23 Apr 2008

Ahli Parlimen PAS dan Blog

Faktor teknologi maklumat telah diakui merupakan salah satu faktor utama yang membantu kemenangan Pakatan Rakyat di dalam PRU12 yang lalu. Di dalam keadaan di negara ini dimana media massa arus perdana (media cetak dan media eletronik) telah diperkosa dengan sedemikian rupa sehingga bukan sahaja melaporkan secara berat sebelah dan diskriminasi, tetapi dengan wewenangan memutarbelitkan berita dan kenyataan para pemimpin Pakatan Rakyat, rakyat mengharapkan alam siber sebagai alternatif bagi mendapatkan berita-berita semasa yang dengan kadar yang lebih cepat, adil dan meluas.

Peranan portal-portal dan blog-blog yang melapor, membawa dan mengulas sesuatu isu dan peristiwa telah menjadikan alam siber sebagai satu wadah baru penyampaian maklumat.

Di negara kita, tiada siapa yang dapat menafikan tentang peranan portal-portal dan blog-blog ini yang telah memberikan impak yang amat besar terhadap keputusan pilihanraya umum ke 12 yang lalu.

Di beberapa hari semasa kempen pilihnanraya berjalan, kunjungan ke lamanweb-lamanweb akhbar online, portal dan blog memuncak sehingga terdapat limpahan kunjungan yang memaksa para pemilik pemilik portal menaik-tarafkan server msing-masing disamping mengubahsuai portal supaya menjadi lebih "ringan" dengan tidak melibatkan pengaksesan pengkalan data yang tingi.

Blog adalah penting untuk seorang Yang Berhormat. Masyarakat tidak merasa kekok untuk berinteraksi dengan wakil rakyat mereka di blog.

Seringkali seorang wakil rakyat akan menjadikan "kesibukan melawat kawasan" sebagai alasan lantaran tidak mempunyai masa mnengemaskinikan blog. Sedangkan rakyat yang ingin menemuinya di rumah seringkali pula kecewa dan gagal kerana "YB seringkali tidak ada di rumah". Waktu malam pula YB "sibuk dengan ceramah" atau "jangan ganggu, YB baru nak bersama dengan ahli keluarganya atau dengan orang rumah!"

Dengan sebab itu rakyat mengharapkan malah lebih selesa YB-YB ini "ditemui" di blog mereka. Jika tidak kenapa wujudkan blog? - tanya mereka. Dan sementelah lagi jika tidak di blog bagaimana lagi hendak menghubungi YB ini yang sering sahaja sukar untuk di temui di alam nyata?

Yang ingin kita tonjolkan di sini ialah sejauhmana wakil-wakil rakyat yang terpilih terutama ahli-ahli parlimen menggunakan internet sebagai wadah untuk berinteraksi dengan rakyat di kawasannya.

Dan skop pembicaraan di sini hanya kepada ahli parlimen PAS yang 23 orang itu.

Daripada 23 ahli parlimen darpada PAS ini, hanya 8 orang yang mempunyai blog iaitu 34.8%. Dan daripadanya pula hanya dua orang wakil rakyat (8.7%) yang ada mengemaskinikan blog masing-masing iaitu Hj Roslan Shaharum (Bukit Gantang) dan Dr Lo'lo Mohd Ghazali (Titiwangsa) sementara yang lain tidak pun dikemaskini lebih dua bulan.

Mendukacitakan apabila pelayar web mendapati blog Ketua Pemuda dan Ketua Penerangan PAS (Salehuddin Ayob dan Mahfuz Omar) telah dibiarkan bersawang sejak beberapa tahun lamanya!

Tiada kesungguhan di kalangan ahli parlimen yang telah menang ini untuk memperdalami bidang yang telah memberikan mereka kemenangan!

Jika menteri-menteri dan ahli parlimen parti pemerintah sering dijadikan sasaran kerana buta dan malas pula belajar IT, kita berharap YB-YB dari PAS ini tidak sedemikian sifat dan sikap mereka.

Kita tidak menafikan kemungkinan masing-masing sibuk dengan urusan lain seperti ceramah dan sebagainya tetapi mengabaikan blog di alam siber akan mengundang pelbagai persepsi negatif di kalangan masyarakat yang sentiasa mengikuti perkembangan mereka melalui blog masing-masing.

Justeru itu sebarang sikap yang mengabaikan blog oleh YB-YB PAS ini perlu diperbetulkan segera sebelum mereka dihukum oleh rakyat di dalam pilihanraya yang akan datang.

Lajnah Teknologi Maklumat parti perlu lebih proaktif di dalam membantu YB-YB ini. Mereka harus disedarkan dari lamunan. Kita tidak mampu untuk mempunyai YB yang hanya pandai berbicara mengenai kepentingan IT sedangkan mereka sendiri tidak serius menggunakan IT sebagai uslub berdakwah dan wadah perjuangan. Lebih buruk lagi jika mereka menciptakan alasan-alasan untuk menutup kelemahan diri dan bersikap malas untuk belajar bidang tersebut.

Menjadi ahli parlimen seharusnya peka terhadap perkembangan hal-ehwal komptemporari dan maklumat ini hanya akan berada di hujung jari jika para ahli parlmen ini tidak mengabaikan kepentingan teknologi maklumat. Apresiasi kepada IT ialah dengan mempunyai blog yang sentiasa dikemaskini supaya rakyat melihat ahli-ahli parlimen PAS memang perkasa ilmu pengetahuan "perangnya" dengan tidak mengabaikan bidang IT ini. Mengenepikan sedikit bahagian dari gaji dan elaun untuk IT samada dengan mempelajarinya atau mengupah pakar IT untuk membina blognya adalah atu pelaburan yang wajib yang tidak boleh dipandang remeh.

4 ulasan:

Hasbullah Pit berkata...

suruhanjaya lebih siap lagi

Hasbullah Pit berkata...

suruhanjaya belum siap lagi...

tengah pening dgn beras terpilih

Awanama berkata...

ko tak tau bnyak la mat...
bnyak lagila blog yg ko tak jumpa..macam drs kalil..bnyak lagi...
sume kemaskini 2mnggu sekali...
ko kena paham tugas wakil rakyat,,,,dey all orang la...manusia..ade gak kesilapan kadg2...tula namanya al-insan. mereka brbeza dgn ahli umno la..

Pakatan Rakyat Online berkata...

http://pakatanonline.blogspot.com/