14 Okt 2011

Kursus Keusahawanan? Jawapan Polis Meragukan, Menteri Diminta Jawab Hal Sebenar

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein diminta menjawab isu enam bas yang dikatakan membawa warga asing dari Johor untuk menghadiri proses pemberian Mykad di sebuah resort berhampiran Putrajaya semalam.

Naib Presiden Pas, Salahudin Ayub berkata, kerajaan khususnya Kementerian Dalam Negeri (KDN) perlu memberikan jawapan konkrit jika insiden itu benar-benar berlaku.

“Pas percaya ada proses pemberian Mykad di situ. Perkara itu amat mencurigakan dan menguatkan lagi keraguan kita bahawa ada sindiket terancang yang cuba memberi kerakyatan kepada warga asing, seterusnya didaftarkan sebagai pengundi pada pilihan raya,” katanya pada sidang media di lobi Parlimen, semalam.

Menurutnya, pasukan perisik Pemuda Pas berada di kawasan berkenaan dan mendapati lebih 200 warga asing terdiri daripada rakyat Indonesia dan Bangladesh dibawa ke situ.

Salahudin berkata, KDN perlu menjawab isu ini dengan segera kerana perkara ini sangat penting.

“Kita tuntut penjelasan KDN. Apa sebenarnya yang berlaku di resort ini, kenapa ada enam bas dari Johor membawa warga asing? Tujuannya apa? Jelaskan juga mengapa ada pergerakan daripada pegawai kerajaan se-perti polis dan Jabatan Kesihatan yang mencurigakan di situ,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Lajnah Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Rakyat Pemuda Pas, Mohd Adram Musa berkata, mereka menyedari perbuatan berkenaan sejak kelmarin.

“Jam 7 pagi, kita dapati ada enam bas berhampiran Masjid Putra dan mereka kemudian dibawa ke sebuah resort di pinggir Putrajaya setelah menyedari kehadiran kami.

“Apabila masuk ke kawasan itu, saya dapati mereka warga asing dan mengatakan hadir ke situ untuk mendapat Mykad. Bagaimanapun ia bercanggah dengan ketua rombongan yang memberitahu warga asing ini dibawa untuk kursus keusahawanan,”
katanya.

Adram berkata, lebih banyak soalan diberikan lebih banyak jawapan yang bercanggah diterima.-SH

Sindiket IC: Alasan 'kursus usahawan' tak munasabah

KUALA LUMPUR, 14 Oktober: Kenyataan Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Imran Abdul Rahman bahawa ratusan warga asing yang ditemui di Istana Dugang Country Resort kelmarin menghadiri kursus keusahawanan disifatkan sebagai tidak munasabah.

Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat berkata, alasan itu sama sekali tidak dapat diterima rakyat kerana tiada keperluan mereka mengikuti kursus tersebut kerana mereka memang tidak dibenarkan berniaga di Malaysia.

"Apakah seorang warganegara asing yang datang ke negara ini atas permit pertanian dibenarkan berniaga dalam negara kita? Sejak bila pula kerajaan Malaysia membenarkan pekerja buruh daripada kalangan warga asing dibenarkan berniaga di negara kita? soalnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Suhaizan turut membangkitkan beberapa persoalan yang menimbulkan kecurigaan dan mengesahkan dakwaan pemuda PAS bahawa warga Indonesia, bangladesh dan Kemboja itu dibawa ke resort tersebut untuk mengambil MyKad.

Warga asing itu juga dipercayai akan didaftarkan sebagai pemilih dalam pilihan raya umum ke-13.

Katanya, layanan yang diterima mereka sangat istimewa sehingga diberikan perkhidmatan pengangkutan dan bas secara percuma.


"Tidak munasabah warga asing ini diberi layanan kelas pertama untuk menghadiri kursus keusahawanan. Mereka diberi perkhidmatan bas dan resort. Badan kerajaan mana yang begitu bermurah hati membenarkan mereka berkursus?" soalnya yang juga Ketua Pemuda PAS Johor.

Apa yang lebih melucukan katanya warga asing itu datang dari Johor ke Selangor semata-mata untuk berkursus selama lima jam sahaja.

Ini kerana jelasnya, menurut perjanjian dengan pemandu bas, perkhidmatan mereka diperlukan sehingga jam 1 tengahari Rabu, sedangkan warga asing tersebut tiba di Putrajaya pada jam 6 pagi hari yang sama.

Tambahnya, jika benar mereka menghadiri kursus keusahawanan, kenapa dalam waktu yang singkat sahaja iaitu dari jam 8 pagi hingga 1 tengahari.

"Jika benar mereka berkursus keusahawanan 5 jam sahaja dengan jarak 800 KM, pergi dan balik daripada Johor Baharu ke Putrajaya, mengapa mereka tidak berkursus di Johor Baharu sahaja. Mengapa begitu istimewa warga asing ini dilayan oleh pihak tertentu dalam negara ini," katanya.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan pihak polis agar tidak bersubahat melindungi penyelewengan yang melibatkan kedaulatan negara.-hd


6 ulasan:

Awanama berkata...

Takkan kerajaan bagi Kursus Keusahawanan kepada warga asing, Polis tak sekolah kot yang jawab ni,atau Polis palsu...Tak guna punya UMNO. Mereka inilah penggadai negara serta perosak bangsa. Harap penyokong UMNO sedar dan tidak menyokong UMNO pada PRU 13 akan datang.

Awanama berkata...

Entah entah polis tu pun baru dapat mykad
Dari sebarang pak polisi dong

kayu_cemeti berkata...

tak ada perkataan yang kita bolih gelarkan kpd parti umno dikalangan pemimpin mereka melainkan kumpulan melayu yang cilaka cuba mengekalkan kuasa yang hampir hancur menjadikan warga asing untuk menentukan kemenangannya amatlah membahayakan negara ini yang berdaulat dan rakyat yang layak menentukan siapa yang patut dipilih untuk memerintah negara bukan ditentukan olih pendatang asing ?? kita tentang habis habisan kerja pengkhianatan darjah tertinggi ini dikalangan umno hingga pilihanraya bersih dari penyelewengan baru bolih dibubarkan parlimen jika tidak kita kerahkan seluruh rakyat berhimpun 3.0 biar apa pun terjadi.

Awanama berkata...

Kursus keusahawanan untuk warga negara asing?
Kementerian mana yg luluskan permit berniaga untuk warga negara asing?
Kenapa perlu membazir wang rakyat untuk warga asing?
Pasukan perisik Pemuda Pas perlu ada Spy Camera seperti dato' T3.

Awanama berkata...

allahuakhbar.... kita doakan moga2 allah bukakan pintu hati pegawai pendaftaran negara agar memberi maklumat kepada rakyat berhubung dengan pengkhinatan kerajaan BN DLM ISU pengeluaran KP kepada penduduk asing. insyaallah

Awanama berkata...

saya sebagai seorang anggota Angkatan Tentera Malaysia yang setia dan taat kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong, yang tidak memihak kepada mana-mana parti politik,mempersoalkan tentang penggunaan kakitangan awam yang dipergunakan oleh parti politik yang memerintah demi hanya untuk agenda politik dan untuk mengekalkan kuasa politik mereka sahaja, walaupun dengan mengadaikan bangsa dan negara sendiri. Pihak polis juga akan menjawab di akhirat nanti jika mereka tidak amanah di dalam penugasan mereka.