22 Jul 2013

[PRK Kuala Besut] Kempen Che Long Berada Di HadapanPAS menongkah arus di Kuala Besut

Bulan Ramadan tidak menghalang calon PAS, Azlan Yusof atau Che Long untuk mendahului kempen dalam pilihan raya kecil (PRK) Kuala Besut berbanding lawannya, calon Barisan Nasional (BN), Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman.

Sehingga kini, banyak isu-isu yang dibawa oleh jentera kempen PAS terpaksa dijawab oleh BN satu per satu. Bermula dengan dakwaan pemberian tanah kepada wakil rakyat BN sehinggalah isu Empangan Lowvier Pengkalan Nangka yang rosak.

Semalam Pengarah Pilihan Raya BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin terpaksa mengumumkan peruntukan sebanyak RM35 juta untuk pembinaan semula empangan itu. Ia dibuat Muhyiddin pada satu program himpunan keluarga nelayan dan peladang di Jeti Kuala Besut semalam.

Empangan Lowvier Pengkalan Nangka rosak hampir dua tahun lalu. Ia tidak boleh digunakan selepas senget akibat mendapan selepas aktiviti pengorekan pasir di sekitarnya.

Akibatnya, 1,000 ekar sawah padi di empat buah kampung di Kuala Besut tidak boleh dikerjakan dan menyebabkan 400 keluarga petani hilang mata pencarian kerana tidak boleh mengerjakan sawah mereka akibat kering kontang.

Ironinya, isu ini ada kaitan secara langsung dengan calon BN,Tengku Zaihan yang merupakan Jurutera Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Daerah Besut dari 2008 hingga awal 2013. Kerosakan ini berlaku di hadapan mata beliau selaku pegawai yang bertanggungjawab.


Selepas diasak beberapa hari, semalam Muhyiddin terpaksa berjanji akan membina semula empangan itu dengan peruntukan RM35 juta.

Sebelum ini, Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said mengaku secara terbuka bahawa empat wakil rakyat di Besut mendapat tanah dari kerajaan negeri.

Ini ekoran dakwaan jentera PAS di Kuala Besut bahawa kerajaan negeri memberikan tanah kepada wakil rakyat mereka sedangkan tanah yang diberikan kepada rakyat oleh kerajaan PAS (1999 - 2004) dirampas.

Mereka yang mendapat tanah di Besut adalah bekas Ahli Parlimen Besut Datuk Dr Abdullah Md Zin,Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jerteh Datuk Seri Idris Jusoh, Adun Hulu Besut Nawi Mohamad dan Adun Kota Putera Pehemi Yusof masing-masing dianugerahkan 2.5 ekar tanah di kawasan Pantai Dendong, Besut.

Mengulas perkara ini, bekas Pengarah Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Terengganu Datuk Tengku Hassan Omar berkata, wakil rakyat bukan sahaja tidak boleh dianugerahkan tanah, malah memohon pun tidak dibenarkan.


"Secara undang-undangnya sah, tetapi dari sudut moral dan etika adalah sangat-sangat salah," katanya pada sidang media di Markas Besar PAS PRK Kuala Besut, di Kg Baharu di sini hari ini.

Bagi memecahkan tembok media pula, jentera PAS di Besut menerbitkan akhbar harian sendiri dalam kempen ini. Ia dinamakan 'Kuala Besut - Akhbar alternatif sempena PRK Kuala Besut.'

Akhbar ini diterbitkan setiap hari dan dicetak kira-kira 3,000 naskah iaitu kira-kira 20% lebih dari kira-kira 17,000 pengundi Kuala Besut, satu angka yang sangat baik untuk menjadi sebuah akhbar yang berpengaruh jika diedarkan dengan baik.

Akhbar empat muka surat berwarna-warna dipercayai menjadi saluran penting untuk PAS menembusi rumah-rumah pengundi di Kuala Besut yang amat rendah panetrasi internet ini.

Mungkin kerana rendahnya panetrasi internet di sinilah, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mencadangkan agar penduduk di sini celik IT.

Abdul Hadi ketika menyampaikan ceramahnya di Kuala Besut baru-baru ini berkata golongan celik internet yang menetap di bandar majoritinya menolak Umno dan BN, yang mana perlu dijadikan contoh oleh pengundi di kawasan berkenaan.

"Orang Kuala Besut belajar daripada mereka yang terpelajar. Mereka yang celik internet tolak BN, belajar daripada mereka," kata Abdul Hadi di hadapan 500 penyokong parti Islam berkenaan dalam kempen PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut yang dijadualkan 24 Julai depan.

Isu pertembungan Menteri Besar Terengganu, Ahmad dengan Ketua Umno Bahagian Besut yang juga Menteri Pelajaran 2, Idris juga sukar dipatahkan dengan mudah oleh jentara BN.

Ini kerana, isu ini sudah lama 'makan dalam' dalam konteks politik Umno di Terengganu. Yang menjadi mangsa kepada pertembungan ini adalah rakyat.

Projek kesayangan Idris sewaktu beliau menjadi MB Terengganu, Taman Ilmu di Besut antara mangsanya. Ia dibiarkan terbengkalai kerana Ahmad yang lebih sayangkan projek Zoo di Kemaman berbanding projek ilmu ini.

Namun isu sekadar isu sahaja. Pilar kempen yang paling utama untuk PAS dalam pilihan raya ini adalah calonnya, Che Long seorang ahli perniagaan berjaya di Besut.

Dengan lahir, mendapat pendidikan, membesar dan berniaga di Kuala Besut, Che Long tokoh yang sangat kuat dan berpengaruh bagi masyarakat Kuala Besu
t.

Slogan kempen PAS juga membayangkan perkara ini. 'Che Long mudoh kiro, senang jembo' atau Che Long yang mudah kira bicara dan menjadi yang mudah tempat mendapatkan bantuan.

"Jika PAS menanglah dalam pilihan raya ini, sebab utamanya adalah calonnya," kata seorang penganalisis politik tempatan. 22 Julai, 2013.

Mungkin kerana itulah, Umno mensasarkan batang tubuh Che Long sebagai teknik kempennya dalam pilihan raya kecil ini. Cerita kononnya Che Long tidak bayar saman trafik menjadi berita penting.

Walau bagaimanapun, sekuat manapun kempen yang berjalan dalam pilihan raya ini, faktor majoriti BN lebih 2,400 undi dalam pilihan raya umum lalu menjadi satu angka yang sangat besar untuk PAS dalam pilihan raya kecil ini.

Pendek kata, PAS sedang menongkah arus di Kuala Besut yang banyak mendapat pasir ini akibat kelemahan JPS Besut menjalankan tugasnya. -TMI

BN umum projek serta-merta bila PAS bersuara

BESUT: Tindakan drastik kerajaan mengumumkan projek-projek yang mencecah ratusan juta dalam masa sepuluh hari buat penduduk Kuala Besut merupakan usaha dan kejayaan PAS.

Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat Dr Hatta Ramli berkata pendedahan demi pendedahan yang dibuat PAS ternyata membuatkan kerajaan terus menunjukkan keperihatinan mereka terhadap nasib pengundi di Kuala Besut.

Misalnya kata beliau pendedahan kerosakkan Empangan Lowier di Pengkalan Nangka yang menjejaskan 400 keluarga terus mendesak kerajaan meluluskan segera peruntukan RM35 juta untuk membuat empangan yang baru.

"Jika tidak didedahkan ternyata Umno BN kesampingkan apa yang diperlukan di sini (penduduk Kuala Besut),"katanya dalam sidang media di Markaz Besar PAS PRK Kuala Besut di Kampung Baru.

Jelasnya, sebaik PAS membangkitkan isu ini ternyata kerajaan Umno BN dapat menyelesaikan masalah ini dalam masa sehari sedangkan ianya pernah dibangkitkan sejak dua tahun lepas.

Mengulas sama ada pengundi Kuala Besut terus termakan budi dengan usaha drastik kerajaan ini, Hatta berpendapat ianya tidak sekali-kali akan mempengaruhi pengundi.

Malah katanya, pengundi akan berterima kasih kepada PAS dan akan memberi undi kepada PAS pada 24 Julai ini.

"Kita akan menjangkakan tempat-tempat yang kita kuat akan bertambah baik," katanya.

Justeru katanya, PAS telah melaksanakan tanggungjawabnya untuk rakyat khususnya di Kuala Besut yang ternyata dipinggirkan oleh kerajaan BN.

"Sebenarnya apa yang dibuatkan oleh kerajaan dalam masa berkempen ini adalah kredit bagi kami," katanya.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan peruntukan sebanyak RM35 juta untuk membuat empangan baru menggantikan Empangan Lowvier.

Terdahulu, sudah sembilan projek yang dijanjikan oleh kerajaan BN buat penduduk Kuala Besut termasuklah projek mendalamkan Sungai Besut bernilai RM250 juta, membina pangsapuri empat tingkat di Kampung Lay Out bernilai RM10 juta, projek pembinaan Sekolah Menengah Kebangsaan Alor Peroi Tok Saboh bernilai RM28 juta dan projek masjid terapung dengan kos RM12 juta.

Rezeki penduduk Kuala Besut datang mencurah-curah apabila kerajaan tidak putus-putus menabur projek-projek yang mencecah ratusan juta dalam masa sepuluh hari.
-HD4 ulasan:

Amuraria berkata...

PEMBELOT,PENGKHIANAT& PENYELEWENG AMAN ADA MALU ? ABU jangan lupa !

Awanama berkata...

Kena sokong PAS la..

Awanama berkata...

lagi ramai wakil raayat mati lagi ramai raayat kena lebon dengan BN mana nak cari duit beratusx juta projek di kuala Besut. balanjawan kerajaan negeri pun xdi sebut untuk bangunkan kuala besut, raayat jangan mudah di gulaxkan. cuma kita samax doa kan supaya dalam tempoh 5 tahun setiap 6 bulan seorang wakil raayat mati !!!!!!.

Awanama berkata...


Betel bro. Semasa kempen Pakatan Rakyat memang di dan terkehadapan. Namun keputusan SPR selalu jadi lain, pakatan dibelakang.