7 Mei 2015

[VIDEO & GAMBAR] Pmtg Pauh: 73% Mengundi, Insiden Bertumbuk Berlaku.. -UPDATED


Nasib empat calon akan dalam pilihan raya kecil Permatang Pauh terjawab hari ini.

Mereka ialah Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR), Suhaimi Sabudin (BN), Azman Shah Othman (Parti Rakyat Malaysia atau PRM) dan Salleh Isahak (bebas).

Kerusi itu kosong susulan kegagalan penyandangnya Datuk Seri Anwar Ibrahim mendapatkan pengampunan diraja atas kesalahan meliwat.

Azizah dianggap calon pilihan di kerusi tradisi Anwar itu.

Bagaimanapun, jika lebih 6,000 pengundi luar tidak pulang mengundi, susulan hari bekerja di negeri latihan, majoriti PKR mungkin terjejas.

Dalam pilihan raya umum lalu Anwar menewaskan calonBN Mazlan Ismail dan Abdullah Zawawi Samsudin dengan majoriti 11,721 undi.

Permatang Pauh mempunyai 71,699 pemilih dengan 70 peratus Melayu, 23 peratus Cina dan 6 peratus India.

LINTAS LANSUNG

6.00pm: Peratusan keluar mengundi selepas peti undi ditutup ialah sebanyak 73 peratus, berbanding 88.3% pada pilihan raya umum lalu. Pengiraan undi bermula dan keputusan dijangka diumumkan sebelum jam 10 malam.

5:40 petang: TMI melaporkan Petugas bilik gerakan PKR di Jalan Berapit, Penanti di Permatang Pauh menangkap seorang individu yang mengaku sebagai tentera darat dan hanya mahu dikenali sebagai ‘Sarjan Wong, menyamar sebagai petugas parti di pondok sementara mereka.


Ahli Parlimen Subang Sivarasa Rasiah berkata, 'Sarjan Wong' ditangkap selepas dikesan bertindak mencurigakan menghantar butiran daripada daftar pengundi PKR melalui telefonnya setiap jam.

"Dia menyamar sebagai petugas untuk korek maklumat dari kita.

"Setiap jam dia cuba mengesahkan data daripada kita," kata Sivarasa.

D Suhana, 37 tahun, petugas PKR yang berjaya mengesan kelakuan mencurigakan 'Sarjan Wong' berkata 'Sarjan Wong' bertugas sebagai sukarelawan di pondok PKR berhampiran SJK (C) Jit Sin A&B itu seawal 8 pagi lagi dengan memakai baju-T bertulisan 'Demi Rakyat Bantah GST Tegakkan Keadilan'.

"Apabila kita minta telefon dia, di dalamnya ada kumpulan WhatsApp berkaitan Barisan Nasional.

"Tapi di dalamnya tiada pula kumpulan WhatsApp PKR," kata Suhana yang menyedari kelakuan mencurigakan 'Sarjan Wong' sekitar 12 tengah hari.

'Sarjan Wong' yang kelihatan tenang sewaktu disoal siasat oleh Sivarasa kemudian mendapatkan bantuan pegawai atasannya, yang hanya mahu dikenali sebagai 'Mejar Jazimin'.

5.00 petang: Semua 245 pusat mengundi dengan 130 saluran ditutup secara rasmi.

4:40 pm: Sehingga jam 4 petang 49934 (69%) keluar undi

3:30 pm: 45333 (63.06%) telah keluar mengundi.

2:40 pm: Pengarah pilihan raya DAP Steven Sim mendakwa seorang warga emas Tan Soo Eng, 70, menjadi mangsa pengundi hantu.

Anggta Parlimen Bukit Mertajam itu mendakwa Tan mendapati undinya dibuat oleh pihak lain di saluran A dan B di pusat pengundian SRJKC Jit Sin.


“Dia pergi ke pusat (pengundian) pada jam 11 pagi ini dan dapati seseorang telah mengundi menggunakan nama dan kad pengenalannya,” dakwa Sim.

“Pegawai SPR yang bertugas mahu menandakan jarinya dengan dakwat kekal tetapi dihentikan oleh agen pengundian kerana Tan tidak mengundi sebaliknya dibuat oleh orang lain.”

2.30 petang: Jumlah pengundi keluar mengundi sehingga pukul 2 petang ialah sebanyak 40,173 iaitu 55.88 peratus.

1.40pm: Jumlah keluar mengundi setakat 1 petang sebanyak 35,752 atau 49.73 peratus.

