6 Jan 2015

UMNO Masih Enggan Terima Fakta Mereka Tewas Undi Popular PRU13 - Sakmongkol


Anggota PERKASA watak kartun – Ariff Sabri

PERKASA tidak layak membela institusi raja kerana dianggotai oleh watak-watak kartun. Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul AzizPETALING JAYA: Ahli Parlimen DAP-Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz berkata, Raja-raja Melayu tidak memerlukan pembelaan mana-mana pihak untuk mengekalkan kedudukan, termasuk oleh PERKASA.

Beliau secara sinis menyatakan, PERKASA tidak layak membela institusi raja kerana dianggotai oleh watak-watak kartun kerana ”Jatuhlah martabat Raja Melayu kalau ada terlintas fikiran mahukan pembelaaan dari kumpulan-kumpulan seperti ini.”

Menulis di dalam entri terbarunya di blog sakmongkol.blogspot.com, beliau mendakwa, UMNO sebenarnya sedang terdesak untuk mengekalkan kuasa politiknya termasuk menggunakan institusi raja yang akan terhapus sekiranya pembangkang berkuasa di Malaysia.

Bekas Ketua Penerangan UMNO Bahagian Pekan itu mendakwa, sesiapa pun yang menguasai kerajaan tidak memberikan kesan atau menggugat kedudukan Raja-raja Melayu.

Sehubungan itu katanya, rakyat tidak boleh membiarkan diri terus diperbodohkan oleh UMNO yang didakwanya sebagai sebuah parti politik feudal.

”Orang Melayu itu majoriti bukan? Selagi mereka majoriti dan berkehendakkan Raja-raja mereka, maka Raja Melayu tetap wujud. Maka Raja yang patut ambil hati rakyat. Kecintaan dan perasaan mahabbah terhadap Raja bukan boleh dipaksa-paksa. Tak perlulah UMNO menakutkan orang Melayu. UMNO sudah menakutkan orang Melayu sejak 1946 lagi,” ujar Mohd Arif.

Kata Mohd Ariff, UMNO enggan menerima fakta parti itu telah tewas dalam undi popular pada Pilihan Raya Umum ke-13 yang menunjukkan mereka tidak ada legitimasi moral serta tidak layak memperkatakan kerajaan campuran atau perpaduan.

Sehubungan itu beliau mempersoalkan mengapa perlu bercakap mengenai perpaduan nasional dan perpaduan Melayu antara PAS dan UMNO.

”Kenapa kita tidak bercakap mengenai perpaduan nasional?” soal bekas ADUN Pulau Manis itu dan menambah: ”Apa yang besar dan keramat sangat kita mahu bercakap mengenai perpaduan Melayu antara PAS dan UMNO?”

”Idea kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO sedikit sangat melibatkan agama, bangsa dan Raja Melayu. Perkara sebenarnya ialah UMNO sedang terdesak untuk kekalkan kuasa dan sekarang benar-benar menangguk di air keruh dan menahan lukah di pergentingan,” tulisnya. -FMT

Menangguk di Air Keruh; Menahan Lukah di Pergentingan

Kenapa kita tidak bercakap mengenai perpaduan nasional? Apa yang besar dan keramat sangat kita mahu bercakap mengenai perpaduan Melayu antara PAS dan UMNO? Idea kerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO sedikit sangat melibatkan agama, bangsa dan raja Melayu. Perkara sebenarnya ialah UMNO sedang terdesak untuk kekalkan kuasa dan sekarang benar2 menangguk di air keruh dan menahan lukah di pergentingan.

Ini hanya cakap politik yang beragendakan pengekalan kuasa memerintah dan hak menguasai perbendaharaan negara. Bayangkan apa jadi kepada UMNO jika mereka tidak ada kuasa keatas perbendaharaan dan keatas sumber kewangan dari GLC2 yang jadi ATM UMNO? Parti itu akan gulung tikar.

UMNO itu Melayu bukan? Mengapa mereka sekat bayar royalty minyak atau bantuan lain kepada Kelantan yang bukan sahaja kerajaan nya kerajaan Melayu lagi Islam, bahkan majority rakyat nya pun Melayu.

Define win-win yang UMNO pakai; konsep menang-menang yang UMNO pakai ialah kita menang, kamu kalah.

Perpaduan antara rakyat berbilang kaum, agama dan budaya kenapa UMNO tidak mahu cakap? Ini suatu cabaran yang lagi besar yang mencukai kapasiti berfikir kita. Cakap mengenai perpaduan Melayu sebetulnya adalah cakap politik dan agenda nya ialah mengekalkan kuasa. Golongan yang mempunyai kepentingan terbesar dalam mengekalkan kuasa ialah UMNO.

