1 Ogo 2015

[VIDEO] Gerakan Harapan Baru - PAS Tak Sepatutnya Resah Gelisah..

Kenapa PAS perlu nak marah Harapan Baru? – Tanaka Mustafa

Gerakan Harapan Baru (GHB) yang diumum baru-baru ini membuatkan mereka menjadi sasaran tembakan peluru PAS. Pimpinan PAS menyerang mereka bertubi-tubi samada dalam ceramah, mahupun blog dan media sosial.

Dalam banyak-banyak serangan, saya simpulkan peluru yang digunakan adalah berupa serangan psikologi dengan menggelar GHB ini sebagai kumpulan orang kecewa kalah pemilihan.

Serangan psikologi ini diasak dan disalut dengan dalil yang sedap didengar, tajam menikam, panas berapi - membuatkan ahli dari ceruk kampung tidak akan mendekati kumpulan ini.

Apa sebenarnya yang pimpinan PAS mahu? Sebenarnya tidak perlu sindir, tidak perlu serang. Biarlah GHB tubuh parti baru. Tidak perlu pecat, mereka akan gugur keahlian dengan sendiri jika menubuhkan parti baharu.

Sepatutnya pimpinan PAS bersyukur kerana orang yang mereka singkir itu benar-benar hilang daripada PAS. Lega bukan? Tapi sebaliknya, pemimpin PAS terjerit-jerit serang psikologi seolah-olah tak mahu mereka keluar daripada PAS.

Apakah PAS mahu mereka terus berada dalam parti supaya psikologi mereka boleh didera secara halus? Jika tidak suka, biarkan mereka. PAS patut buat kenduri macam Ibrahim Ali. Syukur kerana jebon-jebon dah lari.

Perlu diingat, kamu gunakan serangan psikologi "orang kecewa kalah pemilihan". Walhal saya beranggapan mereka bukanlah memilih GHB kerana tewas pemilihan. Tetapi mereka tidak boleh terima cara pemilihan yang dilakukan.

Pemilihan itu bukan sekadar hari Muktamar. Semua orang tahu, berbulan-bulan sebelum Muktamar, mereka digelar sebagai jebon, munafik haraki, macai-DAP, geng liberal dan sebagainya. Mereka dicaci, disindir, diherdik sesuaka hati. Malah siap berdalil aqli dan naqli. Bukan itu saja, mereka diasak dengan persepsi untuk menjatuhkan presiden.

Hasil cacian dan makian itu meresap masuk ke dalam minda perwakilan dan akhirnya diterjemah melalui pemilihan. Malah pencalonan Ustaz Ahmad Awang memberi bonus kepada kempen "menghapuskan orang yang mahu jatuhkan presiden".

Siapa tidak terasa. Kamu beri contoh Ustaz Hassan Syukri yang tewas tapi tetap istiqamah dengan PAS. Adakah Ustaz Hassan dimaki dan dicaci sebagai jebon dan munafik haraki sebelum pemilihan? Tunjukkan siapa yang terus istiqamah selepas dilabel begitu?

Ustaz Nasharudin Mat Isa pun terbarai akibat serangan "UG UG UG" dan serangan "agen Umno" yang menyaksikan beliau tewas kepada Mat Sabu. Ke mana Ustaz Nasharudin selepas itu? Hilang daripada peta politik PAS. Kecewa dan membawa diri, bukan kerana kalah semata, tetapi kalah kerana hati terluka akibat dicaci maki. Itu sebab dia seorang. Kalau dia seramai 20 orang, dah lama dia gerakkan G20 versi dia sendiri.

Pemimpin PAS perlu muhasabah, kenapa mereka mahu menyerang GHB. Saya terbaca tulisan Dr Zuhdi yang penuh fakta dan kaji selidik, berdalil bagai. Tetapi saya tidak nampak semua hujah itu terkena kepada kumpulan GHB itu. Sekadar andaian dan tuduhan tidak berasas.

