1 Sep 2013

[BERGAMBAR] Parlimen Britain Tolak Serang Syria Seiring Demonstrasi Rakyatnya


London: Perdana Menteri Britain, Encik David Cameron, kelmarin gagal dalam undian terhadap usul yang dibentangkan di Parlimen bagi menyertai rakan sekutunya untuk menyerang Syria.

Seramai 285 Anggota Parlimen (AP) menentang sementara 272 undi menyokong usul ketenteraan sebagai tindak balas ke atas tindakan rejim negara itu menggunakan senjata kimia.

Undian Parlimen Britain itu melambangkan pandangan rakyatnya yang sudah serik dengan sebarang penglibatan ketenteraan di luar negara selepas penglibatan berlarutan tentera mereka di Iraq sebelum ini.

Encik Cameron berkata meskipun beliau percaya senjata kimia memang digunakan di Syria pada minggu lalu, beliau tetap menghormati keputusan Parlimen Britain.

Apabila ditanya oleh pemimpin Parti Buruh, Encik Ed Miliband, jika beliau berjanji tidak membelakangkan kehendak Parlimen, Encik Cameron berkata:

"Saya boleh berikan jaminan. Saya memang berpegang kuat pada pendirian mengenai perlunya respons tegas ekoran penggunaan senjata kimia tetapi saya juga percaya perlunya menghormati kehendak Dewan Parlimen," katanya.

Awal minggu ini, Encik Cameron dilihat bersedia menyertai Washington untuk mengambil tindakan ketenteraan terhadap rejim Presiden Bashar al-Assad berhubung penggunaan senjata kimia.

Kelmarin, Encik Assad berikrar negaranya akan terus mempertahankan diri bagi menentang sebarang serangan Barat.

Sementara itu, Setiausaha Pertahanan Amerika, Encik Chuck Hagel, yang berada di Manila semalam, berkata sebarang keputusan yang bakal diambil oleh Presiden Barack Obama dan pentadbirannya akan berdasarkan rundingan dengan negara-negara sekutu lain.

"Pendekatan kami ialah mencari pakatan antarabangsa yang akan bertindak bersama-sama," kata Encik Hagel.

Menurutnya lagi, Washington menghormati pendirian Parlimen Britain yang menolak penglibatan dalam sebarang serangan ke atas Syria.

"Setiap negara mempunyai tanggungjawab untuk membuat keputusannya sendiri. Kami akan terus berbincang dengan Britain serta negara-negara sekutu yang lain. Perbincangan itu akan melibatkan apa langkah selanjutnya yang harus diambil bersama sebagai respons kepada serangan kimia di Syria," katanya.

Kelmarin, para pegawai pentadbiran Amerika bagaimanapun akur pihaknya tidak cukup maklumat untuk membuktikan bahawa Encik Assad yang secara peribadi mengarahkan penggunaan senjata kimia.

Beberapa negara sekutu Amerika sebelum ini telah memberi amaran bahawa sebarang tindakan ketenteraan tanpa kebenaran Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) hanya akan memburukkan keadaan di Syria. - AP, AFP, Reuters.

Tiada ulasan: