3 Apr 2008

BN Telah Mula Anaktirikan Kerajaan Yang Dikuasai Pakatan Rakyat

Kerajaan Pusat hari ini telah mula mengambil langkah menganak-irikan kerajaan-kerajaan negeri yang berada di bawah Pakatan Rakyat apabila Kementerian Pelancongan mengambil keputusan membatalkan kesemua Perjanjian persafahaman (MOU) yang telah ditandatangani dengan kontraktor dan pengusaha pelancongan berkaitan pelaksanaan aktiviti pelancongan di lima negeri yang dikuasai pembangkang tersebut.

Menteri berkenaan Datuk Seri Azalina Othman Said berkata tindakan itu diambil kononnya kementerian tersebut bimbang strategi dan pelaksanaan pelancongan negara tidak dapat diterima oleh kerajaan negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kelantan.

Rakyat negara ini MENGUTUK KERAS tindakan menteri berkenaan yang berfikiran sempit serta kolot, yang masih menggunakan pendekatan penganiayaan dan kezaliman sepertimana yang dilakukan oleh pihak kerajaan pusat di dalam menyekat peruntukan pembangunan kepada negeri Kelantan sebelum ini.

Adalah menjadi tanggungjawab kementerian-kementerian di peringkat persekutuan untuk menyalurkan pembangunan kepada negeri-negeri di Malaysia ini TANPA MENGIRA samada ianya diperintah oleh kerajan Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat.

Pemerhati politik melihat tindakan yang dilakukan oleh Kementerian Pelanconan berkenaan adala sebagai tindakan "membalas dendam" kerana kekalahan Barisan Nasional di lima negeri berkenaa di samping kegagala mereka untuk mendapatkan majoriti 2/3 di Parlimen.

"Nampaknya kekalahan yang mereka alami tidak lansung membuka mata mereka untuk tidak berlaku zalim sebaliknya terus menerus melakukan penganiayaan dan paksaan kepada rakyat supaya menyokong mereka," bantah seorang pemimpin Pakatan Rakyat.

"Dengan sikap mereka itu, rakyat akan bertambah benci kepada Barisan Nasional dan kita yakin tinakan mereka itu akan mempercepatkan lagi kemusnahan dan kehancuran BN," tegasnya.