30 Mei 2010

Negara Bankrap Kerana Kerajaan BN Korup

ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Parti Keadilan Rakyat (PKR) Shamsul Iskandar Mohd Akin menolak pendirian kerajaan bahawa negara akan jatuh muflis jika tidak menghapuskan subsidi menjelang tahun 2019.

Beliau berkata, "negara bukan bankrap dengan pemberian subsidi yang dilaksanakan kerajaan, tetapi sebaliknya oleh sebab banyaknya berlaku penyelewengan, kebocoran dana, amalan rasuah yang berleluasa dan salah urus tadbir.

"Selagi pemerintah sekarang dibiarkan menerajui negara ia kemungkinan mengulangi sejarah yang menimpa Greece," katanya pada majlis perasmian Kongres AMK dan Wanita Keadilan di Pusat Dagangan Kelantan, di sini Jumaat lalu.

Shamsul Iskandar berkata negara sebenarnya menuju ke arah bankrap kerana jumlah hutang negara meningkat kepada RM360 bilion sekarang.

Katanya, keadaan itu adalah suatu yang mengejutkan dan situasi yang paling teruk sejak negara mencapai kemerdekaan dan para pemimpin Umno-Barisan nasional harus segera mengundurkan diri kerana gagal mengurus ekonomi dan kewangan negara dengan baik.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala mendakwa jika langkah mengurang dan menghapuskan subsidi dalam tempuh lima tahun akan datang tidak diambil maka negara akan jatuh bankrap menjelang 2019.

Beliau berkata, "negara dapat menjimatkan sebanyak RM103 bilion dalam tempuh lima tahun jika kerajaan memotong subsidi dari sekarang.

"Tetapi sebaliknya (jika subsidi tidak dipotong) negara akan jatuh muflis menjelang 2019 jika hutang negara terus berkembang pada kadar 12% setahun," terang beliau.

"Oleh itu, rakyat harus bersedia untuk berjimat cermat dari sekarang apabila cadangan pemotongan subsidi mula dilaksanakan bulan depan," katanya pada Hari Terbuka Rasionalisasi Subsidi di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur 27 Mei lalu.

Menurutnya, hutang negara dijangka meningkat 100%, sama paras dengan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2019 sekiranya pemberian subsidi diteruskan dan akan menjadi seperti Greece, yang dilanda dengan masalah hutang yang dahsyat. -FMT


Anwar Cabar Najib Hapuskan Subsidi RM20 Bilion Setahun Kepada IPP

KOTA BHARU 30 Mei - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mencabar Perdana Menteri supaya menarik balik subsidi RM20 bilion yang diberikan kepada syarikat Penjana Tenaga Bebas (IPP) dan menyelamatkan ketirisan ekonomi sebanyak RM28 bilion setahun dan tidak menjadikan rakyat mangsa kepada kegagalan kerajaan mentadbir kewangan negara.

Anwar berkata rakyat tidak seharusnya menanggung beban kesan daripada amalan rasuah, salahguna kuasa dan penyelewengan yang berkalu secara berleluasa di bawah pemerintahan Umno-BN.

"Siapa yang memiliki IPP di negara ini? Mereka adalah tauke dan tokoh korporat yang ingin diselamatkan oleh Umno-BN kerana kroni dan keluarga mereka juga menikmati kekayaan IPP yang dibantu oleh Umno-BN.

"Rakyat yang miskin terus dizalimi dan ditindas dan Umno-BN tidak mempedulikan nasib mereka kerana kuasa yang ada pada Umno-BN hanya digunakan untuk memperkayakan beberapa kerat kroni da kaum kerabat mereka," kata Anwar pada Ceramah Perdana di Padang Perdana malam tadi.

Menyentuh isu lompat oleh beberapa bekas wakil rakyat KEADILAN, Ketua Umum berkata beliau mempunyai cukup maklumat dan bukti untuk mendedahkan sogokan dan rasuah sebanyak RM2 juta dan kontrak yang diberikan sebagai imbuhan memujuk wakil rakyat terbabit keluar parti dan menjadi anggota Bebas.

"Saya ada bukti cukup dan akan saya dedahkan dalam parlimen kelak. Kalau ditanbya di mana saya simpan bukti, di rumah tidak ada, di pejabat lagi tidak ada, dalam beg pun tidak ada, saya sudah lupa mana saya letak," kata beliau berjenaka kepada hampir 20,000 penyokong.

Beliau juga berkata KEADILAN akan lebih berhati-hati memilih calonnya untuk bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri dan Parlimen mengambil pengalaman pahit lompat parti oleh wakil rakyat parti.

"Kita akan pastikan mereka melalui tarbiyah yang cukup untuk pastikan mereka adalah calon yang sebenarnya bersama perjuangan parti. Kalau tak boleh ikut tarbiyah kita akan kelurakan mereka sebagai calon. Kita mahu mereka berikrar taat setia kepada parti dan tidak sekali-kali terfikit untuk lompat dan khianati perjuangan parti," tegas Anwar lagi. -SK


1 ulasan:

Awanama berkata...

negara bankrup sebab BN dah perabih duit rakyat...