4 Jan 2010

Siksa Rakyat Kerana Nak Tegur Isteri?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengajak rakyat Malaysia sama-sama berfikir apakah perlu kerajaan terus memberikan subsidi harga gula, satu bahan makanan yang ternyata boleh mendatangkan kemudaratan kepada rakyat.

Perdana Menteri berkata, kerajaan membelanjakan hampir RM1 billion setiap tahun untuk subsidi harga gula, sedangkan bilangan pesakit kencing manis di negara ini merupakan antara yang tertinggi di dunia.

"Apa yang patut dilakukan kita perlu mengubah citarasa kita supaya kita kurangkan gula, saya sendiri tak guna gula kalau minum teh. Maknanya kita boleh ubah citarasa kita, tak perlu gula terlalu banyak.

"Tidak ada logiknya kerajaan keluarkan subsidi hampir RM1 billion setahun untuk subsidi satu bahan makanan yang boleh mendatangkan mudarat kepada rakyat," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Pelajar Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) Parlimen Pekan, di sini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kenaikan harga gula sebanyak 20 sen sekilogram yang diumumkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) berkuatkuasa 1 Januari yang turut disifatkan ramai pihak sebagai "hadiah" tahun baru kepada rakyat.

Ditanya kesan kenaikan harga barangan lain berikutan kenaikan harga gula berkenaan, Najib berkata: "Kita akan kawal, mana (barang) (di) bawah harga kawalan tak boleh dinaikkan, kita akan pantau perkara ini.

"Kita akan kawal, ada barang komoditi yang kita kawal, ada yang terpaksa kita kaji dari semasa ke semasa, ada yang kita buat untuk kebaikan rakyat," kata Najib.


Obesiti

Di Malaysia, terdapat enam juta orang dewasa yang mempunyai berat badan berlebihan dan obes. Demikian menurut kajian yang dijalankan oleh Kementerian KesihatanMalaysia, Kaji Selidik Pemakanan Orang Dewasa Malaysia 2003. Selain daripada lemak dan kolesterol, salah satu faktor utama yang menyebabkan obesiti ialah kalori, contohnya kalori daripada gula. Gula pasir itu menambah tenaga (kalori) tanpa menambah nutrien yang lain ke dalam diet anda. Jika anda makan lebih kalori daripada yang anda guna, lebihan itu akan disimpan sebagai lemak dan anda akan menjadi semakin gemuk. Gula berlebihan dalam badan akan ditukar kepada glikogen untuk kegunaan masa hadapan sebagai sumber tenaga, atau disimpan sebagai lemak.

Kencing manis

Walaupun tiada bukti yang boleh menunjukkan gula ada kaitan langsung dengan kencing manis, namun gula boleh membawa kepada obesiti, yang seterusnya boleh menggalakkan kencing manis. Pengambilan gula yang banyak akan meningkatkan risiko keobesan, dan seterusnya meninggikan risiko kencing manis. - KPDNKK


Ulasan GB

Najib berkata kenaikan harga gula ialah untuk mendidik masyarakat supaya mengurang penggunaan bahan yang boleh mmudharatkan kesihatan. Bravo!

Oh. Bercakap mengenani KPI, mungkin Najib sudah mengetahui BMI Rosmah sudah tidak boleh dibendung, lantas langkah drastik menaikkan harga gula perlu diambil?

Yang kedua, seringkali kerajaan berjanji "Kita akan kawal, mana (barang) (di) bawah harga kawalan tak boleh dinaikkan, kita akan pantau perkara ini". Itu adalah ungkapan basi yang tak pernah berlaku. Harga barangan yang naik berpusar tidak mampu dikawal oleh BN, malah kita yakin kabinet Najib akan mengumumkan kenaikan harga barangan lain selepas ini.

4 ulasan:

Jebon berkata...

Salam...

Saya cadangkan BIK MAMA masuk The Biggest Looser je. Jadi dia tak akan mengganggu ketenteraman rakyat.

Lepas tu saya rasa Altantuya pun kalah. Mesti cun gile punya.

Siswa berkata...

Before and after workout, we need sugar.

Believe it or not one of the major causes of diabetis is not SUGAR. but SACCARINE!

What is saccarine? its also known as IBU GULA. it not the natural gula made from tebu. They are far sweeter.

When u beli air bungkus in pasar malam they put the white liquid before putting the oren or tebu. that is saccarine. i think making sugar more expensive wont cut diabetes and it is full of bullcrap.

In 1994, the Cosnsumer Assocuation of Penang called for the ban of saccarine in Malaysia. Like all CAP suggestion it all fell on deaf ears.

http://en.wikipedia.org/wiki/Saccharin

Dont get fooled and please spread this fact!

-----------

Sorry for the excessive language used in certain part of my comment.

Feel free to translate to bahasa melayu if necessary.

armouris berkata...

info tentang gula kat sini - Bahaya Gula

Awanama berkata...

mati semut kerana gula, semoga mati BN juga kerana gula, hidup pakatan rakyat