Ya, orang kampung, pembaca harakah cetak, para penyokong bawahan yang kurang maklumat, pasti bersertuju dan hadam habis tulisan Dr Zuhdi itu. Tapi orang yang keluar daripada momokan dan doktrin halus, mereka tidak akan menerima dakyah sedemikian. Jika tidak suka dengan GHB sekalipun, bukanlah tulisan Dr Zuhdi itu hujahnya.

Saya antara orang yang tidak bersetuju penubuhan GHB. Tetapi saya tidak menolak penubuhannya kerana mereka yang mahu menubuh GHB lebih tahu apa yang mereka perlu buat. Mereka merasai keperitannya dihalau secara clean sweep.

Berbalik kepada serangan psikologi pemimpin PAS, saya rasa lebih baik PAS diam sahaja dan biarkan mereka bergerak mengikut haluan mereka. PAS sudah halau mereka, maka usah sedih dengan kehilangan mereka. Tidak perlu serang mereka dengan label pengkhianat, jebon dan munafik haraki lagi.

Semua itu hanya akan mendatangkan simpati kepada mereka dan backfire kepada PAS. Bukankah PAS yakin dengan kekuatan sendiri dan sudah bersih daripada unsur-unsur jebon yang mahu jatuhkan presiden? Mereka tidak akan mampu tarik ahli PAS yang setia. Yang tidak setia kepada PAS, buka jalan keluar kepada mereka, usah ditangisi, usah dirindui. PAS akan bersih. Buat kerjalah dengan senang hati. Biarkan mereka, usah meroyan pula.


Jawapan Kepada Soalan Yang Ditanya Berhubung Harapan Baru

Saya telah menerima beberapa soalan berhubung Harapan Baru dan kesannya terhadap hala tuju politik Negara. Saya telah berjanji untuk menjawabnya melalui blog saya kerana saya berpendapat bahawa ianya turut bermanafaat kepada masyarakat ramai selain yang bertanya.

Soalan 1
“Bagaimana pembahagian kerusi pada PRU 14 akan datang dan seterusnya? Jika berlaku pertembungan 3 penjuru (PAS, UMNO dan parti baharu) siapa akan menang?


Pembahagian kerusi akan bergantung kepada suasana sebelum PRU 14. Terdapat 3 kemungkinan.

Pertama, PAS bersama PR 2.0. Dalam keadaan ini pembahagian kerusi boleh dirunding kembali. Mungkin PAS di Pantai Timur dan Harapan Baru (HB) di pantai barat? Perlu tunggu dan lihat. Adakah mungkin PAS kembali berdamai dengan DAP dan Harapan Baru?

Kedua, PAS bersendirian dan HB bersama PR 2.0. Ini akan menghasilkan 3 kemungkinan lagi.

Kemungkinan 2(a): Diadakan persefahaman politik antara PAS dan PR 2.0 dan dengan itu maka kembali kepada keadaan seperti kemungkinan pertama.

Kemungkinan 2(b): PAS bersendirian, tiada persefahaman politik dengan mana-mana pihak. Maka berlaku tiga penjuru seperti yang diinginkan oleh PJ PAS Perak apabila disebut PAS Perak akan bertanding kesemua 59 kerusi DUN Perak. Maka rakyat perlu pilih antara BN, PR 2.0 atau PAS.

Kemungkinan 2(c): PAS mengadakan persefahaman politik dengan BN dan dalam keadaan itu rakyat perlu pilih di antara BN/PAS dan PR2.0.

Ketiga, PAS bersama BN. Maka keadaan kemungkinan 2(c) seperti di atas akan kembali merupakan pilihan.

Sekiranya berlaku 3 penjuru, maka rakyat kena bijak apabila memilih antara calon parti yang ingin menang dan membentuk kerajaan menggantikan BN dan calon yang bertanding “hanya demi keredhaan Allah, kalah pun tidak mengapa”. Maka yang bertanding demi keredhaan Allah, kalah pun tidak mengapa; insyaAllah tercapai matlamat mereka dengan hanya sekadar bertanding. Oleh itu, tidak perlu undi mereka dan undi pihak yang ingin menang dan menggantikan kerajaan BN. Maka dengan itu kedua-dua pihak, iaitu PAS dan HB mencapai matlamat mereka masing-masing. Satu sekadar ingin bertanding demi keredhaan Allah dan satu lagi pihak bertanding untuk menang demi keredhaan Allah.

Siapa akan menang? Bergantung pada kefahman rakyat dan betapa kuatnya keinginan rakyat untuk menggantikan BN. Kalau keinginannya kuat, mengatasi segala yang lain, maka PR 2.0 akan dimenangkan. Lebih-lebih lagi apabila disedari bahawa jika dimenangkan PAS sekalipun, terdapat kemungkinan PAS akan bersama BN untuk tubuh kerajaan seperti pernah dicadangkan pada 2008 dan semasa krisis MB Selangor.

Soalan 2:
“Apakah probabiliti yang tidak akan wujud parti baharu lain jika sekiranya wujud serpihan yang tidak puas hati pula dengan performance parti baharu A pada pilihanraya seterusnya?”
Kemungkinan itu akan sentiasa wujud. Terpulang pada pihak yang terlibat. ‘Serpihan B’ dari PAS pun boleh berlaku bukan sekadar serpihan dari parti baharu A. Namun akhirnya terpulang pada rakyat samada untuk menyokong atau tidak.

Kalau sekiranya parti ‘serpihan B’ dapat sokongan mengatasi parti ‘serpihan A’ dan PAS, dan selepas itu mereka memberi khidmat yang baik; maka satu hari kelak mungkin juga ‘serpihan A’ atau PAS sendiri akan bungkus. Tiada yang kekal kecuali Allah.

Namun kebiasaannya parti serpihan tidak akan menerima sokongan kecuali terdapat sebab dan alasan kukuh di atas penubuhannya.

Soalan 3:
“Apa value added parti baharu ini kepada gabungan baharu nanti seperti dulu PAS menjadi value added kepada Pakatan Pembangkang tahun 1990 dulu?”


Tahun mungkin tidak betul, bukan 1990 yang dimaksudkan? Masa itu PAS bersama Semangat 46 iaitu Angkatan Perpaduan Ummah (APU). Atau itu yang dimaksudkan? Namun soalannya difahami walau apa pun.

‘Value addednya’ adalah terbentuknya satu gabungan yang benar-benar ingin berkerjasama dan memerintah atas dasar dipersetujui bersama atau ‘common policy framework’. Dasar dipersetujui bersama merujuk kepada dasar yang akan dilaksanakan sebagai kerajaan. Namun, adanya dasar yang dipersetujui ini tidak menghalang setiap parti bergerak di tengah masyarakat membawa agenda khusus parti berkenaan atas nama parti masing-masing.

Keadaan sebegini di mana usaha kerjasama dilakukan secara bersungguh-sungguh dan jujur tidak pernah wujud semasa PR bersama PAS. Dari awal PAS kelihatan teragak-agak seolah-olah berada dalam satu gabungan yang tidak begitu diingininya. Ingat kembali pengalaman dengan Dr. Hassan Ali. Mungkin terpaksa atas sebab hujjah yang dibawa ‘golongan progressive’, atau HB sekarang, yang tidak dapat dijawab sejak dari dulu.

Oleh itu keberkesanan gabungan PR tidak dapat dibuktikan dengan sejelas yang diinginkan atas sebab ketiadaan kommitmen 100% dari PAS. Namun begitu, bertambah kerusi juga di Selangor!

