29 Dis 2009

Husam tak letak jawatan, kita semua ‘sayang dia’ - TG Nik Aziz

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menamatkan spekulasi kononnya Exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa akan meletakkan jawatannya ekoran rombakan dalam pentadbiran pejabat menteri besar.

Sebaliknya Nik Aziz memberitahu, Husam yang merupakan bekas setiausaha politiknya sebenarnya pemimpin kesayangan semua orang.

“Mana boleh dia (Husam) letak jawatan... kita semua sayang pada dia, dia punya kebijaksanaan,” kata beliau selepas mesyuarat Dewan Harian PAS Kelantan di sini petang ini.

Ketika ditanya mengenai desas-desus bahawa Husam akan meninggalkan Kabinet kerajaan negeri dan kerusi Dewan Undangan Negeri, Nik Aziz berkata, “siapa kata dia (Husam) nak letak jawatan? Karut semua itu.”

Dimaklumkan perkara itu dilaporkan oleh blog sejak beberapa hari lalu, Nik Aziz yang juga Pesuruhjaya PAS Kelantan menegaskan, “celaka blog itu. Tak ada kerja lain... tau nak laga-lagakan orang.”

“Suka buat dosa. Berdosa menulis perkara bukan-bukan tanpa bukti dan fakta jelas,” tambah beliau.

Husam juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan. Malah juga diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa berkaitan isu pertikaian royalti minyak untuk negeri itu.

Dalam perkembangan berasingan dua setiausaha kanan Menteri Besar Kelantan sah akan meninggalkan jawatan mereka atas keputusan sendiri awal tahun depan manakala Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pula menyangkal ia berkaitan dengan tekanan politik.

Kata Nik Aziz, setiausaha politik Anual Bakhri Haron dan setiausaha akhbar Mohd Saiba Yaakub memutuskan tidak mahu kontrak mereka diperbaharui.

Keputusan mereka tiada kaitan dengan isu kontroversi yang menyelubungi negeri Kelantan sejak kebelakangan ini, umum Nik Aziz selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Harian PAS Kelantan di sini petang ini.

“Mereka tidak diminta letak jawatan, mereka sendiri yang meminta mahu meletakkan jawatan,” kata Nik Aziz yang merupakan Pesuruhjaya PAS Kelantan.

Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan sejak 1990, menerima keputusan mereka tetapi tidak menamakan pengganti hari ini.

“Ia (pengganti) akan diputuskan kemudian,” kata beliau. -MI

3 ulasan:

Anak PR Selangor berkata...

Baguslah kalau Husam tidak letak jawatan sbb Husam sangat bernilai kepada perjuangan rakyat.

mulutlancang berkata...

Bunyi pelik! Susah hambo nak caya!
Annual sebelum ini kata dia sendiri tidak tahu menahu ttg berita pemecatannya.

Awanama berkata...

Yang kita nak dengar letak jawatan adalah simenantu. Last-last SU yang letak jawatan. Apa hal ni?