tanpa syarat. Ini akan membuka peluang ekonomi besar di Sarawak.
7. Pentadbiran CAT dan Demokrasi - Kami akan mengamalkan pentadbiran Cekap, Akauntabel dan Telus (CAT) serta melaksanakan sistem tender terbukan, membenarkan kebebasan bersuara dan mengadakan pilihan raya tempatan. -SK


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Isaallah akan menang,andaikata kalah jua apa boleh buat.Puak umngok rasuah rakyat terang-terang bagi kain batik,pelikat,beras,gula,garam n kopi itu ajele yang mereka boleh bagi, dengo cakap gunung pun depe boleh bagi itulah umngok. hahahaha...........