30 Dis 2009

UMNO Dibelenggu 3L : Lagak, Laga & Leka - Zainal Kling

UMNO dan Barisan Nasional (BN) perlu melupakan hasrat mengambil alih Selangor daripada Pakatan Rakyat (PR) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) sekiranya pemimpin mereka masih dibelenggu sindrom ‘3L’ iaitu Lagak, Laga dan Leka.

Penganalisis Politik, Profesor Datuk Zainal Kling (gambar) berkata, wabak yang menyelubungi parti itu dilihat faktor utama UMNO sukar mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap parti itu.

Katanya, sikap ‘lagak’ dalam kalangan pemimpin UMNO/BN membuatkan parti itu tidak lagi dapat menyelami hati nurani rakyat apatah lagi memahami denyutan hati mereka.

“Mereka ini dilihat kurang mendampingi serta mendekati masalah-masalah yang dihadapi oleh pengundi di kawasan mereka. Malah, mereka dilihat ‘kurang cerdik’ dan tidak unggul untuk menghadapi cabaran dalam pemimpin PR,” katanya.

Zainal berkata, sikap pemimpin UMNO Selangor yang sering bertelagah dan menuding jari antara satu sama lain membolehkan pemimpin PR mengeksploitasi keadaan tersebut dengan sebaik mungkin.

“Perasaan leka yang menyatakan mereka tidak pernah kalah dan tidak akan kalah boleh menyebabkan mereka ini seolah-olah tidak sedar situasi sebenar yang berlaku sekarang,” katanya.

Menurutnya, UMNO diingatkan supaya menangani sindrom segera.

Ditanya sama ada bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo masih relevan untuk menerajui kepimpinan UMNO Selangor jika parti itu berjaya menawan semula Selangor, Zainal berkata, Dr Khir perlu ‘membersihkan’ dirinya daripada pandangan negatif sebelum berbuat demikian.

“Malah Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Noh Omar belum tentu dapat kerana beliau tidak mempunyai sokongan akar umbi yang kuat di Selangor,” katanya. -SH

4 ulasan:

Awanama berkata...

Sebelum ini Dr Zainal Kling sangat menyokong UMNO dan kritikal terhadap PR. Kenapa semacam buat U-turn ni? Mula-mula bagi pandangan 'ikhlas' untuk menasihat UMNO, lepas ni boleh lah buat kritikan langsung pada UMNO dan menyokong PR pula.

Profesor cari makan ni, dia dah jangka UMNO akan kalah PRU13 nanti!

- ir Anon

Awanama berkata...

3L? Ada lagi 2 'L' kena tambah: LENA, LEGAM. Baru lengkap. Ha... ha... ha...

Awanama berkata...

Jika dia U turn lagi..Dia akan jadi Setiausaha AGUNG kepada PARTI KATAK Malaysia tak lama lagi..Presideng ; Katak Pasir Mas..

Timbalang Presideng : Frog Candera Kirana Muzafor boleh Ad JUST punya..

Aku harap sangat2 janganlah Prof Khoo Kay Kim di KATAK kan oleh BN UMNGOK pulak..

john berkata...

Mereka ada sindrom tapi yang sebelah lagi, makin kuat sindromnya. Jadi PRU 13 nanti "sindrom A" lawan "sindrom B". Yang mana rakyat nak pilih???

Yang saya tak boleh terima sampai Prof Aziz Bari tak mau komen dah pasal Pas kerana penyakit sindrom penafian dan penyakit rasa diri terlalu maksum (boleh kita sebut sindrom bongkak???)