29 Sep 2010

Respons Kepada Cenangau: Takde Beban Cuma Kepala Batu Di "Galas"

Saya terbaca di blog cenangau dengan tajuknya: PAS akan tewas di Pilihanraya Kecil Galas.

Begini tulisan cenangau:

PAS akan tewas di Pilihanraya Kecil Galas

Aku harap takdak yang anggap tajuk kat atas tu sebagai doa, tajuk tu cuma ramalan awal aku. Ramalan aku Pas akan kalah di Galas walaupun aku harap sangat Pas akan menang.

Ramalan aku berdasarkan beberapa faktor.

Faktor utama sekali, kerusi Dun Galas bukan kubu kuat Pas. Masa PRU12 pun, calon Pas cuma boleh menang dengan 640. Satu angka yang sangat kecil kalau nak jadikan bekal untuk menghadapi PRK.

Keputusan PRU 2008
Jumlah Pengundi: 10,330
Peratusan Kaum: M:65.81% C:22.03% I:1.81% L:10.32%
1. Che Hashim Sulaima (Pas) (4,399)
2. Mohamad Saufi Deraman (BN) (3,753)
Majoriti: 646
Jumlah undi: 8,323
Peratus mengundi: 80.57%
Undi rosak: 171

Setakat data yang ada kat aku, setakat suku ke-2 2010 bilangan pengundi untuk DUN Galas ada 11,338 orang. Ada pertambahan 1,008 pengundi berbanding pengundi masa PRU12. Dari angka tu aku rasa mungkin ada lebih 1,200 pengundi baru dan yang berpindah masuk.

Dari 1,200 orang yang akan mengundi pertama kali di Dun Galas tu aku harap sangat sebahagian besarnya didaftarkan oleh PPS Pas. Pasainya dari 4,399 pengundi yang undi calon PAS masa PRU12 dulu, akan ada yang akan berubah mengundi calon Umno. Tambah-tambah lagi yang masa PRU 2004 mengundi calon Umno.

Jumlah tu belum dicampur untuk suku ke-2 tahun 2010 yang dah pun disahkan dan tentu akan digunakan untuk PRK kali ni. Aku rasa angka tu akan lebih besar lagi.

Kalau ada swing 8% dari pengundi yang masa PRU12 undi calon PAS dan lebih dari separuh pengundi baru undi calon Umno memang sah calon PAS akan kalah. Tu tak masuk lagi bantuan "pengundi hantu."

Setakat yang aku ingat, banyak isu besar yang boleh buat depa tu swing. Antaranya:
Isu Ariffahmi dan PMBK termasuk nama Abe Jak yang turut terkait sama.
Isu "Rasuah mengerjakan Haji" TG Nik Aziz.
Isu Bazar Tok Guru rugi RM50 juta.
Isu sumbangan RM 4 bilion kepada PAS Kelantan.

Betul atau tak isu tu tak penting tapi aku yakin dengan 4 peluru tu pun, Umno tak susah untuk dapat swing 8%. Harap-harap Pas Kelantan ada cara yang berkesan untuk mematahkan serangan 4 peluru tu di akar umbi. Tu belum lagi ditambah dengan isu peringkat nasional yang melibatkan Pas dan jugak parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat.

Apa pun, pada aku faktor Razaleigh Hamzah akan main peranan yang cukup besar. Walaupun kebelakangan ni terutama dalam isu royalti, KuLi nampak macam nak berlawan dengan Najib, tapi aku tak rasa dalam PRU Galas KuLi akan lawan Najib.

Tapi, kalaulah Pas berjaya buat "faktor Razaleigh Hamzah" tu memihak kepada Pas, insyaalah Pas boleh menang dengan majoriti yang lebih besar berbanding PRU12.

Akhir sekali aku nak ingatkan, walaupun apa pun bentuk yang ada "di atas kertas", faktor bantuan dari langit jangan pulak kita lupa.

وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

- cenangaudaunkari

-----------------------------
Ulasan GB

Adalah berdosa untuk meramalkan begitu kerana:
1) kita tidak boleh mendahului Tuhan
2) kita tidak boleh melemahkan semangat kaum muslimin
3) kita tidak boleh berputus asa (berputus dengan Yang Maha Esa)
4) kita disuruh "wa a'addilahum mastataqtum" (dan bersiap sedialah dengan segala kekuatan kamu..)
5) kita disuruh "ud'u ni astajiblakum" (berdoalah kepadaKu.. nescaya Kuperkenankan)
6) kita dilarang mendengar janji syaitan "asyaitaanu ya'idukumul faqra" (syaitan menjajikan kemiskinan [kekalahan])
7) Dan anda tidak boleh menafikan sabda Rasulullah : ”Kullu kalam addu’a, setiap perkataan itu adalah merupakan do’a”

Dan akhirnya jangan bersangka buruk terhadap Allah s.w.t. kelak yang buruklah anda akan perolehi.

Allah suruh berkerja bersungguh-sungguh, bukan untuk meramal-ramalkan apatah lagi meramalkan hal yang buruk. Hadith qudsi: "Aku mengikut persangkaan hambaKu terhadapKu".

Hadith qudsi lagi: "Sesungguhnya Allah itu suka jika seseorang daripada kamu melakukan sesuatu pekerjaan, dilakukannya dengan bersungguh-sungguh."

Kalau tak mahu bantu Galas tidak mengapa, tapi jangan jadi si tukang ramal berkepala batu yang tak ada akal fikiran. Kalau jahil, diam dari berkata-kata, jangan kucar-kacirkan saf para pejuang yang ada.

Jika PAS kalah, sebenarnya, andalah diantara penyebabnya. Di zaman Umar Al-Khattab, orang sebegini dipancung terlebih dahulu sebelum musuh, lantaran itu beliau digelar Al-Faruq (Singa Allah). GB suka mengikuti jejak langkahnya.

5 ulasan:

pemudakedah berkata...

masa sebelum PRU 12 pun ada geng2 pas yang gatai dok kata pas akan bungkus, PKR akan dibubarkan, maklumlah ada 1 kerusi ja... tp last2 siap dapat kerajaan selangor lg...

apa yang penting, semangat melawan musuh xpernah pudar, jangan lemahkan semangat kaum muslimin dalam usaha menentang puak jahiliah mcm umno nih...

kena la pandai main psikologi.... jangan sesekali nak 'nyerah kalah' sbelum masuk gelanggang....

apa raaa...

kembara putih berkata...

Kerusi Galas memang secara tradisinya kubu kuat BN. Pilihanraya kecil pula kebiasaannya menyebelahi parti pemerintah pusat. Kecuali PAS telah berjaya mentarbiah pengundi di situ dan momentum 2008 masih ada, PAS boleh menang tipis. Cenangau bukannya nak melemahkan semangat, cuma bercakap atas fakta. Tak guna syok sendiri lalu kalah. Jika ada laporan yang tak seiring sekurang2nya PAS boleh giatkan usaha lagi. Jika semua laporan kata PAS bakal menang besar bukankah itu yang akan menghanyutkan PAS?

Tanpa Nama berkata...

Kembara Putih,

saya kata tajuknya, bukan isinya.

Baca betul-betul tajuknya apa:

PAS akan tewas di Pilihanraya Kecil Galas

Dan Rasululullah s.a.w. bersabda:
”Kullu kalam addu’a, setiap perkataan itu adalah merupakan do’a”.

Tidak bolehkah diberikan tajuk lain atau setidak-tidaknya meletakkan tanda soal di belakangnya jika mahu ahli PAS "alert" sekalipun?

Tanpa Nama berkata...

orang kat situ dah mula kerja start dari mula che hashim diberitakan sakit tenat dulu lagi.
derang terus je daftarkan pengundi baru....

Tanpa Nama berkata...

Asmkm,
Aku lebih sebulan berada di gua musang dan sempat melawat sana sini termasuk galas. Kemungkinan PAS kalah ada. Pengundi yang memperotes BN lalu mengundi PAS akan kembali kepada BN. Isu utamanya ialah penonjolan isu 'Melayu hilang kuasa' oleh PERKASAM itu. Lagipun agama rakyat jelatanya tidak sekuat mana pun. Semangat melayu je yang lebih. Kehebatan PAS hanya bergema dalam media penyokongnya sahaja. Tidak sampai ke akar umbi terutama pengundi PAS sendiri. Betapalah pula yang langsung tidak akses kepada sumber-sumber daripada pihak PAS dan PR.
Maaf dan wassalam