PR Selangor wajar dijadikan bukti untungnya PAS melalui PR. Dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan Negeri dipersetujui bersama. Sambil itu PAS bergerak di tengah masyarakat membawa kefahaman Islam dan perjuangannya. Masjid dan Surau dibuka luas dan diberikan kebebasan untuk PAS memberikan kefahaman kepada ummat Islam berhubung perjuangan Islam. Malangnya dipersia-siakan peluang ini oleh sebahagian penceramah yang lebih giat memburukkan individu tertentu yang tidak disenangi. Sedangkan dengan itu PAS untung dari dua sudut. Pertama, sebahagian dasar yang ingin dilaksana terlaksana, sebagai contoh, bantuan kepada sekolah tahfiz. Kedua, pada masa yang sama kebebasan bergerak sepertimana yang tidak sanggup diberikan BN telah turut dinikmati.

Malangnya kelebihan ini seolah-olah tidak disedari pimpinan utama walaupun disebut dan dinyatakan berulang-kali oleh PAS Selangor sendiri. Akhirnya hubungan dengan DAP serta PKR tetap dikucar kacirkan dan terjadilah apa yang telah terjadi.

Soalan 4:
“Adakah wujud Baiah sehingga menceraikan isteri sebagaimana laporan Malaysiakini?” Ya, Baiah itu ada. Pada 2008 hampir semua negeri mengamalkannya. Pada 2013 hanya Kelantan sahaja yang kekal dengan baiah tersebut.


Saya difahamkan ianya mula diamalkan pada 2006 atau 2007 apabila PAS tinggal majoriti hanya 1 kerusi setelah kalah dalam Pilihanraya kecil. Pada asalnya ada majoriti 3 kerusi tetapi apabila sudah kalah pilihanraya kecil tersebut maka kerusi PAS kurang satu dan kerusi UMNO/BN bertambah satu. Sebagai contoh kalau asalnya 25 PAS dan 22 UMNO/BN, maka apabila PAS kalah 1, maka PAS tinggal 24 kerusi DUN sahaja. UMNO/BN pula tambah satu maka dari 22 menjadi 23 kerusi DUN. Bezanya hanya 1 kerusi ADUN.

Dalam keadaan itu, dengan penuh kekhuatiran bahawa UMNO akan cuba beli, ugut dan sebagainya supaya sekurang-kurangnya seorang ADUN PAS akan lompat, maka demi menyelamatkan kerajaan PAS Kelantan, TGNA memanggil kesemua ADUN PAS untuk berbaiah dengan baiah ini. Kekhuatiran PAS pada ketika itu sememangnya berasas. Soal beli calon dianggap amalan biasa pihak UMNO/BN.

Malangnya selepas suasana yang dianggap cemas dan darurat itu sudah tiada lagi, baiah itu terus dikekalkan. Tetapi untuk negeri-negeri lain ianya dibuat tahun itu sahaja dan hasil teguran dan nasihat dalaman sendiri, ianya tidak lagi diamalkan pada 2013. Kecuali di Kelantan.

Soalan 5:
“Apa perbezaan ketara GHB dan PAS yang memberi keyakinan kepada saya untuk tukar tanpa ragu wadah saya?”


Sebenarnya Harapan Baru sahaja iaitu HB dan bukan GHB. Perbezaannya adalah pendekatan. Asas perjuangannya insyaAllah sama, iaitu Islam. Tetapi dalam soal pendekatan HB akan berusaha untuk lebih terbuka dan jujur dalam berpakat tetapi tanpa menggadaikan prinsip Islamnya. Tidak akan cakap lain tetapi buat lain, mungkir janji dan istiqamah tidak hadir mesyuarat. HB ada menunjukkan keinginan bersungguh-sungguh untuk menang dalam PRU 14 bersama PR 2.0 dengan penuh keyakinan kemenangan itu boleh dicapai bersama keredhaan Allah. Juga tidak berpegang kepada kepercayaan khurafat bahawa hanya UMNO/BN boleh memerintah dengan membela nasib Islam dan ummat Islam. Adalah diyakini bahawa insyaAllah PR 2.0 yang HB bersamanya akan menguntungkan perjuangan Islam dan ummatnya dengan lebih baik lagi dan oleh itu HB tidak ‘takut dengan kemenangan’ (fear of success).

Secara ringkasnya HB berpegang teguh dengan konsep Islam sebagai

1. Rahmatan lil ‘alamin, iaitu rahmat untuk seluruh alam bukan untuk orang Islam Melayu sahaja,

2. Politik Islam adalah politik li ta’arafu iaitu untuk berkenalan dan berbaik-baik bukan untuk mengadu domba antara kaum,

3. Matlamat politik Islam ‘li yaquman nasu bil qist’ iaitu untuk manusia menegakkan keadilan sesama manusia secara keseluruhannya dan bukan sahaja untuk Melayu Islam, dan

4. Politik Islam adalah politik amanah dan berpegang pada janji walaupun dengan yang bukan Islam. Rujuk kisah Hudaibiyyah dan ayat 94 Surah An-Nahl serta tafsirannya.

Walaupun PAS akan cuba menyatakan bahawa mereka sama sahaja, tetapi itu terpulanglah kepada rakyat untuk membuat penilaian.

Soalan 6:
“Apakah yang dimaksudkan YB bahawa PAS telah terkeluar dari Baiahnya sendiri?”


Sefaham saya, baiah ini adalah di antara dua pihak. Satu yang memberi dan satu lagi menerima. Kedua-dua pihak ada tanggung-jawabnya terhadap satu sama lain. Dalam konteks baiah yang dilakukan sebagai calon PRU 13, ianya adalah untuk melakukan tugas tertentu, iaitu menjadi calon dalam PRU ke 13 sebagai calon PAS. PAS pula menurunkan calonnya sebagai sebahagian dari Pakatan Rakyat iaitu gabungan PKR, DAP dan PAS. Dalam kempen yang dilakukan semua calon PAS memanafaatkan manifesto PR, bercakap atas nama PR dan berkempen bersama rakan PR. Undi yang diperolehi sebahagiannya adalah atas sebab PAS bersama PR.

Oleh itu apabila membuat baiah sebagai calon PAS, semua memahami bahawa hubungan PAS dan PR, lebih-lebih lagi di Selangor di mana PR memerintah bersama. Ini bererti sambil calon ada baiah dengan PAS dan PAS juga berjanji (atau baiah) dengan PR. Dan janji PAS dengan PR diketahui dan dipersetujui semua calon. Janji PAS dengan PR inilah yang telah lama dilanggar seperti kes Kota Damansara, pil kuda, MB Selangor serta lain lagi dan akhirnya mengambil bentuk rasmi mutakhir ini. Ini menjadikan baiah calon juga yang telah bersetuju dalam konteks dan suasana terdahulu turut tercabar keabsahannya.

Namun demikian saya bersetuju bahawa sekiranya baiah tersebut ingin dilanggar maka perlu yang melanggarnya beristighfar dan membayar kaffarah. InsyaAllah sekiranya ianya dilakukan demi yang kebaikan Islam, Allah Maha Mengetahui dan Maha Mengampuni.

Soalan 7:
“Bagaimanakah GHB nak atasi persepsi GHB ‘anjing DAP’ untuk meraih undi pengundi luar bandar?”


Persepsi ini akan diatasi melalui kata-kata dan tindakan.

Hakikatnya persoalan perlaksanaan sistem perundangan Islam, termasuk hudud, tetap ada dalam matlamat perjuagan Harapan Baru (HB). Hanya pendekatan ke arah perlaksanaannya adalah jauh berbeza di mana kebergantungan kepada UMNO tidak merupakan sebahagian dari strateginya. Sebenarnya inilah yang membezakan sikap pengasas HB dan PAS. Pengasas HB menganggap UMNO hanya memperalatkan hudud untuk memecah-belahkan PR. PAS berkeyakinan UMNO ikhlas sehingga sanggup memecahkan PR demi mendapatkan bantuan UMNO supaya hudud terlaksana. Siapa betul perlu dinilai sendiri oleh semua.

