20 Sep 2011

[Bergambar & Video] 54 Maut Dalam Gempa Di Sempadan India, Nepal &Tibet

Guwahati - Sejumlah askar dan anggota penyelamat mencari mangsa-mangsa kejadian gempa bumi semalam dalam hujan di perkampungan di banjaran Himalaya.

Gempa bumi yang sekuat 6.9 pada skala Richter itu menyebabkan 54 orang terbunuh di India, Nepal dan Tibet yang dikuasai China.

Pusat gempa bumi itu adalah di Shangri-la, negeri Sikkim, India.

Gegaran gempa bumi yang berlaku malam kelmarin boleh dirasai di New Delhi yang terletak kira-kira 804.67 kilometer dari pusat kejadian.

Awan tebal menghalang beberapa helikopter penyelamat terbang dekat kawasan yang terjejas akibat gempa bumi.

Menurut jurucakap polis sempadan India-Tibet, Deepak Pandey, gempa bumi tersebut melonggarkan struktur tanah menyebabkan tanah runtuh akibat hujan.

"Kami sudah menyelamatkan lebih 400 orang sejak malam kelmarin," katanya.

Angka kematian terkini mungkin mengambil masa selama beberapa hari untuk disahkan.

Gambar-gambar di televisyen menunjukkan sejumlah orang di bandar utama negeri Sikkim, Gangtok duduk di tepi jalan di bawah payung dalam hujan lebat selepas mereka enggan memasuki rumah masing-masing kerana takut gegaran susulan.


BEBERAPA penduduk semalam melihat kerosakan akibat gempa bumi di Bhaktur, Nepal

"Orang ramai masih lagi panik," kata seorang penduduk di Gangtok, Pawan Thapa menerusi telefon kepada wartawan agensi berita Reuters.

Kedai-kedai, pejabat dan premis perniagaan ditutup di Gangtok dan kawasan berdekatan dengan bandar itu.

Gempa bumi itu berlaku pada pukul 6.10 petang waktu tempatan dan gegarannya dirasai di lima buah negara termasuk Bangladesh dan Bhutan.

Lebih 1,000 askar China dihantar untuk membantu kerja-kerja menyelamat.

Antara yang maut itu ialah dua orang di Bihar manakala enam lagi di negeri Bengal Barat.

Seramai tujuh orang mati di Nepal, tiga daripadanya menemui ajal selepas sebuah dinding di Kedutaan Britain di Kathmandu runtuh ke atas sebuah kereta dan motosikal.

Tujuh orang mati dan ratusan kehilangan tempat tinggal di Tibet, China.

Sejumlah gempa bumi telah melanda utara dan timur India pada tahun ini tetapi tiada yang menyebabkan kerosakan atau kecederaan.

Pada 2001, satu gempa bumi melanda negeri Gujarat, India menyebabkan 19,700 orang mati selain mengakibatkan kerosakan di Pakistan. - Agensi

Tiada ulasan: