30 Okt 2009

Era Najib Altantuya : ADUN Pel Kelang Digesa Letak Jawatan

Adun Pelabuhan Klang, Badrul Hisham disaran meletakkan jawatan kerana ketidakmampuan menjalankan tugas menjejaskan perkhidmatan kerajaan negeri Selangor.

“Menteri Besar akan maklumkan pada Majlis Tertinggi Pimpinan Pusat Keadilan Rakyat bahawa beliau mahu Adun Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah meletakkan jawatan kerana kegagalan beliau menunjukkan prestasi dan sebelum ini kita sudahpun menghantar satu surat tunjuk sebab yang dihantar oleh pihak pimpinan PKR dan beliau sudah pun membalas surat tunjuk sebab itu dengan mengatakan beliau bersedia untuk bertemu kita pada bila-bila masa saja dan sampai hari ini kita cuba hubungi beliau masih tiada jawapan.Manakala Pusat Khidmat Dun beliau telah pun ditutup dan tidak dapat dihubungi oleh rakyat,”katanya.

Badrul Hisham menjadi wakil rakyat setelah memenangi kerusi Dun Pelabuhan Klang dalam PRU 12 tahun lalu.

Walaubagaimanapun prestasi Adun PKR ini merosot ekoran masalah peribadi.

Menurut Nik Nazmi, PKR memandang serius kes ini kerana kerajaan negeri mengharapkan komitmen seratus peratus dari wakil rakyat.

“Jadi macamana kita hendak bergerak ke depan kerana seorang pemimpin perlu komited dalam menjalankan amanah dan tugas beliau dan jalan terbaik adalah kita minta beliau letak jawatan,”jelasnya.

Sementara itu Adun Sri Andalas Dr Xavier Jayakumar menggesa Badrul Hisham supaya akur dengan keputusan kerajaan negeri.

Kerajaan negeri akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana wakil rakyat atau pegawai yang gagal menjalankan tugas dengan baik.

“Kita tiada masalah dengan beliau dan saya ingat beliau ada masalah peribadi sama ada masalah kesihatan atau masalah kerja,tetapi jika beliau ada masalah kerja beliau boleh berbincang dan kita boleh bantu.Tetapi beliau tidak mahu langsung bertemu atau menghadiri sebarang majlis kerajaan negeri.Jadi saya fakir beliau memang menghadapi masalah peribadi dan kita sebagai satu pasukan perlu mangambil tindakan,”jelasnya.

Sementara itu, Kerajaan negeri memandang serius kepada mana-mana wakil rakyat atau pegawai yang gagal melaksanakan tugas yang telah diamanahkan.

Semua wakil rakyat dan pegawai harus menjunjung tinggi amanah yang telah diberikan oleh rakyat.

Menurut Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat Selangor, Haniza Talha, tindakan tegas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abd Khalid Ibrahim adalah wajar bagi mereka yang gagal menjalankan tugas.

“Saya kira saranan itu adalah wajar sebab Adun Pelabuhan Klang dipilih oleh rakyat kerana rakyat mahu beliau berkhidmat untuk rakyat, tetapi sekarang ini jika beliau tidak mampu melaksanakan tanggungjawab tersebut beliau hendaklah melepaskanya secara terhormat. Jadi letak jawatan dan kita boleh pilih wakil rakyat yang mampu laksanakan tugas tersebut,”jelasnya.

Menurut Haniza lagi tindakan Tan Sri Khalid ini menunjukkan beliau bertanggungjawab keatas kelicinan pentadbiran negeri Selangor.

“Sebagai Menteri Besar yang bertanggungjawab keatas negeri Selangor sudah tentu Tan Sri Khalid wajar .mengambil tindakan sedemikian, tindakan yang bijaksana.Kalau dibiarkan seorang wakil rakyat yang tidak berkemampuan berkhidmat untuk rakyat ini akan menjejaskan prestasi pentadbiran negeri dan ini adalah tanggungjawab Menteri Besar dalam memberikan yang terbaik untuk rakyat,”katanya.

Sementara itu Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Selangor,Khairul Anuar Ahmad, menyokong penuh tindakan Menteri Besar untuk melepaskan Adun Pelabuhan Klang dari tugasnya.

“Inilah tanggungjawab yang harus kita ambil daripada rakyat, mandat yang telah diambil dari pengundi dari pilihanraya yang lalu.Sekalipun sukar tetapi tanggungjawab itu lebih penting ataupun amanah rakyat itu yang penting. Jjadi kalau kita dapati ada Adun-adun yang tidak dapat memberikan khidmat terbaik kepada kerajaan negeri dan rakyat walaupun setelah dibantu dan dinasihati, tetapi masih lagi gagal melaksanakan amanah itu maka kita perlu mengambil keputusan dan tindakan yang bertanggungjawab .Walaupun sukar tetapi amanah rakyat itu adalah yang penting,”katanya. -TVSTiada ulasan: