7 Mei 2008

Firasat Dari Kebocoran Parlimen

Bernama melaporkan semalam bangunan Parlimen yang menjadi tempat ahli perundangan bersidang semlam bocor lagi walaupun selepas dibaik pulih beberapa kali sebelum ini.

Kebocoran berlaku selepas hujan lebat jam 4.30 petang apabila air keluar dari saluran penyejuk udara di bahagian tepi dewan berhampiran kawasan lobi.

Ini memaksa kakitangan Parlimen segera menutup kawasan terbabit manakala kerja pembersihan segera dilakukan sambil petugas media sibuk mengambil gambar kejadian itu.

Kejadian yang memalukan ini merupakan kejadian ketiga sejak tahun lalu apabila kejadian pertama di bahagian bumbung Dewan Persidangan Dewan Rakyat manakala kejadian kedua di kawasan Bilik Media.

Ketua Pentadbir Parlimen, Datuk Kamaruddin Baria, berkata kebocoran kali ini sesuatu yang tidak disangka berikutan tiada kebocoran berlaku walaupun hujan lebat sebelum ini.

“Sebelum ini hujan lebat, tak bocor. Tiga bulan lalu, banyak hujan, tapi tak bocor. Kena tunggu JKR (Jabatan Kerja Raya) sebab mereka yang menyelenggara dan melakukan baik pulih,” katanya ketika ditemui pemberita selepas meninjau kebocoran itu.

Kamaruddin berkata, JKR memaklumkan kepadanya sebelum ini bahawa kawasan bumbung bangunan Parlimen ditampal dengan bahan kalis air tapi tidak tahu kenapa kebocoran berlaku kali ini.

“Mungkin selepas Jurutera JKR memeriksanya, kita akan tahu apa puncanya,” katanya.

Peristiwa kebocoran parlimen yang mula berlaku pada tahun lepas mempunyai impak dan maksudnya yang tersendiri. Ia pernah menggamat dan menggegarkan perbahasan di parlimen di mana waktu itu isu tersebut diperlekehkan oleh MP Jasin (Mohd Said Yusof) dan Kinabatangan yang telah dengan celupar merendahkan martabat wanita apabla menyatakan "Batu Gajah tiap-tiap bulan bocor" sewaktu isu tersebut ditimbulkan oleh pembangkang.

Dan akibat darinya pilihanraya yang lalu menyaksikan Mohd Said Yusof tesebut lansung tidak tersenarai sebagai calon apbila dkatakan mempunyai rekod yang cemar dengan pihak Kastam serta sering bertelagah dengan Ketua Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam, orang yang paling berkuasa menentukan senarai calon Parlimen dan DUN di negeri Melaka

Selain itu, apa yang telah menjadi pengetahuan umum ialah "bocor"nya Parlimen apabila ianya sudah tidak mampu mengubah Perlembagaan Negara sesuka hati sepertimana yang dilakukan sewenang-wenangnya oleh Kerajan BN sebelum ini apabila maoriti 2/3 mereka telah dinafikan oleh rakyat.

Ia adalah sejarah paling penting kerana BN tidak lagi mampu mendabik dada untuk menunjukkan keangkuhannya seklaipun di perbahasan parlimen semalam menteri di Jabatan Perdan Menteri, Datuk Zahid Hamidi menyatakan bahawa fenomena kemerosotan sokongan rakyat kepada BN tersebut adalah bersifat sementara berdasarkan pengalaman pada tahun 1999 dan rakyat kembali menyokong BN pada 2004.

Apa yang dinyatakan oleh Zahid Hamidi berkenaan jelas satu escapisme bertujuan "memujuk hati yang lara" kerana masing-masing telah tahu bahawa senario penolakan rakyat terhadap BN pada kali ini adalah bebeza dan kebangkitan rakyat pada kali ini adalah berifat berterusan, tidak seperti senario 1999 yang hanya tertumpu kepada satu isu iaitu isu Anwar.

Apakah firasat yang dapat diberikan dari kejadian kebocoran parlimen yang berulang semalam? Apakah ia petunjuk bahawa satu lagi kejadian malang bakal menimpa kerajaan BN yang mana serentak dengan kejadian tersebut mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir meminta kerajaan persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) memandang serius ancaman Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai isu Pakatan Rakyat akan membentuk kerajaan persekutuan dalam masa terdekat kerana ia telah menyakinkan lebih 30 anggota Parlimen BN untuk menyertai barisan pembangkang atau Pakatan Rakyat perlu diberi perhatian?

Tiada ulasan: