17 Mac 2010

Kedai Jual Gajet Seks, Tiada Undang-undang Halang Aktiviti Itu?

Sebanyak sembilan premis seks di sini, Subang Jaya dan Johor Bahru diserbu semalam atas dakwaan menjual gajet-gajet seks. Operasi itu berakhir dengan tiga buah kedai diarah tutup serta-merta, Kosmo dipetik.

Hasil rampasan daripada ketiga-tiga premis itu melebihi RM120,000.

Tindakan itu membuktikan anggapan sesetengah pegawai kerajaan khususnya daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kononnya mereka tidak dapat bertindak atas alasan pengusaha premis terbabit tidak melakukan kesalahan kerana menjual cenderamata, adalah salah.

Sementara di Johor, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) negeri menyerbu sebuah kedai menjual ubat perangsang dan gajet seks di Jalan Wong Ah Fook di sini semalam.

Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Supritendan Zainal Baharom berkata, serbuan pukul 4 petang bersama itu dijalankan bersama Jabatan Kesihatan dan Farmasi negeri selepas pihaknya menerima aduan orang awam.

Menurutnya, turut dirampas adalah ratusan pil perangsang seks disyaki tiruan yang membabitkan jumlah rampasan keseluruhan bernilai hampir RM100,000.

"Gajet seks yang dirampas itu akan dirujuk kepada pihak KPDNKK bagi tindakan selanjutnya sama ada ia boleh dijual ataupun tidak.

"Sementara pil-pil perangsang seks tiruan yang dirampas akan dibawa ke Jabatan Kimia untuk tindakan lanjut," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Zainal berkata, tiga lelaki berusia 20-an yang dipercayai pekerja kedai terbabit turut ditahan bagi membantu siasatan.

Katanya, pihaknya menyiasat kes berkaitan pil-pil perangsang seks di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 dan juga Akta Racun 1952.

Menurutnya, antara barangan yang dijual adalah alat getar, kondom bergerigi, cincin berbulu ayam dan cecair pelincir aroma lemon dipercayai diseludup dari Taiwan, China dan Indonesia.

Ulasan GB

Persoalan kini, mengapa dan bagaimana Suruhanjaya Syarikat Malaysia dan Majlis Kerajaan Tempatan boleh meluluskan lesen perniagaan sedemikian?

Mungkin alasannya tiada undang-undang menghalang perniagaan seumpama itu dijalankan. Namun ridak adakan rasa kebetaggungjawaban kedua-dua agensi berkenaaan di dalam mengenalpasti aktiviti perniagaan yang boleh dikategorikan lucah dan jelas sangat hina itu?


Tiada ulasan: