2 Feb 2011

[Video] Obama Minta Mubarak Lakukan Peralihan Kuasa Sekarang, Bukan Selepas Pilihanraya

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama hari ini memberitahu Presiden Mesir, Hosni Mubarak supaya peralihan kuasa bermula sekarang "sekarang" dan menyifatkan tawaran Mubarak untuk berundur selepas pilihan raya September nanti mungkin tidak kesampaian.

Mengenai tunjuk perasaan yang dihadiri ratusan ribu penduduk Mesir di Kaherah dan bandar lain, katanya, Amerika Syarikat memahami perasaan rakyat negara Arab itu dan mereka bakal mendapat perubahan yang diharapkan.

"Apa yang jelas dan apa yang gambarkan malam ini kepada Presiden Mubarak ialah kepercayaan saya terhadap peralihan teratur yang mesti memberi makna, ia mesti secara aman dan ia mesti bermula sekarang," katanya selepas menelefon Presiden Mesir itu. - AFPMubarak umum berundur selepas pilihan raya

KAHERAH: Presiden Hosni Mubarak malam tadi mengumumkan beliau akan berundur dalam masa beberapa bulan lagi sebaik penggantinya dipilih, tindakan yang disifatkan boleh meredakan ketegangan yang semakin memuncak memintanya meletakkan jawatan sekarang.

Pengumuman itu dibuat pemimpin yang sudah berkuasa lebih 30 tahun itu di tengah ketegangan yang menyaksikan lebih satu juta rakyatnya mengadakan tunjuk perasaan terbesar dalam sejarah itu, awal semalam.

Di ibu negara, Kaherah iaitu di Dataran Tahrir, penunjuk perasaan yang berkumpul dan menguasai dataran itu sejak seminggu lalu bersorak meraikan pengumuman Mubarak yang disiarkan stesen televisyen.

Namun sebaik ucapan pemimpin yang berusia 82 tahun itu selesai, ramai yang sangsi sama ada peralihan kuasa itu berlarutan berbulan-bulan lagi sedangkan pembangkang mahu Mubarak segera meninggalkan jawatannya bagi mengelak Mesir dilanda krisis penentangan lebih buruk.

"Keluar, keluar", demikian teriakan sebahagaian penunjuk perasaan yang mahu Mubarak yang kini memasuki pemerintahan penggal kelimanya supaya segera berundur.
Tampil dengan tenang dengan memakai kot dan bertali leher, Mubarak berkata: "Saya berkata dengan ikhlas dan prihatin dengan keadaan yang berlaku sekarang bahawa saya tidak akan mempertahankan jawatan presiden.

"Masanya sudah cukup untuk saya berkhidmat untuk negara dan rakyat.

"Saya kini berhasrat untuk menyelesaikan tugas saya untuk negara dengan memastikan proses peralihan ini berlangsung dalam keadaan aman dan lancar," katanya. - ReutersTiada ulasan: