20 Nov 2013

"imej Anjing": PAS Jamin Untuk Siasat

PAS akan menyiasat kejadian itu di mana muka calon ketua pemuda Zulhazmi Shariff telah disunting menjadi 'imej anjing' dan diedarkan secara meluas di Facebook, demikian ujar setiausaha agung Mustafa Ali.

Bercakap pada sidang akhbar di ibu pejabat PAS, Mustafa berkata, mereka mahu memberi tumpuan kepada pemilihan parti sebelum meneruskan dengan siasatan.

Mustafa berkata, beliau telah memberi jaminan Zulhazmi bahawa PAS akan menjalankan siasatan dan menasihati beliau supaya tidak membuat laporan polis, freemalaysiatoday dipetik.

Beliau juga berkata bahawa PAS mempunyai sendiri pakar IT mereka untuk menjalankan siasatan.

"Kami akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang bertanggungjawab melakukan hal tersebut," katanya.

"Saya tidak pasti sama ada yang melakukan itu adalah ahli PAS atau tidak, tetapi sudah tentu orang yang terlibat perlu menghadapi akibatnya. Mari kita menyiasat terlebih dahulu," katanya.

Sementara itu Mustafa berkata semua persiapan untuk muktamar PAS ke-59 minggu ini telah selesai.

"Setakat ini tidak ada aduan atau apa-apa dari mana-mana calon," kata beliau. Mustafa berkata bagi jawatan timbalan dan ke atas, calon-calon boleh memilih untuk mempunyai wakil mereka sendiri masing-masing untuk memantau pilihan raya.

" Wakil mesti menjadi ahli PAS, " dalam mengulangi mata beliau.

Mustafa berkata pilihan raya bagi jawatan Ketua Pemuda dan Muslimah akan diadakan di Pusat Sivik PJ dan Dewan Jubli Perak, Bangunan SUK, Shah Alam , masing-masing pada hari Khamis.

Sementara itu, beliau berkata pemilihan kepimpinan pusat PAS akan diadakan di Stadium Melawati, Kuala Lumpur pada hari Jumaat. "Saya harap pemilihan akan berjalan lancar."


Politik PAS ibadat, tak buat kerja anjing


PAS ditubuhkan untuk menjadikan politik satu ibadat, tidak membuat kerja anjing seperti yang dimomokkan oleh satu poster sebuah Facebook betapa gambar seorang calon Ketua Dewan Pemuda PAS, Zulhazmi Sharif digantikan dengan gambar kepala anjing. Sedang dua calon lagi Suhaizan Kayat dan Kamaruzzaman menggunakan gambar mereka sendiri.

Apa tujuan jahat di situ? Ia untuk mengatakan dalam PAS ada anjing. PAS adalah wadah suci bagi pejuang Islam. Ahlinya yang bukan Islam adalah penyokong perjuangan suci PAS. Semua ahlinya makluk manusia. Malaikat pun tiada, apa lagilah anjing.

Kalau ada manusia itu dikatakan anjing mungkin yang tidak berjanggut dan tak bermisai seperti logik jenaka yang pernah diibaratkan oleh Al-Marhum Haji Agus Salim, pelopor gerakan Islam Indonesia dan menteri luarnya yang awal.

Dia orang tua yang berjanggut dan bermisai. Semaoen, seorang tokoh awal Parti Komunis Indonesia dalam satu rapat umum mengejek Haji Agus Salim dengan bertanya orang ramai, ‘Yang berjanggut itu apa?’

Jawab orang ramai, ‘Kambing.’

‘Yang bermisai apa?’ Sambut orang ramai, ‘Kucing.’

Giliran Haji Agus Salim naik pentas. Diulangnya, ‘Yang berjanggut itu kambing. Yang bermisai itu kuncing.’ Tapi yang tidak berjanggut dan tidak bermisai itu apa? Jawabnya, anjing. Tokoh komunis itu memang tidak berjanggut dan tidak bermisai.

Tiada manusia yang menyamakan manusia lain dengan anjing atau lain-lain binatang kecuali fahaman agama Yahudi. Baginya yang bukan Yahudi adalah sama dengn binatang.

Maka yang menggantikan gambar Zulhazmi dengan anjing itu adalah orang boleh diibaratkan telah dijangkiti oleh pemikiran Yahudi.

Perbuatan nakal yang tidak bertempat itu wajar dikecam. Kalau ahli-ahli politik sekular yang rakuspun tidak manis dianjingkan, maka amat tidak beradab orang berjuang dalam Islam diibaratkan sebagai haiwan.

Ia tidak boleh dilihat sebagai ditujukan kepda calon Zulhazmi saja. Ia seperti juga menempelak PAS. Memperolokkan perjuangan PAS itu berciri anjing.

Dua calon lagi eloknya membuat kecaman terbuka terhadap orang menempelak Zulhazmi, sebagai tindakan simpati dan membela nilai insan sempurna Zulhazmi. Sekalipun Zulhazmi tidak hirau akan apa yang dihalakan kepadanya, tetapi kita tidak boleh terima pelapis pimpinan dan bakal pemimpin masa depan dijenaka dan disenda sebegitu.

Sekalipun kerenah sedemikian adalah asam garam bagi politik duniawi. Sesuai dengan justifikasi politik itu kotor, barang siapa yang tidak tahan dengan ujian dan kerenah sedemikan jangan dekati dunia politik, tetapi ia perlu dibetulkan bahawa politik itu asalnya adalah manis. Hanya manusia yang kotor saja yang mengotorkan dunia politik.

Politik itu adalah misi suci yang Allah khususkan buat makhluk manusia. Manusia itu dijadikan untuk mengambil tanggungjawab politik di bumi sebagai satu ibadat. Ibadat itu tidak jadi tanggungjwab jin, malaikat dan lain-lain makhluk. Ia khusus tanggungjawab dan amanah buat manusia.

Maka manusia yang mukminlah mesti mendepaninya bagi menjamin politik itu adalah barang suci. Ketiga-tiga calon ketua Dewan Pemuda PAS itu adalah dalam misi mengisi ibadat polilltik yang manis dan bersih itu.

Yang cuba menganjingkan kerja-kerja mulia itu adalah gejala yang mahu menjauhkan pejuang suci di arena itu, supaya dunia itu dikekalkan dengan arena yang kotor. Ayuh! Mereka mesti maju supaya politik kita bebas dari yang cemar, bagi memastikan ia sentiasa bersih dan manis. Bukan yang menyalak.
- Subky Latif/HD


3 ulasan:

Awanama berkata...

nampaknya puak2 faqeh lebih buruk perangai dari puak2 tak faqeh ni. bila ilmu agama tinggi, boleh tau loophole untuk elak hukum. mungkin kalau diijtihad apa yg dibuat tu sbg jihad atau utk menaikkan mertabat Islam, maka ianya jadi halal?

mcm sorg bapa berkata pd anaknya:
aku suruh kau jadi peguam bukan untuk kau jadi baik. kalau kau buat salah sekalipun engkau boleh terlepas dari hukuman. (if u commit a crime, u can still get away with it!)

Awanama berkata...

Tak kira dia ni ulamakah atau profesional, kalau perangai diaorg mcm umat melayu please tendeng keluar dari parti PAS tanpa kompromi. Sometime tindakan tegas perlu juga diambil dan ketegasan saidina umar yg tidak berkompromi dengan golongan munafik harus dijadikan sebagai contoh.

Awanama berkata...

rasa2nya yang buat tu bukan dari golongsn profesional dalam pas.