Seperti yang kita tahu, dan puak UMNO enggan terima ialah fakta UMNO tewas dalam undi popular PRU13 yang bererti mereka tidak ada legitimasi moral.

Jadi apa yang mereka lakukan? Tidak berhenti menakutkan orang Melayu menggunakan bangsa, agama dan Raja Melayu. Cuba pembaca renungkan isiu yang paling akhir sekali; adakah kepentingan raja Melayu tergugat?

Siapa pun yang jadi kerajaan, kedudukan raja Melayu tetap terjamin oleh perlembagaan dan oleh kekuatan demografi orang Melayu. Jangan kita biar diri kita dibodohkan oleh UMNO. UMNO itu parti feudal yang ertinya, kedudukan seseorang ditentukan oleh eksiden keturunan. Kalau kita keturunan baik, maka kedudukan kita tejamin.

Orang Melayu itu majoriti bukan? Selagi mereka majority dan berkehendakkan raja2 mereka, maka raja Melayu tetap ujud. Maka Raja yang patut ambil hati rakyat. Kecintaan dan perasaan mahabbah terhadap raja bukan boleh dipaksa paksa. Tak perlulah UMNO menakutkan orang Melayu. UMNO sudah menakutkan orang Melayu sejak 1946 lagi.


Kemudian tanya lagi- adakah kepentingan bisnes raja Melayu yang buat bisness tergugat bila kerajaan selain dari UMNO memerintah? Kepentingan bisness keluarga diraja Kelantan- tidak terjejas sedikit pun walaupun PAS yang memerintah. Di Selangor, kepentingan bisnes Raja yang berbisnes sedikit pun tidak terjejas walaupun dulunya Khalid Ibrahim jadi MB dan sekarang Azmin Ali jadi MB. Raja2 Selangor masih dapat buat bisness juga. Kita tiak pernah dengar kerajaan bukan UMNO rampas atau sekat raja Melayu melakukan bisness.

Kemudian, Raja Melayu sebenarnya tidak memerlukan pembelaan dari mana2 pihak pun. Takkanlah Raja Melayu mahukan pembelaan dari Perkasa misalnya yang anggota nya terdiri dari watak2 kartun? Jatuhlah martabat Raja Melayu kalau ada terlintas fikiran mahukan pembelaaan dari kumpulan2 seperti ini.

Cuba kita ambil lagi satu isu orang Melayu. Ekonomi mereka. Dari semua sudut kedudukan orang Melayu semua orang tahu. Setakat ini strateji membaiki keadaan tersebut ialah melancarkan dasar affirmative dalam bentk DEB atau dasar2 yang mengandungi roh DEB. Apa sudah jadi? Memang secara umum keadaan orang Melayu bertambah baik tapi ia juga mengujudkan segelintir Melayu terpilih yang menguasai habuan dasar ekonomi tersebut.

stateji menyusun ekonomi orang Melayu mengikut bandingan dan perlumbaan bangsa gagal menyelesaikan masaalah kemunduran ekonomi orang Melayu kerana perjuangan itu bersifat isolasi dan menyendiri. Kenapa tidak menjadikan perjuangan membangunkan orang Melayu sebahagian dari pejuangan yang lebih besar yakni perjuangan mengukuhkan rakyat miskin? Jika perjuangan demikian jadi perjuangan yang dikongsi bersama, keadaan orang Melayu tetap terbela sebab majority yang mundur ekonomi ialah Melayu.
-sakmongkol


4 ulasan:

Amuraria berkata...

TERBAIK untuk parti rasis sekutu apco ! ABU !

Tanpa Nama berkata...

kalau UMNo menangguk di air keruh
PAS UG menangguk di air banjir

SPR cuma boleh membantu UMNK dalam jumlah kerusi tapi yang tak dapat di lakukan oleh SPR ialah undi popular

Kerana itulah UMNO ingin sangat PAS bekerjasama dengan parti karat tersebut dengan menguna beberapa ostad dalam PAS bermodalkan hudud

Tanpa Nama berkata...

Bukan kartun tapi badut

Kartun Frozen pun lebih baik dari tenguk perangai badut perkasa

Tanpa Nama berkata...

mereka Perkasa yang satu hari nanti menentang raja raja Raja Raja seperti Sultan Kelantan dan Sultan Perak sudah memgorak langkah memdekati rakyat Semakin dekat Sultan dengan rakyat semakin membimbangkan UMNO

Ketika ini lah Perkasa terkebil kebil dengan mulut yang kiri dan kanan ke bawah