Kedua, terdapat pimpinan PAS yang beranggapan orang Melayu tidak mahu pada PAS kerana PAS bersama DAP di dalam PR. Kenyataan ini meyakinkan saya bahawa pimpinan tersebut telah termakan dengan propoganda UMNO/BN. Oleh itu usaha ‘bergaduh’ dengan DAP dan mengeluarkan DAP dari PR dilakukan mereka. Sedangkan statistik menunjukkan sokongan Melayu dan bukan Melayu terhadap PAS telah bertambah apabila bersama PR. Amat malang apabila terdapat pimpinan terpengaruh dengan kata-kata UMNO/BN dan MKN. HB menganggap DAP sebagai rakan dan asset, pimpinan PAS melihat mereka sebagai musuh dan liabiliti. Bagaimana untuk selaras?
Maaf kalau tidak sempat menjawab semua soalan. Terlalu banyak. InsyaAllah ianya akan turut dijawab oleh website HB apabila ianya siap dan dilancarkan.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD


PRESIDEN PAS SENDIRI PERNAH MENYURUH MEREKA YANG TIDAK BERSETUJU DENGANNYA TUBUH PARTI BAHARU


LANTAS APABILA MEREKA HENDAK MENUBUHKAN PARTI BAHARU MENGAPA TIBA-TIBA MEREKA DIHERDIK, DICACI & TERUS DIMAKI?


Setiausaha Penaja Harapan Baru, Dr Dzulkefly Ahmad mendakwa, NGO itu adalah wadah untuk memperjuangkan pendekatan Islam yang inklusif buat orang Islam dan bukan Islam.


Video 25 Minit Temubual dengan USTAZ HASRIZAL ABDUL JAMIL (SaifulIslam.com) berkenaan #HarapanBaru oleh Ali Abu.

Antara Soalan ditanya:

1. Siapa calon PM Harapan Baru?
2. Isu Mat Sabu & Syiah.
3. Isu DAP & Harapan Baru
4. Isu title Yb PAS yg mahu ke Harapan Baru
5. Pertembungan/pertandingan 3 penjuru Vs 1 lawan 1
6. Isu bai'ah cerai isteri talak 3
7. Isu hudud & Harapan Baru
8. Pandangan mengenai isu krisis MB Selangor tahun 2014
9. Anwar Ibrahim & Harapan Baru
10. Pakatan Rakyat & Harapan Baru
11. Tun Mahathir & Harapan BaruIKLAN BERBAYAR11 ulasan:

aku berkata...

Mereka tersampuk Jiwa Kacau, lepas halau orang melalak melolong.

Tanpa Nama berkata...

Bagusla kalau mereka nk tubuh GHB. Tapi pada saya, elokla keluar PAS dahulu. Ingat musuh kita BN bkn PAS. Kalau dh keluar jemaah PAS, barulah PAS xkan mempertikai. Fokus kpd lumpuhkan BN. Diaorang dh tenat. Serang sama sendiri xde manfaat apapun.

Abdul Said berkata...

Ingatkan orang yang kononnya dekat dengan Allah s.w.t. susah hendak disampok syaitan, jembalang, polong, pontianak dan bajang rupanya tidak. Bukannya sedikit geng 'ulamak' PAS sedang histeria akibat tindakan-tindakan G18. Histeria ini kalau tidak dibendung akan merebak dan pengidapnya boleh mati tergolek. Isteri-isteria boleh lari. Anak-anak bertempiaran. Sekira perkara ini bertambah buruk maka geng G18 bersiap sedialah untuk kemahkamah. Tuan-tuan akan disaman kerana menyebabkab beberapa pewaris Nabi s.a.w. telah menjadi gila, nyanyok dan hilang akal dan murong.

