22 Mac 2014

CEO MAS Pendusta, Dulu Kata Hanya Manggis, Rupanya Bawa Lithium Ion Yang Merbahaya


Selepas mengeluarkan kenyataan Malaysia Airlines pesawat MH370 tidak mempunyai sebarang kargo bahaya dan hanya membawa beberapa tan manggis, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MAS, Ahmad Jauhari Yahya akhirnya mengaku pesawat itu turut membawa bateri lithium yang mudah terbakar, lapor Mail Online.

Versi online akhbar United Kingdom, Daily Mail itu berkata, pengakuan itu menimbulkan semula spekulasi kehilangannya dua minggu lalu berpunca daripada kebakaran.

Pada 17 Mac, Ahmad Jauhari pada sidang medianya berkata, pesawat MH370 itu membawa antara tiga ke empat tan manggis ke China, dengan menekankan bahawa tidak ada bahan mudah terbakar dalam pesawat itu.



Mail Online melaporkan, bateri litium pernah menyebabkan 140 kejadian di udara dalam tempoh 29 tahun lalu.

Dikelaskan sebagai ‘berbahaya’ oleh Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), bateri itu biasanya digunakan dalam telefon bimbit dan komputer riba.


Ahmad Jauhari berkata, pihak berkuasa menyiasat kargo berkenaan tetapi tidak menganggap bateri itu sebagai berbahaya kerana ia dibungkus mengikut peraturan keselamatan.

“Kita membawa bateri kecil litium, ia bukan bateri besar dan ia biasanya diluluskan mengikut ICAO di bawah barangan berbahaya,” lapor Mail Online yang memetik kenyataannya.

“Bateri itu sendiri tidak bahaya, tetapi mengikut syarat, ia diisytiharkan sebagai barangan berbahaya di bawah ICAO,” katanya.

Ahmad Jauhari berkata, bateri litium itu diperiksa beberapa kali untuk memastikan mereka mematuhi garis panduan.

“Syarikat penerbangan selalu melakukannya, bukan saja Malaysia Airlines. Barangan itu diterbangkan oleh banyak syarikat penerbangan sebagai kargo, yang mengikut peraturan ICAO,” katanya seperti dilaporkan Mail Online.

Pendedahan itu mengembalikan teori menyatakan Boeing 777 mungkin berdepan dengan masalah kebakaran, menyebabkan anak kapal dan penumpang tidak sedarkan diri selepas menghidu asap beracun, kata laporan Mail Online.

Menurut Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat, bateri litium yang dibawa dalam kargo atau bagasi menjadi penyebab kepada lebih 140 kejadian antara Mac 1991 dan 17 Februari tahun ini, seperti dilaporkan oleh Malaysiakini.

Dalam kes terpencil, pesawat musnah dalam kebakaran yang bermula daripada peralatan, walaupun ia adalah pesawat pesawat dalam kedua-dua kejadian, kata Mail Online.

Dalam satu kes, syarikat penerbangan UPS pesawat 6 terhempas dalam cubaan mendarat secara kecemasan pada September 2010 ketika perjalanan ke Dubai dari Cologne di Jerman.

Bekas Ketua Keselamatan Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS, Billie Vincent, berkata pendedahan MH370 membawa bateri litium menegaskan semula kepercayaannya kebakaran bermula dalam kargo, memusnahkan sistem komunikasi pesawat dan kemudian memenuhi kabin dengan asap beracun,
lapor Mail Online.

Vincent berkata, keadaan itu akan mencemaskan pesawat tetapi mungkin memberi juruterbang peluang untuk mengubah laluan pesawat itu untuk pendaratan kecemasan.

Bateri litium biasa digunakan kerana ia adalah bateri boleh cas semula yang paling bertenaga, kata Mail Online.

Laporan itu berkata, bateri boleh meletus menjadi api, dan walaupun ia bukan sesuatu yang biasa terjadi, tetapi apabila ia menyala ia boleh menyebabkan kebakaran.

Bateri litium itu sangat sensitif dengan suhu tinggi dan panas boleh mendegradasikan bateri lebih cepat daripada biasa.

Jika bateri itu rosak, ada kemungkinan ia meletus menjadi api. Ia boleh mendatangkan bahaya dan keselamatan kebakaran, tidak seperti bateri dicas semula lain, ia mengandungi elektrolit mudah terbakar dan disimpan secara bertekanan,
lapor Mail Online.

Pesawat MH370 hilang daripada radar pada 8 Mac ketika dalam perjalanan ke Beijing dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dan setakat ini, pasukan mencari dari 26 negara masih belum menemui sebarang petunjuk lokasi pesawat itu.

Susulan daripada petunjuk terbaharu, pesawat dan kapal dihantar ke lautan sekitar 2,500 kilometer ke pantai bandar Perth di Australia untuk cuba mengesan objek yang ditunjukkan imej satelit yang dikatakan penyiasat mungkin ada kaitan dengan pesawat MH370. -TMI


Missing jet WAS carrying highly flammable lithium batteries: CEO of Malaysian Airlines finally admits to dangerous cargo four days after DENYING it

* asked days ago, he said it was carrying 'tonnes of mangosteens'
* Lithium-ion batteries have caused 140 mid-air incidents in last 20 years
* The devices are commonly used in mobile phones and laptops
* Classed as dangerous by The International Civil Aviation Organisation
* Reignites theory that missing flight may have crashed after on-board fire
* Aviation expert said it re-affirm belief that flames started in cargo hold
* One cargo plane crashed in 2010 after attempting an emergency landing
* Safety report said battery caught fire and filled the flight deck with smoke


The admission by CEO Ahmad Jauhari comes four days after he denied the aircraft was carrying any dangerous items and nearly two weeks after the plane went missing.

He said the authorities were investigating the cargo, but did not regard the batteries as hazardous despite the law dictating they are classed as such - because they were packaged according to safety regulations.

The revelation has thrown the spotlight back on the theory that the Boeing 777 may have been overcome by a fire, rendering the crew and passengers unconscious after inhaling toxic fumes.

Lithium-ion batteries - which are used in mobile phones and laptops - have been responsible for a number of fires on planes and have even brought aircraft down in recent years.

************************************
CHANGING RESPONSES FROM CEO

What Ahmad Jauhari said four days ago:
When asked at a press conference if there was any dangerous cargo on board, he replied: 'We had a load of mangosteens headed to China.

'It was a large quantity - about three to four tonnes of mangosteens,' he said to laughter from the media.

What he said today:

'We carried some lithium-ion small batteries, they are not big batteries and they are basically approved under the ICAO (The International Civil Aviation Organisation) under dangerous goods.'

************************************

According to US-based Federal Aviation Administration, lithium-ion batteries carried in the cargo or baggage have been responsible for more than 140 incidents between March 1991 and February 17 this year, it was reported by Malaysiakini.

In rare cases, aircraft have been destroyed as a result of fires started from the devices, although they have been cargo planes in both incidents.

In one case, UPS Airlines Flight 6 crashed while attempting an emergency landing in September 2010 en route from Dubai to Cologne in Germany.

Flight MH370 disappeared from radar screens two weeks ago on March 8 after taking off from Kuala Lumpur bound for Beijing.

The second day of a new search, concentrating on a desolate area in the southern Indian Ocean, failed to locate two possible pieces of debris from the Malaysia Airlines Boeing 777.

Aircraft and ships scoured the seas around 2,500kilometres off the coast of the Australian city of Perth, for 10 hours before darkness fell. Australian officials have vowed to continue the search tomorrow.

Billie Vincent, the former head of security for the U.S. Federal Aviation Administration, said the revelation re-affirmed his belief that flames started in the cargo hold, destroying the aircraft's communication systems then filling the cabin with toxic fumes.

This, he says, would have overwhelmed the passengers but may have given the pilots a chance to divert the aircraft for an emergency landing.

He told Air Traffic Management: 'The data released thus far most likely points to a problem with hazardous materials.

'This scenario begins with the eruption of hazardous materials within the cargo hold – either improperly packaged or illegally shipped – or both.'

It is thought the missing plane climbed to 45,000ft - a move Mr Vincent believes may have resulted from the pilots not being able to see the controls properly.

Reversal: When asked four days ago if there was any hazardous cargo on aboard, Mr Jauhari said no, adding that it was carrying 'three to four tonnes of mangosteens'

Questioned: Mr Jauhari Yahya (left) and Department Civil Aviation Director General Azharuddin Abdul Rahman update the media on the progress of the investigation

Responding to a question at a press conference in Kuala Lumpur, Mr Jauhari said: 'We carried some lithium-ion small batteries, they are not big batteries and they are basically approved under the ICAO (The International Civil Aviation Organisation) under dangerous goods.

'They (lithium-ion batteries) are not dangerous goods per se, but in terms (of) they are (being) declared as dangerous goods under ICAO.'

He insisted they were checked several times to ensure they complied with the guidelines.

'Airlines do that all the time, it is not just Malaysia Airlines. These goods are being flown by many airlines as cargo anyway, (which) is based on ICAO’s ruling,' he added.

When asked earlier this week if there was hazardous cargo on board, Mr Jauhari said no, adding that it was carrying 'three to four tonnes of mangosteens'.

****************************************
IF BATTERY PACKS FAIL THEY ARE PRONE TO BURSTING INTO FLAMES

Lithium-ion batteries are found in everyday items including laptops, mobile phones, iPods and other electrical products.

They are very common, because pound for pound, they are one of the most energetic rechargeable batteries available.

The batteries do have the ability to burst into flames, and while it is uncommon, when they ignite they can cause an extreme fire.

Lithium-ion batteries are very sensitive to high temperatures. Heat can cause the battery packs to degrade much faster than they normally would.

If the battery fails there is a chance the pack could burst into flames.

They can pose a danger and safety hazard since they contain, unlike other rechargeable batteries, a flammable electrolyte and are kept pressurised.

Radar also confirmed the flight later dropped to 23,000ft which, according to Mr Vincent, is a diversion altitude set by manufacturers to limit the spread of the fire.

****************************************


The United Arab Emirates’ General Civil Aviation Authority blamed the crash, which killed the crew, on the batteries which it believed may have 'auto-ignited' and filled the flight deck with smoke.

The batteries have also caused problems in the cabin including a flight attendant and two passengers who were burned when they handled a mobile phone and spare battery in September 2012.

Six months earlier, a lithium battery caught fire inside one passenger's personal air purifier.

The incident prompted to the ICAO to introduce a new rule last year stating that any cargo with more than two lithium-ion batteries be packaged under hazardous goods regulations.

Malaysia Airlines has not responded to a call from MailOnline. Today the transcript of the last communication between the flight deck of the missing plane and ground control emerged.

The final 54 minutes of dialogue between Captain Zaharie Ahmad Shah, co-pilot Fariq Abdul Hamid and air traffic controllers is captured from take off until the moment Hamid uttered the last message: 'Alright, good night.'

Two minutes later the plane's transponder was disabled.

The transcript shows the moment the plane took an unexpected turn west, over north Malaysia coincided with the point at which air traffic controllers in Kuala Lumpur handed over to their Vietnamese colleagues in Ho Chi Minh City.

Former British Airways pilot Stephen Buzdygan told The Telegraph, if he was planning to steal an aeroplane, that would be the moment to choose.

He said: 'There might be a bit of dead space between the air traffic controllers … It was the only time during the flight they would maybe not have been able to be seen from the ground.'

From the first sign-in at 12.36am local time, when the plane was on the ground in Kuala Lumpur, co-pilot Hamid gave regular and routine updates, alerting air traffic controllers to the plane's location, ascent and altitude.

'The communication up until the plane went to the changeover [to Vietnam] sounds totally normal,' Mr Mr Buzdygan said. 'I’ve done it hundreds of times. It is perfectly normal.'

Search planes today scoured a remote patch of the Indian Ocean but came back empty-handed after a 10-hour mission looking for any sign of the missing Malaysia Airlines jet.

Australian officials pledged to continue the search for two large objects spotted by a satellite earlier this week, which had raised hopes that the two-week hunt for the Boeing 777 that disappeared March 8 with 239 people on board was nearing a breakthrough. But Australia's acting prime minister, Warren Truss, tamped down expectations.

