9 Apr 2010

Kadir Jasin: Letak Calon MIC Silap Besar BN Di Hulu Selangor

Sistem kuota yang diamalkan oleh Barisan Nasional dalam pembahagian kerusi berkemungkinan menjejaskan peluangnya untuk memenangi pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen P094 Hulu Selangor.

Menurut bekas Ketua Pengarang Kumpulan The News Straits Times, Datuk A. Kadir Jasin walaupun media mewar-warkan bahawa populariti Umno kini kembali pulih dan sokongan kaum Cina bertambah mantap kepada kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, namun keputusan tidak memihak kepada calon Melayu atau Cina untuk bertanding dalam PRK Hulu Selangor.

"Semua indikasi menunjukkan kerusi ini akan sekali lagi diberi kepada MIC, parti yang paling kecil dan lemah dalam gagasan BN pada peringkat federal yang secara kebetulan kalah kepada PKR dalam pilihan raya umum 2008.

"Inilah dilemma BN yang mungkin akan mengorbankan kerusi ini sekali lagi. Bukan sahaja MIC parti yang terkecil dalam kumpulan parti asal di Semenanjung, bahkan ia juga mempunyai pengikut paling sedikit di Hulu Selangor," kata Kadir dalam catatan blognya Isnin lalu.

Kawasan Parlimen tersebut didominasi oleh penduduk Melayu yang merangkumi hampir 54 peratus daripada jumlah pengundi berdaftar seramai 63,000 orang, diikuti oleh pengundi Cina (26.7 peratus) dan India (19 peratus).

Spekulasi yang berlegar ialah calon BN yang kalah iaitu Datuk G. Palanivel yang juga merupakan Timbalan Presiden MIC akan dipilih menjadi calon.

"Seorang yang dianggap baik tetapi hubungan rapat beliau dengan presiden parti, Datuk Seri S. Samy Vellu, juga tokoh dari MIC yang kalah teruk dalam PRU 2008, dilihat sebagai satu liabiliti.

"Meletakkan calon India di yang mempunyai kawasan majoriti Melayu serta komuniti Cina yang besar, dan di mana Pakatan Rakyat melalui Parti Keadilan Rakyat akan menampilkan seorang calon Melayu, akan hanya melemahkan peluang BN untuk mengambil balik kerusi tersebut," jelas Kadir.

Kerusi Hulu Selangor kosong berikutian kematian wakil KEADILAN, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad pada 25 Mach.

Pada PRU 2008 Zainal Abidin mengalahkan Palanivel dengan majoriti tipis sebanyak 198 undi. Beliau mendapat 23,177 undi berbanding Palanivel yang memperolehi 22,979 undi.

"Samada Umno atau the BN tidak berani mengakui bahawa kekalahan kerusi itu disebabkan undi protes pengundi Melayu terhadap Umno yang ketika itu dipimpin Tun Abdullah Ahmad Badawi dan ketidakpuasan hati terhadap calon India yang dipilih.

"Demonstrasi besar-besaran oleh pertubuhan haram, Hindraf yang mendakwa penindasan ke atas kaum India serta reaksi MIC telah menyebabkan kemarahan orang Melayu. Akibatnya majoriti calon MIC termasuk Samy Vellu, kecundang dalam pilihan raya," kata beliau lagi.

Tambah Kadir, kelompok Melayu yang tidak berpuas hati tersebut mungkin tekah kembali menyokong Umno di bawah Najib seperti mana yang dicanangkan oleh parti itu.

Persoalannya adakah mereka akan mengundi BN di Hulu Selangor sekiranya gagasan itu masih diwakili oleh MIC?BN kalah kerusi tersebut pada PRU 2008 disebabkan protes oleh penyokong Umno.Mereka juga bencikan pentadbiran Abdullah dan terguris akibat protes kaum India pada 2007 kata pengarang veteran itu.

"Keputusan pilihan raya kecil Hulu Selangor mengatakan segalanya. Peratusan keluar mengundi adalah rendah - hanya 75.24 peratus - dan bilangan undi rosak dan ditolak adalah tinggi – 1,689 - menunjukkan elemen protes yang kuat.

"Saya tidak fikir pandangan dan perasaan ahli dan penyokong Umno terhadap MIC telah berubah kepada suatu yang positif. Mereka masih tidak yakin mengenai kekuatan MIC kerana tampuk pimpinan parti masih kekal dan tidak banyak berubah. Samy Vellu masih kekal berkuasa sementara pada waktu yang sama Umno dan MCA telah melalui proses pertukaran kepimpinan.

"Tambah lagi kesetiaan pengundi India berbelah bagi dengan begitu banyak parti politik dan NGO India berebut-rebut untuk mendapatkan sokongan kaum itu.

"Keputusan PRU 2008 jelas menunjukkan majoriti pengundi India berpihak kepada KEADILAN-DAP-Pakatan Rakyat," ujar Kadir dalam analisis beliau.

Menurut Kadir lagi, terdapat parti berasaskan kaum India lain yang kecil - samada yang menyokong BN atau sebaliknya - seperti PPP, IPF, MIUP, Makkal Sakti, Mindraf, Kimma dan Parti Punjabi Malaysia.

"Jadi, sementara meletakkan calon MIC mungkin dilihat selari dengan semangat BN dan untuk mengukuhkan kedudukan Perdana Menteri dikalangan kaum India, langkah ini dianggap amat payah untuk meyakinkan pengundi Melayu dan Cina untuk menyokong calon kaum India yang berkemungkinan gagal untuk memobilisasi sokongan dari komunitinya sendiri.

"Oleh itu sekiranya KEADILAN-Pakatan Rakyat berjaya mengekalkan kerusi itu bukan kerana mereka kuat tetapi disebabkan BN masih belum pulih sepenuhnya. Sistem kuota yang masih digunakan dalam pembahagian kerusi antara parti komponen untuk membantu parti minoriti akan menjadi beban kepada BN," kata Kadir.

Kata Kadir Pakatan Rakyat juga mempunyai masalah mereka tersendiri, terutamanya KEADILAN yang tercalar imejnya akibat tindakan melompat parti oleh tiga daripada 31 Ahli Parlimennya.

"Kita mungkin akan melihat ulang tayang tindakan protes oleh pengundi Melayu terhadap BN kerana memilih untuk meletakkan calon yang salah," kata beliau. -SK

1 ulasan:

MANSOR JUNUS berkata...

Jangan terkejut dan jangan heran. Itulah secara sedar atau tidak, UMNOlah yang sedang menjual negara ini kepada bangsa asing. Sdr Kadir memang telah sedia maklum, memandangkan beliau juga pun memang cukup arif dalam politik
UMNO. Ada 3 kelemahan2 yang telah dilakukan UMNO yang sangat merugikan bangsa sendiri,.
1. UMNOlah yang sejak dulu menerima konsep perkongsian kuasa yang menjadikan bangsa2 cina dan india pemilik2 negara ini. Justeru walau pun tiada satu kerusi pun dalam DUN atau Parlimen yang India melebihi 17.%, tetapi mereka sudah dapat tempat yang cukup istimewa. Boleh pegang kerajaan sebagai menteri dan boleh ugut pemimpin2 melayu pula. Yang lebih terhina lagi ialah UMNO pun sujud dan akur. Tolonglah sebutkan mana2 negara lain dalam dunia ini yang bagi kuasa bagitu banyak kepada kaum minoriti. Sebelum tahun 70 an, pegangan kerusi orang melayu dalam parlimen masih melebihi 60.% Sekarang hanya tinggal 53.%. Tiap2 kali berlaku PRU, kerusi melayu susut 3.5%, ke tangan kaum lain. Pasal apa? nak kongsi kuasa dan nak jaga hati bangsa lain. Bangsa cina yang menguasai ekonomi sejak dulu dalam negara ini, ada pernahkah mereka istiharkah yang mereka ini sanggup berkongsi kekayaan dengan melayu. Maaf... nak tekan lagi ada. Orang2 melayu dalam business tentu sedia maklum. Yang jelas hanyalah, bagi bangsa cina, hak engkau kita kongsi, hak aku jangan sentuh.
2. Melayu ini selalu fikir tentang nak jaga hati kawan. Jadi apa yang diminta semuanya bagi. Minta kerakyatan... bagi. Minta jawatan menteri... bagi. Minta ambil tanah rizab melayu, tetapi tidak ganti balik, tak apa. Minta measat... bagi, (Sepatutnya TM yang dapat) Spore minta pasir... bagi, walau pun pasir tersebut nak digunakan untuk memperbesarkan pulau dan meluaskan kepentingan mereka. S'pore minta air... bagi, walau pun terpaksa beli dengan harga gila2, tak apa. Bangsa lain nak kontrol beras... setuju. Nak monopoli impot gula... tiada masalah. Dan macam2 lagi. Tetapi kalau kepada bangsa sendiri, peruntukan SAR, jangan bagi, royalti minyak, jangan bagi, tulisan jawi, jangan ajar, biar bangsa melayu tak reti agama tak apa. Bantuan PPRT, Tekun, projek pembangunan dan lain2, jangan bagi, kecuali kepada suku sakat saja. Yang lain pandai2lah. Pandangan alim ulama tentang isu2 murtad dan keruntuham akhlak masyarakat Islam, jangan dengar sangat. Tolonglah pembaca2 beri tahu, orang2 melayu dalam negara ini masih ada masa depan kah dalam keadaan macam sekarang ini. Sdr Kadir rasa macam mana.