Malaysiabaru berkata...

Maaflah kalau saya ckp

Pas nih mcm pelacur

Dgn pakatan dgn mahu sebab di byr perangsang seks Selangor

Tapi dgn dap tak mahu sebab tdk di byr dgn jawatan mb Selangor ganti Khalid..

Pemimpin pas hiddup dgn 'melacurkan ' isteri mereka dn di praktikan di alam politik

Jawatang duit kuasa mahu ... Tapi ahli ahli yg berkaliber di buang jauh...

Jangan melacurkan amalan politik di Malaysia nih... Dgn amalan seharian di rumah.. Jadilag berprinsip mcm dap dan pkr...
Pas jgn jadi umno!

mache gocah berkata...

kah kah kah!
aku tetap bersama PAS, walaupun begitu aku anggap GHB bukan musuh kepada PAS, bahkan GHB kawan paling akrab kepada PAS, kalaupun bukan kembar kepada PAS.
Namun hati aku merasa sangsi kepada kedua-dua, sama ada GHB atau PAS. Siapa keduanya yang menjadi ejen UMNO dan telah terkesan dengan tusukan jarum UMNO. Aku harap PAS tidak dan GHB pun tidak, namun aku yakin beberapa orang ejen UMNO sedang berusaha untuk membawa PAS atau GHB menjadi lembu kepada UMNO.

Tanpa Nama berkata...

sekarang siapa yang bersifat ANJING ,menyalak tak tetntu tempat dan tak tentu salakan apa.ramai yang di dalam Pas dah sakit mental GHB,bilat lihat huruf GHB SAKIT MATA..bila dengar GHB SAKIT TELINGA.bila terkenang GHB sakit jiwa,bila mimpi GHB sakit otak.begitulah hebatnya penangan GHB.Teruskan perjunan kita,Yahoooooooo

Tanpa Nama berkata...

Anon 11.19.Tak faham ke,Siapa dan golongan man yang mneyerang? adakh GHB menyerang Pas? Yang selalu di baca ada sahaj sindiran ,pujukan ,amaran dari Pas kepada GHB,soalnya memnag benar GHB hendak jatuhkan BN tetapi sekarng nampaknya Presideng dan Mursidol am Pas nak pertahankan BN ,nak tanya siapa musuh Pa skini ,BN UMnO atau GHB ,jangan fikiran kau pun lebih kurang Hadi je,orang kata bodoh kau marah tapi kenyataaan kau tu menjadikan kau nampak bodoh

Unknown berkata...

Bukan setakat pelacur malah lebih teruk krn jual agama utk kemudahan dunia dan bermewah mewah...

Tanpa Nama berkata...

Nampak nya 5:34pm lgi teruk

Tanpa Nama berkata...

In sya Allah...inilah parti yang akan aku pangkah nanti.
Bersama2 kita bina dan bawa Harapan Baru bersama rakyat.
YB Husam di sini juga kan?

Unknown berkata...

maaf...tp kalau dilihat kepada keadaan sekarang yang tidak focus kepada menjatuhkn BN itu PAS...Bkn GHB...GHB itu sendiri lahir dari keinginan untuk mengembalikan Pakatan bg menjatuhkn BN..yg tidak focus itu PAS...terlalu taksub dgn menghina para pemimpim yg telah mereka buang...tidak pulak sy dengar Hj.Hadi mengutuk Najib dan BN dlm isu 1MDB sekeras yg dia kutuk para pemimpin GHB...Ada Haron Din mengutuk Najib dlm isu 1MDB?yg ade dia kata "najib seorang yg berjiwa besar..." Jadi...sekali lg soalannya...siapa yg tudak focus dlm menyerang dan menjatuhkn BN?