1.09pm: Jumlah keluar mengundi setakat 12 tengah hari sebanyak 30,865 atau 43 peratus.

12.40pm: Kira-kira lapan buah trak polis berada di Sekolah Kebangsaan Tanah Liat berikutan pergaduhan berlaku antara penyokong BN, PKR dan pihak polis.

Terdapat penyokong yang cedera semasa pergaduhan itu telah dihantar ke hospital.

Pada ketika ini puluhan anggota polis antirusuhan kini berkawal di hadapan sekolah tersebut.

Seramai kira-kira 200 penyokong BN dan PKR berada bertentangan jalan di sekitar Tanah Liat.

Turut kelihatan exco Pemuda Umno Arman Azha Abu Hanifah dan dan Ibdilillah Ishak dalam kalangan penyokong BN.

Pada ketika ini juga berlaku perang mulut antara penyokong BN dan PKR. Penyokong PKR "boo" dan melaungkan "BN bodoh".

11.50am Pengarah Pilihan Raya DAP Steven Sim mendakwa terdapat kes pengundi hantu di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Jit Sin.

“Kami akan buat laporan pada jam 12 tengah hari,” kata anggota Parlimen Bukit Mertajam itu.

11.44pm Jumlah pengundi yang keluar mengundi setakat 11.00 pagi sebanyak 33.44 peratus atau 24,042 orang.

10.45am: Peratusan keluar mengundi 22.91 setakat jam 10 pagi, kata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).


Penyokong BN, Pakatan bertumbuk di SMK Guar Perahu

Satu insiden tumbuk menumbuk tercetus di antara sekumpulan penyokong Barisan Nasional (BN) dan PKR berhampiran SMK Guar Perahu di Permatang Pauh sekitar 11.15 pagi ini.

Insiden tersebut berlaku di tengah-tengah jalan raya apabila beberapa penyokong dari kedua-dua parti bergelut dan bertukar-tukar tumbukan di atas jalan raya yang memisahkan kawasan mereka berkumpul.

Pergaduhan meletus selepas kedua-dua kumpulan mula saling mengejek terhadap satu sama lain sejak 9.30 pagi.

Kumpulan tersebut disuraikan apabila Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya menyusup masuk ke tengah pergelutan dan meleraikan kumpulan yang berasak.

Insiden bermula apabila penyokong kedua-dua kumpulan tidak berpuas hati terhadap satu sama lain.

Penyokong BN yang berada di situ hadir memakai kemeja T bertulisan 'Mie Anak Muda Anak Tempatan Ada di Kawasan".

Sebilangan penyokong PKR bersorak-sorak ke arah kumpulan tersebut dan menayangkan beberapa keping wang kertas ke udara ke arah penyokong BN.
-TMIGuar Perahu kecoh, penyokong UMNO-BN langgar peraturan


PERMATANG PAUH, 7 MEI: Berlaku sedikit kekecohan tadi di Guar Perahu apabila penyokong UMNO-BN melanggar peraturan dengan berdiri terlalu hampir, kurang 50 meter daripada pusat pengundian.

Tindakan tersebut menimbulkan kemarahan orang ramai, namun malangnya petugas SPR seolah-olah tidak mengendahkannya, hingga menyebabkan pertikaman lidah dan nyaris insiden kekasaran berlaku.

Salah seorang daripada penyokong BN tersebut turut menjerit dengan kata-kata sebegini:- “Apa kuasa kamu ada nak suruh kami beredar?, kata penyokong UMNO-BN.

Seorang penyokong PKR yang tidak tahan dengan perilaku bongkak penyokong BN itu lantas meluru kearah mereka. Pegawai polis terpaksa campur tangan dan memisahkan kedua-dua penyokon PKR dan BN yang seramai lebih 100 orang itu.

Selepas lima minit perbincangan dengan polis, penyokong BN akhirnya bersetuju untuk besurai. SMK Guar Perahu adalah salah satu daripada 25 pusat mengundi di Parlimen Permatang Pauh.

Seramai 71,252 pengundi Permatang Pauh hari ini akan mengundi untuk menentukan siapa yang akan membawa suara mereka di Parlimen.3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Mcm samseng budak2 baju biru tu

Tanpa Nama berkata...

sjn wong tu kemunkinan perisikan tentera yang gagal misi sebagai penyamaran untuk hantar maklumat kepada pihak kerajaan

Tanpa Nama berkata...

Org umno memang bodoh khususnye org melayu.. Dah hidup pun susah lg menyokong.. Puii