'Something that was floating on the sea that long ago may no longer be floating - it may have slipped to the bottom,' he said.

'It's also certain that any debris or other material would have moved a significant distance over that time, potentially hundreds of kilometers.'

Aircraft and ships from China headed to the desolate southern Indian Ocean to join the new search for the Malaysia Airlines flight, which disappeared into the ether two weeks ago.

A satellite spotted two large objects in the area earlier this week, raising hopes of finding the Boeing 777 that vanished on March 8 with 239 passengers and crew on board.

Surveillance planes have been scouring the area - about 2,500 kilometres southwest of the Australian city of Perth - the size of the English Channel.

But after ten hours the second day of the search proved unsuccessful.

Australian officials pledged to continue the effort. even as they tried to tamp down expectations.

'It's about the most inaccessible spot that you could imagine on the face of the Earth, but if there is anything down there, we will find it,' Prime Minister Tony Abbott said at a news conference in Papua New Guinea.

'We owe it to the families and the friends and the loved ones of the almost 240 people on Flight MH370 to do everything we can to try to resolve what is as yet an extraordinary riddle,' he added.

Two Chinese aircraft are expected to arrive in Perth on Saturday to join the search. They will be followed by two Japanese aircraft on Sunday.

In Kuala Lumpur, where the plane took off for Beijing, Malaysian Defense Minister Hishammuddin Hussein thanked the more than two dozen countries involved in the overall search that stretches from

Kazakhstan in Central Asia to the southern Indian Ocean. He called the whole process 'a long haul'.

The search area indicated by the satellite images in the southern Indian Ocean is a four-hour round-trip flight from western Australia, leaving planes with only enough fuel to search for about two hours.

The images were taken March 16, but the search in the area did not start until Thursday because it took time to analyse them.
-Daily Mail


ULASAN GB

Organisasi Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) telah menkelaskan bateri Lithium Ion sebagai merbahaya, bagaimana MAS boleh "mengandaikan" ia tidak merbahaya walaupun dibungkus dengan macamana hebat sekalipun? Sama seperti bom, bolehkah MAS mengandaikannya tidak merbahaya walau sudah dibungkus dengan rapi?

Sesuatu yang keterlaluan apabila membuat andaian sehingga boleh mengorbankan nyawa manusia.

Itu satu hal. Yang berdusta tu apa kes? Dulu kata hanya manggis? Sekarang baru mengaku bawa barang merbahaya!

Patutlah asih tuding pilot dan co-pilot, rupa-rupanya MAS ingin tutup kelemahan sendiri.

MAS perlu dedahkan siapa penumpang yang bawa bateri itu.

Atau apakah ada RAHSIA BESAR yang tersembunyi dengan percubaan untuk menyembunyikan kebenaran?

Marilah kita sama-sama berdoa agar kebenaran dan keadilan itu didedahkan.

اللهم ارنا الحق حقا وارزقنا اتباعه وارنا الباطل باطلا وارزقنا اجتنابه

Allahumma arinal haqqa, haqqa, warzuqnattiba’ah, wa arinal bathila bathila, warzuqnajtinabah

Ya Allah, tunjukkanlah yang kebenaran itu sebagai kebenaran, dan kurniakanlah kami kekuatan untuk mengikutinya (memperjuangkannya), dan tunjukkanlah yangg batil itu sebagai batil dan kurniakanlah kami kekuatan untuk menjauhinya (menghapuskannya).





IKLAN BERBAYAR


JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH

Jom kawan-kawan...Jana income dengan hanya bermodalkan RM100 Tuan/Puan, drpd kita berfb @ berwechat @ whtsapp tak dapat hasil.. apa kata sambil-sambil tu kita buat income? Saya nak kongsi 1 program tempatan yang boleh buat income sampingan.

Tiada tipu muslihat, Tak perlu cari org.. tak perlu beli atau jual barang. Syarat kelayakan: Anda ada fb @ whtsapp @ wechat dan tau guna komputer sikit2. Apa saja termasuk twitter dan laman sosial lain. Anda hanya perlu open link dibawah dan register sebagai member. Lepas tu anda akan dapat link anda sendiri. Apa lagi, anda copy link anda sendiri dan copy ayat-ayat saya ni dan paste kat fb, twitter dan sebagainya. Modal anda dapat semula pada hari pertama lagi bila ada org yg buka link anda dan daftar. Mudahkan? Duit anda akan dimasukkan terus ke bank anda. Hari pertama saja saya sudah peroleh RM350. Memang berbaloi. Klik link di bawah ini.


KLIK SINI


22 ulasan:

zab berkata...

Patutlah beria2 nak kata pilot bunuh diri. Nak sembunyikan silap sendiri. Dari awal lagi banyak kenyataan Malaysia yang bercanggah.

Awanama berkata...

Pembelit punya ceo mas... Melibatkan ratusan nyawa... Penumpang antarabangsa... Penipu.. Letak jawatan wahai ceo ..

kampong lad berkata...

bagaimana pada kelazimannya bateri jenis ini dihantar dari negara pengeluar ke negara2 pengguna, melalui laut, darat & udara?

Awanama berkata...

soalnya bukan bungkus x bungkus ikut spesifikasi, tetapi mengapa perlu berbohong? dulu cuma kata manggis skrg baru mengaku bawa lithium ion!

Awanama berkata...

Mengapa harus berbohong..kenyataan demi kenyataan selalu bercanggah..rakyat nak tahu bmana pesawat sebesar itu bleh hilang dan tidak dpt dikesan lansung..

Awanama berkata...

haramj....h, dah kutuk kapten baru nak mengaku ada bahan mudah terbakar.....memang g.mp..g

Awanama berkata...

bila dr mula ceo mas kata bawa buah manggis aku tertanya tanya juga mana mai manggis byk nie. negeri mana mai manggis nie.......musim buah manggis kah la nie........

Awanama berkata...

manggis ngan betri pun da tak kenal mata buta hati hitam anak didik pati dacing keja membohong dan menipu pas tu cari orang jadikan kambing hitam makan gaji kerana pandai menipu dan putaralam bagi anak mini makan... koa bertaubat nangis air mata darah sekalipun nyawa orang dah digadai nak ganti ngan apa.

Awanama berkata...

Assalamualaikum, pada pendapat saya selayaknya pihak pemberita bertanya kepada TIGA orang PANEL tu, samaada meraka dah solat ke belum? Kalau mereka solat, mereka akan telus dalam memberikan jawapan.kalau tak solat, sememangnya jawapan Yang diberikan bercelaru.

Awanama berkata...

Bertan2 manggis ke bertan2 bateri lithium Ion...
haramjadah Ceo pakat tipu sama kroni depa.. org lain yg hilang nyawa..
Boleh ganti ke nyawa org dng duit yg kau tipu tu...
Itulah kalau berpuluh pakar turun siasat mesti akan dapat klunya.... hang tak payah tipu la..
Mana pengawal mas ni pun kena tanya juga mengapa benda ni boleh lepas atas arahan siapa...

Awanama berkata...

Tolong bagi tau daerah mana yg ada musim manggis aekarang?

Awanama berkata...

MEREKA INI SEMUA TERMASUK IGP DAN KETUA TURUS ANGKATAN TENTERA ,NAJIB HISHAMUDIN ,ANIFAHN DAN ORANG ORANG YANG BERKHAITAN PERKARA MH370 INI PATUT DITANGKAP DAN DIBICARAKAN DI MAHKAMAH ANTARA BANGSA DI HEAD BELANDA .SENANG ASAJA NAK TAHU KAPAL TERBANG TANGKAP MEREKA I9NI SEMUA DAPAT TAHU LAH DIMANA KAPAL ITU BERADA

Awanama berkata...

mungkin memang betul dalam manifest declare manggis...tapi dalam cargo letak bateri....nak elak cukai kata kan....Malaysiakan serba boleh

Awanama berkata...

