17 Jan 2014

Di Sweden, Undang-undangnya Bertentangan Dengan Ajaran Islam

Pasangan ditahan kerana didakwa pukul anak di Sweden dikenalpasti

KUALA LUMPUR: Pasangan warga Malaysia yang didakwa memukul anak lelaki mereka kerana tidak menunaikan solat di Sweden dikenalpasti sebagai Azizul Raheem Awalludin, kakitangan Tourism Malaysia di Stockholm dan isterinya Shalwati Nurshal, seorang guru sekolah menengah.

Identiti mereka diperolehi hasil siasatan wartawan Astro AWANI yang turut mendapatkan pengesahan mengenainya dari sumber yang enggan dinamakan. Sumber itu turut berkata nasib samada pasangan terbabit akan didakwa di mahkamah Sweden atau tidak akan diketahui hari ini.

Dari pemerhatian di media sosial, empat anak pasangan terbabit turut dilaporkan berada dalam keadaan selamat dan kini di bawah penjagaan sebuah keluarga angkat. Mereka turut dikatakan merindui kedua-dua ibu-bapa mereka. Ia disuarakan menerusi beberapa paparan di media sosial.

Sementara itu, menurut pakar psikologi, Dr Hariyati Shahrima Abdul Majid, adalah jelas sebarang situasi dimana anak-anak dipisahkan dengan ibu-bapa mereka adalah satu pengalaman yang traumatik sekiranya tidak dikendalikan dengan sebaiknya.

Katanya, kanak-kanak perlu berada di sisi mereka yang boleh dipercayai dan melindungi mereka. Meskipun mereka berada dalam jagaan, mereka seharusnya diberikan kebenaran untuk menemui ibu-bapa mereka yang ditahan.

“Adakalanya, dalam kes penderaan sebenarpun, anak terbabit masih enggan melaporkannya,” kata Dr Hari yati.

Astro AWANI turut menghubungi Wisma Putra, Tourism Malaysia, Kementerian Pelancongan, Kedutaan Sweden dan Swedish Ombudsman for Children, namun kesemuanya enggan memberikan sebarang komen mengenai kes terbabit. – Astroawani


Reaksi pembaca kes warga Malaysia ditahan polis Sweden kerana 'mendera' anak


KUALA LUMPUR: Konsep ‘dera’ di Sweden mungkin berbeza dengan konsep dera di Malaysia, terutama sekali untuk kes-kes yang melibatkan kanak-kanak.

Jesteru ramai berpadangan bahawa tindakan pasangan warganegara Malaysia yang ditahan atas tuduhan ‘mendera’anak mereka kerana tidak menunaikan solat adalah disalah ertikan.

Dalam komen yang diperolehi dari laman web Astro AWANI, seorang pembaca berkata definisi dera di Sweden berlainan dengan definisi dera yang difahami di Malaysia kerana Sweden mengamalkan ‘no spanking law’ iaitu undang-undang yang melarang ibu bapa menghukum anak mereka dengan cara memukul.

Menurut pembaca yang dikenali sebagai Kembara Srikandi, definasi 'spanking' di negara itu, andai dipukul meskipun tidak meninggalkan kesan adalah salah disisi undang-undang Sweden.

Seorang lagi pembaca pula berpendapat, di Sweden ibu bapa bukan sahaja tidak dibenarkan memukul anak, malah menengking pun tidak dibenarkan.

“Bukan setakat 'spanking', tengking anak pun tak boleh, sebab itu generasi kanak-kanak di Sweden sememangnya terkenal dengan kebiadaban mereka dengan orang tua, disebabkan undang-undang reka cipta manusia atas nama hak asasi,” kata pembaca tersebut yang menamakan diri Anak Dagang.

Di laman Facebook Astro AWANI pula, ada respon yang bersetuju dengan tindakan pasangan itu dan ada yang juga yang tidak bersetuju.

Komen dari Mohammad Saiful Anwar mengatakan, “Hanya orang yang tidak berilmu sahaja akan menyokong anak yang tidak solat. Pukul untuk mengajar anak, bukan untuk mendera.”

Komen dari Baizura Rahman pula mengatakan bahawa merotan anak selepas umur 10 tahun sekiranya tidak solat adalah disuruh dalam Islam setelah dinasihati dan ditegur dan ianya disebut dalam hadis Nabi.

Sementara itu, seorang pembaca iaitu Alyaa Syafiah pula berpendapat, merotan anak kerana tak solat sebenarnya tak perlu kerana tindakan itu akan menyebabkan anak-anak itu solat di depan ibu bapa sahaja.

Sebaliknya, dia merasakan adalah lebih baik sekiranya menggunakan pendekatan psikologi untuk memnujuk anak-anak itu mendirikan solat jemaah bersama-sama.

Di Sweden, undang-udang yang melarang ibu bapa memukul, mencederakan atau memalukan anak-anak mereka telah diwujudkan pada tahun 1979.

Undang-undang tersebut bertujuan memupuk konsep penjagaan anak yang positif serta membendung penderaan terhadap kanak-kanak.

Undang-undang itu juga mengharamkan sebarang bentuk hukuman terhadap kanak-kanak samada ringan ataupun berat.

Bagaimanapun ada sesetengah pakar di Sweden perpendapat bahawa semenjak undang-undang itu dilaksanakan, kanak-kanak Sweden menjadi degil dan biadap.

Menurut sebuah laporan South China Morning Post yang diterbitkan pada 28 Oktober, 2013, seorang ahli psikitri iaitu David Eberhard berkata undang-undang tersebut telah menyebabkan kanak-kanak Sweden telah mula menuntut hak sama rata dengan orang dewasa.

Katanya ia telah menyebabkan kanak-kanak itu menjadi penentu keputusan untuk keluarga mereka seperti bila hendak makan, tidur, menonton televisyen dan sebagainya.

Pada Sabtu, sepasang warga Malaysia dilapor ditahan polis Sweden kerana dikatakan menghukum anak sebab tidak menunaikan solat.

Menurut sumber, suami isteri itu ditahan susulan laporan penderaan oleh salah seorang anak mereka kepada seorang guru di mana guru berkenaan kemudian melaporkannya kepada polis Sweden.

Menurut sumber, kes tersebut dijangka dibicara 16 Januari ini.
-astroawani
ULASAN GB

Terbalik. Di Sweden ibubapa bukan sahaja dilarang memukul, malah menengking anak-anak tidak dibenarkan. Sedangkan di dalam Islam, anak-anak tidak boleh bercakap kasar, apatah lagi menengking kedua ibu-bapanya.

Firmanullah s.w.t.

Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. jika salah seorang di antara keduanya atau Kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, Maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya Perkataan “ah” dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. (al-Isra’:23)

Memukul anak untuk memberi pengajaran supaya solat dianjurkan di dalam ajaran Islam., Tetapi dianggap sebagai satu penderaan oleh undang-undang di Sweden.

Nabi saw pernah bersabda: "Perintahkan anak-anakmu mengerjakan sembahyang bila dia berumur 7 tahun dan pukullah dia bilamana tidak mahu mengerjakan sembahyang semasa berusia 10 tahun dan pisahkan dari tempat tidur."

Hadis ini adalah merupakan seruan wajib sembahyang. Kanak-kanak itu belum lagi wajib bersembahyang tetapi yang wajib ialah bapa menyuruhnya bersembahyang.

Semuga Allah swt selamatkan keluarga berkenaan kerana mematuhi ajaran Islam sekalipun ia bertentangan dengan undang-undang dunia.

7 ulasan:

Awanama berkata...

Satu waktu nanti kalau anak tu sedar, dia ada anak2 sendiri yg perlu diajar & disuruh solat , baru dia menyesal & terkenang2 bahawa kedua ibu bapanya sangat sayang padanya.

Tapi tak tau le, kalau sampai tua nanti masih tak sedar2.
Mohon dijauhi Allah.

Awanama berkata...

Rugilah anak2 islam sekiranya dah terbiasa dgn budaya Sweden...

KPasuboy berkata...

Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Dari satu sudut; ini bumi Allah dan dari sudut yg lain tiap negara ada undang2 sendiri. Moga ada ketabahan kepada kedua ibu bapa berkenaan.

Awanama berkata...

Ada hikmah di sebalik kejadian.

Unknown berkata...

Ya allah kau selamatkan mereka

Awanama berkata...

Mudahnya bagi aku. Kalau sesuatu tempat itu tidak mesra agama dan mnafikan hak untuk mengajar kepada keluarga maka tak perlu ke sana.... bumi Allah luas, kenapa perlu ke negara kufar yang undang2nya menekan umat islam dan tak mengikut syariah....

Awanama berkata...

Bapa kanak2 tu kakitngan kerajaan kan? Sampai sekarang tak de ke campur tngan dari majikannya, atau menteri, atau dari Datin Rosmah.