9 Sep 2009

Era Najib Altantuya : Esok Tarikh Bicara Zahid Hamidi

Sepanjang tahun 2008, empat tarikh mahkamah telah ditetapkan untuk mula bicara kes saman civil Amir Bazli terhadap Zahid Hamidi. Semua tarikh itu tertangguh kerana ada saja Zahid memasukkan permohonan. Ini menyerupai taktik yang diguna Anwar Ibrahim untuk melewat-lewatkan perbicaraan kes liwatnya.

Setelah tertangguh berkali-kali, affidavit dan asas kes ini ada dan mahkamah terpaksa menetapkan tarikh bicara. Tarikh bicara adalah pada Mac 2009. Hairannya apabila sampai masanya, tarikh tersebut telah ditunda pula untuk selepas Mesyuarat Agung UMNO yang berjalan pada akhir bulan Mac 2009. ianya seolah-olah membantu kes ini tidak merosakkan harapan Zahid. Tarikh baru itu adalah Mei 12hb, 2009.

Sampai pada tarikh tersebut, ianya ditangguh ke bulan June dan kemudian terakhir bulan Ogos. Tarikh bicara terkini adalah besuk September 10hb 2009 untuk mula bicara. Adakah kali ini akan bermula bicara atau Zahid ada lagi alasan untuk menangguh?

Usaha Amir Bazli mencari keadilan adalah pengembaraan yang jauh. Dari masa peristiwa ganas ini berlaku pada Januari 18hb, 2006, Amir menghadapai banyak masaalah untuk mendapat keadilan pada dirinya yang teraniaya.

Polis enggan membantu dan tanpa bantuan polis, tidak ada kes untuk Peguam Negara dakwa Zahid. Inilah apabila seorang marhaen tanpa wang dan kuasa ingin menentut keadilan.

Kecaman demi kecaman dan pelbagai fitnah dihala kepada Amir Bazli. Konon dia mempunyai masa silam dan pelbagai cerita peribadinya diungkit dalam komentar blog ini. Ada bunyi berdendam dan ada bunyinya padan muka kau. Sudah malas mahu dilepaskan komentar-komentar sedemikian.

Semua pihak enggan melihat perkara ini dari persepktif kes dan cuba mengaitkan kepada perkara-perkara yang langsung tidak ada kaitan. Satu perbuatan jenayah telah dilakukan dan penjenayah tersebut perlu dihukum. Tetapi mangsa jenayah pula dipersalahkan atas perkara-perkara yang tidak ada kena mengena.

Perkara yang dituduh terhadap Amir Bazli masih tidak dapat dijelaskan betul atau salahnya. Kes Amir Bazli ada bukti dan saksi. Kes ini adalah mengenai kes assault dan juga perbuatan yang ada niat membunuh. Walau apa sekali pun Amir Bazli konon lakukan di masa lepas, Zahid tiada hak untuk lakukan jenayah tersebut ke atasnya.

Tiada alasan politik boleh menjustifikasi melakukan keganasan terhadap Amir Bazli, tidak kira dia Menteri atau orang biasa.

Ada pihak cuba memberi putarbelit politik dengan menuduh Amir Bazli adalah budak PAS yang berhasrat untuk jatuhkan Zahid. Kalau dia orang PAS, sudah tentu dia di bela. Mana dia YB Salahuddin Ayub yang merupakan wakil rakyat Amir Bazli yang berasal dari kawasan Kubang Kerian?

Sebenarnya Amir Bazli adalah budak muda yang tidak ambil peduli perkara-perkara besar-besar seperti politik dan hal ehwal semasa. Dia berkenal dengan Zahid dan anaknya melalui acara membawa motor.

Sebagaimana yang berlaku pada Saiful Bukhary yang kes menjadi lewat, begitu juga yang dihadapi oleh Amir Bazli dan dalam kesnya, ia dilewatkan oleh salah guna kuasa dan pengaruh oleh Zahid Hamidi.

Adakah Amir Bazli akan dapat keadilan yang diharapkan selama ini besok? Kita sama-sama lihat samada kes ini akan ditangguhkan lagi atau tidak? -2 Dunia

Tiada ulasan: