31 Jan 2012

Sham Kamikaze Terus Berdakwah Walaupun Dikutuk & Dicerca

Kangar: “Saya rela dikutuk rakan dan orang ramai, namun aktiviti berdakwah akan terus dijalankan kerana itu yang saya mahu lakukan sekarang ini,” kata Shamril Mohd Salleh, 36, atau dikenali Sham Kamikaze yang sedia maklum ada pihak memandang serong ke atasnya.

Katanya, walaupun setiap masa ada saja cemuhan dilemparkan, dia menganggap ia sebagai satu cabaran yang menguatkan usahanya itu.

Menurutnya, perubahan dilakukannya mungkin tidak boleh diterima sesetengah pihak, namun ia secara langsung memberi gambaran bahawa mereka peka kepada perubahannya itu.

“Sehingga hari ini, belum ada yang tampil menyatakan rasa tidak gemar atau mencemuh saya secara berdepan, namun perkara itu saya tahu daripada rakan serta medium lain.

Gambar: Sham Kamikaze bersama TG Hadi Awang di dalam satu majlis.

“Saya tidak memandangnya sebagai sesuatu yang serius, namun sedikit sebanyak menguatkan diri saya bagi menghadapi semua ini,” katanya selepas ditemui pada Forum Dakwah Era Siber anjuran Pejabat Mufti Perlis, di sini, semalam.

Menurutnya, selepas lebih setahun berubah, dia kini lebih tenang dan memenuhi masa hariannya dengan jemputan berceramah.

Sham berkata, dia yang sebelum ini tidak begitu rapat dengan artis lain, kini lebih mudah didekati, malah semakin rapat dengan kebanyakan artis lain termasuk mereka yang sudah berubah seperti Wardina Saffiyah Fadlullah Wilmot, 32, atau Wardina.

“Saya hanya berkongsi pengalaman dan menceritakan apa yang saya pelajari dan tidak berasa kekok kerana saya bukan ustaz agama, mereka mereka tidak mengharapkan saya menjawab semua soalan diajukan,” katanya. -hm

VIDEO BERKAITAN
Pengalaman Sham Kamikaze Terima Hidayah
4 ulasan:

Love Hijau berkata...

Perjuangan Rasullah SAW turut melalui jalan yg sukar,kenapa? boleh sahaja Allah permudahkan perjalanan dakwah dan siasah politik baginda,namun itulah ketentuan Allah bahawa perjuangan yang penuh ranjau tinggi tingkatnya di sisi Allah,semoga sdr Sham teruskan istiqamah bersama dengan dakwah dan gerakan Islam,pedulikan kata-kata nista tersebut

Tanpa Nama berkata...

Tahniah kerana masih kuat untuk berjalan di laluan kebenaran. Cuma Syam perlu faham, asal usul Syam, itu yang menyebabkan masyarakat ( segelintir ) yang masih sukar menerima Syam. Lihatlah Saidina Umar, bagaimana baginda sebelum dan selepas ! Allah Maha Bijaksana !

Tanpa Nama berkata...

Iklan - ISTIMAQ KUALA LUMPUR di Masjid Sri Petaling akan diadakan pada 18-20hb MAY 2012. War-warkan pada semua orang Islam agar sama-sama dapat ambil bahagian dalam Istimae Amal. Jazarkallah.

Tanpa Nama berkata...

Jgn risau, wlu ada yg kutuk tapi lebih ramai yg suka & puji.. jeles/envy pun ade sbb komitment perubahan yg ditunjukkan tu..dapat pulak jumpa org2 agama yg ternama, Imam Sudais le, ustaz Azhar le, TGHH dll. PokCik ni lum berpeluang jumpa mereka.

Dan mungkin ramai yg nak jadikan menantu tu. (Syam ni bujang ke?)