12 Mei 2010

Utusan, Akhbar Primitif Sebarkan Fitnah 61 Ahli PAS Sertai UMNO

Kisah '61 PAS masuk Umno' yang diuar-uarkan media primitif pro Barisan Nasional(BN) menjadi kisah dongeng apabila terdapat beberapa fakta yang tidak benar dalam laporan tersebut.

"Beberapa fakta tidak betul dalam laporan tersebut. Antara disebut, Pas dalam Bahagian Alor Setar sebenarnya tiada ‘Bahagian’ dalam Pas. Jawatan Timbalan Ketua Pas Cawangan juga tiada dalam Pas," kata Ketua Penerangan PAS Kawasan Alor Setar, Zulkifli Yahya dalam sebuah blog.

Menurut Zulkifli, satu lagi pembohongan yang disebut adalah Cawangan Akar Penyengat.

Beliau berkata tiada kampung dalam kawasan Alor Setar bernama Akar Penyengat. Yang ada Akar Peluru, tapi Akar Peluru tiada cawangan Pas.

"Laporan oleh media primitif BN itu sangat bercelaru. Maklumlah sebuah laporan bohong, jadi pembohongan pun bertali temali," tegas beliau.

Kenyataan Zulkifli itu telah menjelaskan pembohongan yang dibuat oleh media-BN itu.

Beliau membuat kenyataan itu setelah dihujani dengan pertanyaan mengenai kesahihan 61 ahli Pas dalam Bahagian Alor Setar yang bertindak keluar daripada parti.

Zulkifli juga menjelaskan, hanya seorang sahaja bekas ahli PAS yang menyertai Umno berbanding '61 orang' seperti yang dilaporkan Utusan sebelum ini.

"Sebenarnya ada sebab orang tua tu masuk Umno tapi malaslah nak cerita kat sini, nanti nampak macam dia tu besar sangat,"jelas Zulkifli lagi dalam KedahLanie.

Sebelum ini, media pro Umno-BN juga melaporkan pembohongan kononnya 1700 orang PKR India masuk MIC di Kulim, Kedah. Padahal ahli PKR India di cabang (bahagian) tersebut tak sampai pun 500 orang.

Zulkifli menjelaskan kenapa Umno-BN Kedah begitu terdesak dengan laporan bohong akhbar primitif itu, "sebenarnya Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Dato’ Mat Bashah sudah berada dalam keadaan tertekan sekarang ni apabila ramai ahli Umno Bahagian Alor Setar keluar parti dan masuk PAS.

"Di Taman Wira hari tu 65 orang masuk PAS (diketuai oleh JKKP Pak Pin) dan berikutnya di Alor Mengkudu 55 orang lagi Umno masuk PAS (diketuai oleh Naib Ketua Umno cawangan Alor Keriang)," terang Zulkifli.

Dalam pada itu, Zulkifli Yahaya turut memberitahu akan ada kejutan yang bakal memberi tamparan hebat kepada Umno-BN Kedah.

"InsyaAllah 28 Mei ini bertempat di Taman Wira Mergong akan ada lagi majlis penyerahan borang Umno masuk PAS.

"Siapa ketuanya, tunggu dan lihat. Pasti mengejutkan! Kita rodak habis-habisan untuk pastikan PRU ke 13 nanti BN tertungging kat Bakar Bata, di samping tertiarap juga kat Pusat, " jelas Zulkifli Yahaya Lagi. -erapakatan


ALOR SETAR 11 Mei – Sebanyak 61 ahli Pas dalam Bahagian Alor Setar bertindak keluar daripada parti itu dan memohon menyertai UMNO selepas hilang keyakinan terhadap kerajaan negeri yang diterajui Pas.

Kumpulan itu yang diketuai Timbalan Ketua Pas Cawangan Akar Penyengat, Abu Bakar Hussain, 62, menyerahkan borang permohonan menyertai UMNO kepada Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md. Hanipah pada satu majlis di Taman Wira, Mergong dekat sini malam tadi.

Abu Bakar berkata, mereka bertindak demikian selepas mendapati sejak dua tahun pemerintahan pakatan pembangkang di negeri itu, Pas gagal menunaikan janji dan tidak turun padang membela rakyat.

Sementara itu, Ahmad Bashah berkata, tindakan ahli-ahli Pas itu di negeri ini hanya satu permulaan kerana beliau mendapat tahu lebih ramai lagi yang akan berbuat demikian tidak lama kerana berasa terpedaya dengan gelagat para pemimpin Pas. –Utusan


2 ulasan:

Awanama berkata...

sekarang ni DAP,PAS,PKR sudah tiada ahli semua sudah masuk UMNO, akhbar pembohong utama BN dimalaysia

Awanama berkata...

menteri pun pembohong, akhbar lagi penipu