14 Apr 2010

Nazri Penipu Besar, Perlu Diheret Ke JK Hak Dan Kebebasan Parlimen

Angka sebenar yang dibayar kerajaan Umno Barisan Nasional untuk perkhidmatan Apco Worldwide bukan RM28 juta seperti sangkaan ramai selama ini, sebaliknya jumlah hampir RM80 juta, dedah Ahli Parlimen Batu Tian Chua.

Pada sidang media di lobi Parlimen, beliau menyatakan angka yang disebut Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz sebagai jumlah bayaran kepada firma yang didalangi pemimpin Israel-Zionis itu, diputar belit.

Beliau mengulas demikian dengan merujuk laporan MalaysianInsider yang mewawancara Nazri berhubung jumlah bayaran kepada APCO dengan menyatakan angka ini: RM28 juta.

Namun, jawapan bertulis dari Jabatan Perdana Menteri kepada Tian Chua pula amat berbeza.Dalam jawapan bertulis itu, jumlah bayaran kerajaan Umno BN kepada APCO ialah USD 24juta bersamaan RM80 juta dalam nilai ringgit malaysia, sekali gus berbeza dengan angka yang diberi Nazri iaitu RM28 juta.

“Menteri tidak menyatakan kebenaran berkali-kali. Sehingga sekarang, baru kita ada jawapan bertulis dari Jabatan Perdana Menteri. Ini satu perbelanjaan yang besar.

"Bagaimana mereka menilai perkhidmatan APCO Worldwide ini. Bayar hampir kepada RM1 bilion? Mungkin angka lebih lagi.

“Menteri menyatakan RM28 juta dibayar kepada APCO. Saya minta penjelasan dan dapat jawapan bertulis. Dalam jawapan ini, tidak mengandungi program Satu Malaysia, ini hanya APCO.

"Kita dapati ada dua perkhidmatan dibayar untuk perkhidmatan APCO. Satu ialah public affair dan public government affair services. Dan satu lagi ialah strategic communication and public relation and press outreach,” kata Tian Chua.

Kata Tian, Pakatan Rakyat mendesak kerajaan Umno BN menamatkan kontrak APCO Worldwide kerana khuatir dengan pembaziran puluhan juta ringgit sedangkan konsultan tempatan boleh dilantik.

Ulasan GB

Satu hari Nazri mesti kena. Beliau telah mengheret Gobind Sing Deo sehingga Gobind dikenakan tindakan digantung dari parlimen selama setahun. Kini beliau cuba mengheret DSAI ke JK Hak dan Kebebasan Parlimen.

Walhal yang perlu sangat dihadapkan ke JK berkenaaan tidak lain dari Nazri sendiri kerana telah membuat penipuan yang secara nyata di dalam Parlimen mengenai pembayaran kepada APCO.

Hukum Karma : apa yang anda lakukan terhadap orang lain, anda akan merasakannya juga.

Ahli Parlimen PR yang lain, ada yang tak tahu apa lansung kisah mengenai APCO ini, buatlah sedikit kajian dan kerja-rumah serta usulkan Nazri ke JK berkenaan sebelum anda tercampak keluar di dalam PRU akan datang. Zaman ini zaman orang bekerja bukan zaman banyak tidur dan lena.

1 ulasan:

rahim berkata...

Ahli Parlimen PR yang lain masih lagi tidur.

kenapa tiada yg menimbulkan isu kilang coca-cola yg bakal mencemarkan alam sekitar ?

bagaimana pula dgn kilang melebur aluminium di kuching ?