Aku kesian pada juru terbang...difitnah bunuh diri, hijack la, krna kecewa ngn kes anwar tu, simulatornya di siasat,dll takde pun nak hadiah alfatihah pada mereka sedangkan mereka sudah tentu berusaha menyelamatkan mh370 itu..sepatutnya kita mesti simpati pada keluarga mereka kerana difitnah sebegitu...

Awanama berkata...

AGAKNYA, KALAULAH KAPTEN ZAHARIE NI PENYOKONG KUAT NAJIB DAN BN, MESTI SIMULATOR DIA TIDAK DISIASAT DAN DI PUN TIDAK DITUDUH MERAMPAS KAPAL TERBANG YANG DIPANDUNYA SENDIRI. AGAK PELIK BILA ADA KENYATAAN YANG MENGATAKAN AHLI KELUARGA KAPTEN ZAHARIE TELAH MENGOSONGKAN KEDIAMAN SEHARI SEBELUM KEJADIAN TETAPI BEBERAPA HARI KEMUDIAN, KETUA POLIS NEGARA MEMBERITAHU BAHAWA SIASATAN PIHAK POLIS DI KEDIAMAN KAPTEN ZAHARIE MENDAPAT KERJASAMA PENUH DARI KELUARGA BELIAU. KEPADA PIHAK YANG BERKENAAN, INGAT , PERANCANGAN ALLAH LEBIH HEBAT DARIPADA APA YANG KITA RANCANGKAN....

Awanama berkata...

Jadi rasanya dah boleh agak siapa pihak tertentu yg mengarahkan pilot yg SEDANG BERCUTI balik bertugas utk menerbangkan pesawat MH370.

Awanama berkata...

Atau mungkinkah mereka memang merancang nk membunuh pilot? Kerana beliau dikatakan sdg bercuti tiba-tiba dipanggil balik bertugas? Ini persoalan besar yg wajib dirungkai.

Awanama berkata...

Jeng jeng jeng..... dah semakin nak terbongkar dah ooi..
Ceo dah mengaku bawa barang bahaya mudah terbakar dan meletup...
Pakar penerbangan usa pula kata dia yakin asap karbon monoksid masuk dlm kokpit....
Ha.. mana datang asap tu.... dari bhg kargo ke....
Kita tunggu dan lihat mainan manusia ni kalau betul.....
Itulah kekuatan doa dan solat hajat org yg kena zalim.... teruskan doa....
Akan terburai akhirnya....

Awanama berkata...

kalau asap/ api dalam kargo kapalterbang, pilot dapat detect dah.. hampir suma kapal ETOPS sistem lebih kurang sama. sistem aircond akan isolate x da asap masuk cabin/ cockpit. kargo fire extinguisher pun dah discharge ada 2 botol boleh padam depan blkg, lepas 1 jam discharge lg 1. procedure padam api x sampai 30 sec pun.. sempat contact tower nak wat turnback.. pilot yg sign cargo declaration ada dangerouds good as long patuh undang icao dgn malaysia makna dia aware, dia ada absolute right nak refuse. sangka baiklah jangan dok belasah je.. tggu la sampai jumpa cvr/fdr a.k.a black box.. nak cerita sistem kapalterbang ngan korang 5 tahun pun x habis.. doa la yg terbaik utk mereka.

Awanama berkata...

Kalau pun ada Altantuta , pasti tiada di bagi tahu.....

Ini acuan bahalol Najib aper !

Awanama berkata...

Sepatutnya siasatan bermula dari situ. Sebabnya kisah ini perpunca dari kepelikan dan kesengajaan arahan pihak atasan kpd pilot yg bercuti.

Awanama berkata...

Kenapa manggis jadi mangsa. Betul ker ada kargo 3 tan manggis. Semasa saya bertugas sebagai penguatkuasa satu masa dulu, ada kes yg sedang disiasat kerana cubaan menyeludup keluar barang yg dilarang ke negara jiran. Yg anehnya barang tersebut dimuatkan dalam kotak gambar manggis. Setelah dirampas, rupa2nya kotak saja gambar manggis tetapi dalam kotak barang lain yg dilarang dieksport tanpa kebenaran.

Jadi, yg 3 tan tu betul2 manggis atau bateri yg bahaya tu.