18 Jun 2014

[BONGKAR] Adik Shahrizat Jalil Diberi Konsesi UiTM Bernilai RM1.5 Bilion


Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mendedahkan konsesi penswastaan kampus UiTM Cawangan Seremban 3 di Negeri Sembilan diberikan kepada syarikat milik adik Ketua Wanita Umno Malaysia, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Menurutnya, pemilikan konsesi selama 23 tahun yang dianggarkan mencecah RM1.5 bilion itu telah diberikan kepada sebuah syarikat, Inovatif Mewah Sdn Bhd yang memiliki 29% ekuiti didalam Tentu Selesa Sdn Bhd.

“Tiga buah syarikat tersebut adalah Menang Development Sdn Bhd, Menang Industries Sdn Bhd, dan Tentu Selesa Sdn Bhd,” katanya dalam satu sidang media di Dewan Rakyat, hari ini.

Syarikat Menang Development Sdn Bhd dan Menang Industries Sdn Bhd adalah milikan penuh oleh Menang Corporation Berhad iaitu sebuah kumpulan pembangunan hartanah yang dikawal oleh keluarga Datuk Abdul Mokhtar Ahmad.

“Manakala Tentu Selesa Sdn Bhd pula adalah syarikat yang dikuasai oleh dua orang tokoh yang rapat dengan Umno.

“Semakan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menunjukkan pengarah-pengarah Tentu Selesa Sdn Bhd adalah adik kepada Shahrizat Jalil , Datuk Shahrir Abdul Jalil dan juga Timbalan Presiden Jalur Tiga (JATI) Datuk Aidit Ghazali,” katanya.

Tambah Rafizi lagi, Tentu Selesa Sdn Bhd adalah sebuah syarikat dengan saham terbitan hanya RM2 sahaja dan dipegang oleh dua individu iaitu Saharuddin Abdullah dan Sumami Kiman.

“Siasatan saya menunjukkan Saharuddin Abdullah dan Sumami Kiman juga adalah pemegang saham kepada banyak syarikat RM2 yang digunakan dalam pelbagai urusan kontroversi termasuklah cadangan pengambilalihan KFC dan PLUS.

Jelasnya lagi, semakan lanjut menunjukkan Shahrir Abdul Jalil juga pernah menjadi Ketua Bahagian Umno Lembah Pantai dan beliau juga pernah digantung selama tiga tahun oleh Lembaga Disiplin Umno pada tahun 2005.

“Beliau digantung kerana didapati bersalah ekoran amalan politik wang,” ujarnya.

Susun atur pemegang konsesi penswastaaan UiTM Cawangan Seremban 3 ini menunjukkan bagaimana kroni kapitalisme telah digunakan di Malaysia bagi mengkayakan ahli-ahli politik yang rapat dengan Umno.

“Bagaimana syarikat yang hanya bermodal RM2 sahaja telah diberikan pegangan sehingga 29 peratus dalam satu konsesi bernilai RM1.5 bilion hanya kerana ia dikuasai oleh tokoh-tokoh Umno atau yang rapat dengan Umno.

Ujarnya lagi, selepas melakukan pendedahan ini, beliau akan menetapkan temujanji bersama Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang.

“Ketua Audit Negara lebih teliti dalam isu ini dan skop siasatan mereka lebih meluas kerana inilah keistimewaan mandat yang dimiliki oleh Ketua Audit Negara,” katanya.


IKLAN BERBAYAR

"Wahai wanita, percantikkan dirimu sebelum
suamimu terpikat dengan wanita lain..."7 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

golongan penyamun, perompak, penyeleweng, pengkhianat bangsa, agama dan negara yang menguasai umno, sebab itu mereka kebal dan kepala batu.

Ya Allah Percepatkanlah kehncuran umno/bn dan binasakanlah kekuasaan mereka, kami hidup susah, mereka menghisap darah rakyat, tiada keupayan bagi kami menghancurkan mereka, kami mohon pertolongan Mu ya Allah, binasakanlah mereka sebagaimana Engkau membinasakan firaun, amin.

Tanpa Nama berkata...

amin..

Tanpa Nama berkata...

Hebat rafizi! Ini bakal menteri kewangan msia :)

Tanpa Nama berkata...

boleh buat apa kalau dedah 3 muka paper pun..esok senyap macam tak da apa pun...yg ni bukan pertama kali jadi..dah banyak dah...rakyak boleh undi ja, pastu duk diam2 YB nak buat kerja.

Tanpa Nama berkata...

UMNO...dulu,kini dan selamanya CELAKA

- ahli GAbungan Mamak PenANG (GAMPANG)

Tanpa Nama berkata...

Kroni UMNO sudah dapat syurga dunia...moga Allah kurniakan kamu Neraka Akhirat...Rakyat M'sia yg islam UMNO seksa dengan neraka dunia..moga Allah kurniakan Syurga Akhirat...amin..amin..amin.

Tanpa Nama berkata...

Kalau kita tengok mangkuk2 celaka dan haramjadah umno ni...sihat saja..tak dengar yg sakit ke..yg melarat ke..walaupun menyeleweng, rasuah,menipu dsbnya..mereka ini tetap terus dapat kesenangan demi kesenangan....tetapi yakinlah bahawa itu ada istidraj dari Allah SWT!!