7 Feb 2011

Sekeping Gambar Palsu!

Pagi tadi sewaktu tersebar berita mengenai seorang simbol seks bernama Paris Hilton telah memeluk Islam, GB telah menyiarkan satu tulisan menafikan berita itu dan menyatakan bahawa berita itu palsu. Baca SINI.

Gambar Paris Hilton yang memakai tudung lengkap persis seorang muallaf juga GB katakan adalah satu imej yang telah diberikan sentuhan perisian seperti Photoshop - ertinya gambar itu pun ternyata palsu.

Seorang pengunjung tanpa nama meminta GB untuk membuat penjelasan lebih lanjut terhadap foto yang dikatakan palsu itu.

Anonymous said...

GB patut huraikan kenapa GB kata gambar itu gambar palsu supaya kita tambah jelas dan yakin.


Justeru itu di sini GB akan buktikan bahawa gambar yang tersebar itu sebenarnya adalah palsu.

Pada mulanya GB ingat sulit juga untuk membuktikan kerana gambarnya nampak seperti real, tetapi apabila diperbesarkan sekitar 200-400% gambar berkenaan terpampang jelas ianya begitu cacat.

Cuba lihat analisis ini.Di sekeliling wajah Paris Hilton yang memakai tudung itu terdapat petak-petak pixel yang tidak sekata dan ternyata ianya ton warnanya tidak licin. Lihat gambar di bawah ini. Perhatikan petak-petak pixel di kawasan tudung yang menyentuh pipi. Pixel sebegini tidak wujud di foto asli.Tinjauan yang lebih tepat jika kita tumpukan kepada bahagian-bahagian tertentu wajahnya:

Bahagian A:GB mulakan dengan sebelah kiri wajahnya. Amat ketara ianya telah pun mengalami sentuhan perisian komputer. Wajah Paris Hilton dilekapkan ke atas wajah sebenar orang yang memakai tudung, kemudian cuba diperbaiki tepi-tepi tudung yang menyentuh pipi Paris Hilton di dalam gambar di atas.

Bahagian BApa pulak ada warna kotak yang lebih merah dengan warna yang lebih gelap di bahagian bibir? Tak ada kamera yang melakukan demikian kecuali ia sentuhan dari perisian komputer.

Bahagian CPipi di sebelah kanan. Ternyata ia menggunakan carikan warna dari pallete untuk mamadam pixel yang tak seimbang.

Dan untuk merumuskannya, GB menguji ia di satu perisian untuk menyemak "metadata exif" foto berkenaan.SAHIH! Menurutnya, foto asalnya telah diubah dan diedit menggunakan Adobe Photoshop.

ASSESSMENT: Class 1 - Image is processed/edited

Keaslian foto yang tinggal hanyalah sekitar 10% sahaja.

Ternyata, pembuatnya masih amatur lagi. Dan semuga GB telah memenuhi permintaan pengunjung tanpa nama tersebut.

7 ulasan:

ijoks2009 berkata...

Terimakasih GB,terlalu banyak berita palsu di akhir zaman ini.

Wahai orang-orang yang beriman, apabila datang kepada kamu seorang yang fasik membawa suatu berita maka hendaklah kamu menyelidiknya terlebih dahulu, supaya kamu tidak (terburu-buru) membuat satu tindakan ke atas satu-satu kaum di dalam keadaan jahil, maka kamu menjadi menyesal kerana tindakan yang telah kamu lakukan. (Al-Hujurat: 6)

a.samad jaafar berkata...

kerja yg hebat saudara.. tahniah !

Amri Mat Saaid berkata...

salam GB

Melayu ni mudah sangat ditipu..teknik paling simple zoom je gambar tu nampaklah pixel akibat dari super imposed

cekli@abg chor berkata...

TERIMA KASIH gb kerana telah memberikan penjelasan yang cukup lengkap.

Syabas!

Tanpa Nama berkata...

Pemilik empayar Hotel Hilton ini kalau masuk Islam mesti beratus atau beribu gambarnya akan keluar. Akan jadi satu berita paling hangat.

azril berkata...

Berita palsu tu sumbernya drpd The Daily Squibs (http://www.dailysquib.co.uk/entertainment/2636-paris-hilton-converts-to-islam.html)so dh tentu la berita tu palsu. Budaya parody dan satira agak tinggi dikalangan negara barat. Namun asia masih lagi mudah percaya berita2 mcm ni.

nangome berkata...

Syabas GB bongkar lagi penipuanpenipuam seperti ini bahkan penipuan dari pihak umno/bn dedahkannya............untuk rakyat Malaysia yang 1 tu , biar dia buka mata ,buka hati ,buka minda sikit