21 Jul 2009

Era Najib Altantuya : Pemimpin PR Selar Media UMNO Tiup Api Perkauman

PAS memberi amaran kepada pemimpin-pemimpin Umno agar tidak 'Melayu'kan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis DiRaja Malaysia (PDRM).

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub menegaskan, pemimpin Umno sepatutnya menjaga imej dan integriti SPRM dan polis bukannya menjadikan kedua-dua institusi tersebut kuda tunggangan mereka.

Beliau juga menegaskan, pemimpin Umno sepatutnya tidak menjadikan kematian misteri Teoh Beng Hock di pejabat SPRM Selangor sebagai isu perkauman kerana tidak kira Melayu, Cina atau India jika berlaku kematian ia melibatkan kehilangan nyawa rakyat Malaysia.

"Kita (PAS) beri amaran kepada pihak-pihak tertentu agar tidak 'Melayu'kan SPRM dan Polis dan jangan jadikan kematian Teoh sebagai isu perkauman.

"Pemimpin Umno dan BN sepatutnya menjaga imej dan integriti SPRM dan polis dan tidak menjadikan kedua institusi ini kuda tunggangan mereka," tegas Salahuddin.

Beliau seterusnya menegaskan, usaha beberapa pihak yang cuba menyalahkan pemimpin Pakatan Rakyat sebagai melemahkan orang Melayu bila menuntut keadilan di atas kematian Teoh, sebenarnya telah menjatuhkan maruah orang Melayu.

Lebih buruk lagi, tegas Salahuddin bila ada pihak yang cuba menjadikan isu ini sebagai isu perkauman.

Beliau menyifatkan usaha menjadikan kematian Teoh sebagai isu perkauman dengan tujuan membangkitkan kemarahan kaum Cina terhadap orang Melayu sebagai satu tindakan terdesak BN yang semakin hilang sokongan.

Umno-BN, tegas beliau masih lagi leka dengan budaya politik perkauman yang lapuk sedangkan rakyat sudah pun beralih ke politik baru yang tidak membezakan mana-mana kaum sebaliknya lebh mementingkan kesejahteraan seluruh rakyat tanpa mengira agama dan bangsa.

Sementara itu,Timbalan Presidan PKR, Syed Husin Ali telah melahirkan rasa terkejut dengan laporan akhbar arus perdana yang sengaja menukar isu kezaliman kematian Teoh Beng Hock, Setiausaha Politik Exco Kerajaan Selangor kepada isu perkauman.

Apa yang ditulis di dalam akhbar arus perdana tersebut nyata bersalahan dengan etika kewartawanan yang dengan sengaja menimbulkan sentimen yang berunsur hasutan dengan mempertikaikan kesedihan rakyat akan kematian Teoh Beng Hock yang berada di bawah pengawasan SPRM.

Pada 19 Julai lalu, Pengarang Urusan Kumpulan NSTP, Zainul Ariffin Mohammed Isa telah menulis kesimpulan bahawa seolah-olah Pakatan Rakyat telah menjadikan kesedihan kematian Teoh sebagai modal politik dan serangan orangramai adalah kemarahan orang bukan-Melayu terhadap institusi Melayu.

Dr Syed Husin menganggap ia sebagai satu tulisan yang tidak bertanggungjawab yang bertujuan meniup api perkauman, dalam usaha mereka untuk menutup isu kezaliman


Tiada ulasan: