11 Dis 2010

Dakwaan pecah Amanah RM1.5 Juta, Suami Isteri Mengaku Tidak Bersalah

Suami-Isteri Didakwa Pecah Amanah RM1.5 Juta

GEORGE TOWN: Bekas ketua pusat khidmat pelanggan sebuah bank dan suaminya telah dicaj di Mahkamah Sesyen di sini Jumaat atas dakwaan pecah amanah melibatkan wang berjumlah lebih RM1.5 juta. Aishah Mohamed Rose, 49 dan Johari Ahmad, 53, dari Kangar, Perlis, mengaku tidak bersalah dan meminta supaya dibicarakan.

Mereka dituduh melakukan pecah amanah melibatkan RM1,578,191 milik Bank Muamalat Bhd Cawangan Universiti Sains Malaysia antara 23 Februari dan 7 Disember 2009.

Timbalan Pendakwa Raya, S. Devanandan pada mulanya mencadangkan agar mahkamah mengenakan wang jaminan sebanyak RM100,000 dengan seorang penjamin ke atas setiap seorang daripada mereka memandangkan ini adalah satu kes pecah amanah yang serius.

Beliau juga meminta mahkamah menahan pasport antarabangsa kedua-dua tertuduh itu.

Bagaimanapun peguam Jagdeep Singh Deo berhujah walaupun anak guamnya didakwa pecah amanah melibatkan satu jumlah wang yang besar tetapi sebenarnya tidak ada satu formula yang jelas bagaimana untuk menetapkan jumlah wang jaminan.

“Kedua-dua anak guam saya hanya mempunyai M50,000... dan mereka boleh menyerahkan pasport mereka kepada mahkamah," katanya.

Malah katanya, kedua-dua tertuduh juga telah memberikan kerjasama kepada polis sepanjang tempoh penyiasatan dilakukan.

Hakim Sitarun Nisa Abdul Azizkemudiannya menetapkan wang jaminan kepada RM50,000 seorang 17 Januari 2011 untuk kes mereka didengar.

Jika didapati bersalah kedua-dua suami isteri itu berhadapan dengan hukuman 20 tahun penjara, sebatan dan denda. -mstar


Tiada ulasan: