12 Apr 2011

Rakyat Sarawak Bersemangat Undurkan Taib Sabtu Ini

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud membayangkan beliau hanya akan bersara dalam “beberapa tahun lagi” - pendirian yang ditegaskan selepas 24 jam Datuk Seri Najib Razak mengumumkan peralihan kepimpinan di Sarawak boleh disaksikan dalam waktu terdekat selepas pilihan raya negeri.

Pengundian pilihan raya negeri akan diadakan Sabtu ini.

Apabila masa itu tiba nanti, kata Taib (gambar), beliau mahu generasi muda Sarawak meneruskan sokongan kepada pemimpin yang akan mengambil alih kepimpinan negeri daripadanya.

Taib yang menerajui kerajaan negeri sejak 30 tahun lalu merupakan Ketua Menteri paling lama memegang tampuk kepimpinan Sarawak.

Kata Taib, sokongan mereka penting bagi memastikan segala usaha pembangunan dan kemakmuran yang ditempa untuk Sarawak dapat dilaksanakan.

“Apabila saya berhenti nanti dalam beberapa tahun (lagi), saya ingin hendak melihat generasi awaklah yang akan menyokong orang yang akan menyambut kuasa daripada saya memelihara Sarawak terus benar-benar maju dan benar-benar mewah sekali,” kata beliau ketika berucap pada konsert 1 Malaysia yang diadakan di Padang Merdeka di sini malam ini.

Najib juga hadir sama pada majlis malam ini.

Kenyataan Taib itu adalah bayangan pertama peralihan kuasa sejak isu itu timbul dalam pilihan raya negeri 2011.

Selepas mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri pada 21 Mac lalu, Taib berkata, beliau akan melepaskan jawatannya selepas pilihan raya negeri ke-10 ini.

Malam tadi, dilihat seolah-olah sudah merasai rasa tidak puas hati di kalangan penduduk Sarawak terhadap Taib, Najib dalam mesej pertama sempena kempen enam hari menjelang hari penentuan Sabtu ini menegaskan perubahan kepimpinan akan dilaksanakan secepat mungkin selepas pilihan raya.

Bagaimanapun kepimpinan Pakatan Rakyat termasuk Ketua Umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak percaya jaminan Najib itu akan menjadi kenyataan memandangkan Taib pernah membuat janji untuk berundur tetapi tidak ditunaikan.

Berucap pada perhimpunan 1 Malaysia di stadium tertutup Majlis Bandaraya Kuching Selatan di sini semalam, Najib yang juga Perdana Menteri dan Pengerusi BN menggesa orang ramai tidak risau mengenai kedudukan Taib yang telah pun bersetuju untuk meletakkan jawatan apabila tiba masa yang sesuai.

“Percayalah saya, percayalah saya, apabila tiba masa yang sesuai, kami akan laksanakan yang ini (peralihan kepimpinan). Jangan cepat dan percaya dengan pembohongan pembangkang,” kata Najib.

Najib berjanji bahawa perubahan dalam kepimpinan tertinggi sudah pun disusun dan “perubahan secara tiba-tiba” akan menyebabkan ketidaktentuan di negeri bumi Kenyalang itu.

“Tuan-tuan dan puan-puan, jangan risau. Kami telah mengadakan perancangan agar perubahan akan berlaku dalam kepimpinan tinggi Sarawak, sebagaimana telah dirancang dan perubahan yang telah disusun,” katanya lagi.

Najib memberi jaminan itu ketika kempen pilihan raya terus dibayangi dakwaan mengenai rasuah dan salah guna kuasa Taib, yang merupakan ketua menteri paling lama berkuasa itu.


Kepimpinan Taib genap 30 tahun pada 26 Mac lalu.

Taib turut menyeru generasi muda agar mempertahankan semangat 1 Malaysia yang subur di Sarawak.

Beliau juga mahu hubungan antara Sarawak dengan Semenanjung terus diperkukuhkan dengan sikap politik yang matang. -TMI

Ulasan GB

Najib dan Taib tak dengarkah jeritan rakyat Sarawak?

"30 tahun sudah TERLALU LAMA. Undur sekarang, bukan tunggu beberapa tahun lagi."

Rakyat Sarawak akan PASTIKAN Taib berundur Sabtu ini!

6 ulasan:

Awanama berkata...

1) Kalau dah nak bersara kenapa bertanding lagi?

2) Abang Johari tak layak ke?

3) Golongan tua lebih berpengalaman. Orang muda perlu ikut dari belakang dulu belajar dan cari pengalaman.

4) Atau nak beri kepada anak sendiri menjadi KM Sarawak dengan mengadakan pilihan raya kecil mengejut selepas PRN ini?

otaklunyai berkata...

Alhamdulillah!!! marilah kita berhijrah kepada yg lebih afdal dan lebih baik. Dah terbukti pemimpin yg ada telah menipu rakyat... kalau tak mana datangnya harta berbilion2... kalau tak dengan cara menipu hak rakyat....

Mudah2an jangan sampai ada yg sanggup menjual maruah utk dibeli oleh agen2 parti syaitan yg berkeliaran dgn bermacam2 helah dan tipu muslihat... tipu lagi.

Awanama berkata...

kami rakyat sarawak bukan saja mahu taib berundur tapi kami juga mahu taib disiasat oleh sprm, biar taib terjun dari tingkap bangunan sprm 10 tingkat, lagi tinggi lagi bagus

Awanama berkata...

orang tua tu dah la tua berbini muda hampa pulak buat tak patut kat dia biarlah dia berseronok2 dengan bini muda dia nanti lepas dia kojol hampa tukar la orang lain jadi merteri apa susah?

Awanama berkata...

rakyat malaysia lagi bersemangat nak undurkan BN, insyaallah

Awanama berkata...

kami generasi muda dayak sudah hantar mesej kepada rakan ,kaum keluarga di pedalaman/ kampung untuk memilih perubahan. respon positif.