27 Nov 2014

[BIAR BETUL] 15 Perwakilan Pemuda UMNO Buta Huruf, Tak Tahu Membaca & Menulis!


Sekurang-kurangnya 15 perwakilan Kota Bharu dikesan buta huruf, sukar menulis nombor calon piihan ketika proses pengundian kelmarin.

Perkara itu didedahkan sendiri oleh Setiausahanya, Wan Abdul Rahman Wan Ismail, yang menyarankan pendekatan lebih mudah seperti memangkah di kotak kosong digunakan untuk memilih pemimpin selepas ini, berbanding menulis nombor.

"Kita kesan hampir 15 orang di Kota Bharu yang tidak dapat membaca dna menulis. Ini menimbulkan kesulitan untuk menulis calon pilihan. Mungkin mereka tidak sekolah, kita pun tahu perwakilan ini diambil dari akar umni yang terpilih bukan berdasar akademik," katanya.

ULASAN GB

Petikan ulasan di media sosial:

Macam dah betul ajer orang kata perhimpunan "Red Indian Malaysia"....
sonati xxxx

*********************************

Kalau la 15 perwakilan pemuda UMNO yang dilaporkan masih buta huruf ni tahu la membaca dan menulis, agak² mereka sokong lagi tak UMNO? Sebab menurut Mahathir, yang pandai² dah tak ada dalam UMNO.

UMNO oh UMNO. Anak² buah buta huruf. Pemimpin pula buta perut.

#peoplemovement - Hashim xxxxxx
**********************************

Malu dan memalukan.. Asmidar xxx














30 ulasan:

air gunung berkata...

X reti nak komen.gelak jer laaa.
heheheheheheheheehehehehehehehehehe
umngok umngok kah kah kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Kahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah gulpgulp erghhhh hahahahahahahahahahahahahahahaha hehehehehehehehehehehehehehehehehe

Tanpa Nama berkata...

Biasalah Red Indian mana de rasa malu..

James Labu berkata...


Dia tulis arab daaa....

Jin satu mata...

Jin pakai toncet.


Gelakkan dia.....

Tanpa Nama berkata...

PARTI BUTA PERUT AHLI BUTA HURUF PEMIMPIN BUTA HATI, KAH ,KAH ,KAH

Tanpa Nama berkata...

ini lah bahana, gila nak jadi pemimpin,ahli mesti cari yang bodoh mudah diarah.

Tanpa Nama berkata...

Pemimpin umno yg ini depa dok seronok sgt2...senang nk cucuk hidung....tibai la harta rakyat banyak mana pun geng x sekolah ni akan tolong undi sebab depa xtau apa lgsung janji duit....sebab tu ketua umno x perlu cerdik tp mesti banyak wang kata mahyudin

Tanpa Nama berkata...

Sejak sekian lama pemimpin atasan umno menetapkan para cerdik pandai tak boleh bergiat cergas dlm politik, terutama penjawat awam golongan profesional. Tindakan tatatertib akan diambil.
Sebabnya mereka takut jawatan politik mereka didominasi oleh cerdik pandai. Melepaslah peluang mereka. Lihat saja jkkk sekarang yg dilantik, semua golongan yg jahil ilmu siasah supaya senang diperkuda.

bunbinban berkata...

muahahahahahahahahahaha.....

James Labu berkata...


Ini apa mcm bacanya Ajis ?

Alif, mim, nun tendang wau = sarkis

Yong Intan Noor berkata...

Salam Greenboc

Ada Yong heran?

Pemimpin utama demer tu apa kelulusannya?

Tanpa Nama berkata...

Old circus in town...come..come..all monkeys and donkeys are here..along with cows and rhino...sure satisfy and happy before, now and forever...hohoho..

bat8 berkata...

Tuan

Sebenarnya ini adalah contoh terbaik mengapa UMNO Baru dapat terus hidup walaupun nyawa-nyawa ikan. Mereka memangsakan orang melayu daif seperti 15 orang perwakilan pemuda dari kota bharu ini.

Bagi golongan seperti ini, yang tak tahu apa-apa, dapat BR1M yang ciput sudah macam menang peraduan power root RM 1 juta. Sedang dengan sokongan mereka para pemimpin UMNO pulun puluhan juta, ratusan juga malah berbillion.

UMNO memangsakan orang melayu yang buta kayu....Astarfirullahal adzim.

Tanpa Nama berkata...

Nasib baik aku tak jadi ahli UMNO kalau tidak malu kemaluanku. Dah 50 tahun merdeka menulis dan membaca pun tak tau? Terang terang policy pendidikan UMNO telah gagal membentras buta huruf di Malaysia.

BaDiN berkata...

orang zaman primitif dikutip uamno jadi ahlinya,Mungkin juga org zaman batu yg pakai cawat jadi ahli,saja tidak mahu dedahkan..hahahahahaahahahhahahahahahahahahahhahahahahahhahahahahhahahahhahahahh...

Tanpa Nama berkata...

memang dia orang buta huruf tak boleh menulis dan membaca tapi kategori buta huruf ini cuma 15 orang

Yang tak buta huruf tapi tak berotak lebih dari 15 orang separuh dari dewan

Tetapi kalau kalau kacau orang berceramah dan berdemo mempertahankan bontot saifol atau hak melayu UMNO ini lah orang orang nya

Tanpa Nama berkata...

Apa kata jika aktivis PR adakan kelas dewasa waktu mlm contohnya. Biarlah mereka pilih apa pun. Nanti kesedaran akan timbul akhirnya. Tentu ada ramai lagi diluar sana. Mereka itu saudara kita juga, terasa bersalah jika mereka tidak dibantu.

Ahmad Basri berkata...

Apalh sdr2 semua,tk faham kh?
Dlm umnob bukan perlu baca dn tulis jauh skali fikir.
Yg perlu kenal kertas 3 kalor je. Merah,biru dn unggu.
Kekuatan ahli umnob pds satu pekara bgantung tebalnya dihulur.
He he he.

Tanpa Nama berkata...

Ingatkan Buta Kayu

Tanpa Nama berkata...

UMNO itu sendiri parti politik Bahalol untuk orang orang Bahalol.

Hanya yang Bahalol saja sanggup di tipu oleh orang orang Bahalol.

Salam 1Bahalol !!!!

Tanpa Nama berkata...

Itu perwakilan yg dipilih oleh ahli mari kl duk hotel gi gundi semua tanggung bereh...tapi xleh pakah nok wat guana....umno...umno...imno

Anti Fitnah berkata...

Aku rasa mungkin itu kehendak Allah swt. Londehkah depa tanpa depa sedari. Inilah kehebatan UMNO. Berbuat khianat pada bangsa sendiri tapi diletakkan kesalahan itu pada orang lain. Ibarat baling batu sembunyi tangan. Fitnah = UMNO, Khianat = UMNO, semua yang berkaitan dengan ....it = UMNO. Silap sifir matematik ni ..... hahahahahahaha ...

Tanpa Nama berkata...

Sarkas daaa.......

Fakirulkhoir berkata...

1. Tuan Blog, salaam dan terima kasih.
2. Sekira laporan ini benar, adalah di rasakan Orang2 yg buta huruf munkin masih boleh dima'afkan, berbanding sebahagian professor2, ketua2 hakim, majistret, loyar (calon2 menantu nyonya mansur), pembaca berita tv dan radio dll yg sering sesat dan menyesatkan ?
3. Mohon Tuan Blog, apabila semak sebelum 'dilulusterbitkan' komen2 yg merujuk kepada kaum red indian sebagai 'cerminan' kebangsatan sebahagian bangsa melayu (seperti dilaporkan dibuat olih seorang bekas ketua hakim), menyahkan bahagian rujukkan tersebut demi mengenangkan wira2 kaum itu yg berjuang disamping chief sitting horse, geronimo, suku mohican dll. apabila cuba dihapuskan olih penjajah Amerika dan Inggeris.
Sekian dan wassalam.

Fakirulkhoir berkata...

1. Tuan Blog, salaam dan terima kasih.
2. Sekira laporan ini benar, adalah di rasakan Orang2 yg buta huruf munkin masih boleh dima'afkan, berbanding sebahagian professor2, ketua2 hakim, majistret, loyar (calon2 menantu nyonya mansur), pembaca berita tv dan radio dll yg sering sesat dan menyesatkan ?
3. Mohon Tuan Blog, apabila semak sebelum 'dilulusterbitkan' komen2 yg merujuk kepada kaum red indian sebagai 'cerminan' kebangsatan sebahagian bangsa melayu (seperti dilaporkan dibuat olih seorang bekas ketua hakim), menyahkan bahagian rujukkan tersebut demi mengenangkan wira2 kaum itu yg berjuang disamping chief sitting horse, geronimo, suku mohican dll. apabila cuba dihapuskan olih penjajah Amerika dan Inggeris.
Sekian dan wassalam.

antu pocong berkata...

Aku nak tergelak tak boleh berhenti...macam2 hanmpa komen..kreatf btul...

men manong berkata...

Kalau udah rope ini calon ke perhimpunan yang dipilih, maka sah ler mereka yang memilih tu lagi ler buta nyer. Oleh itu nampak sangat bahawa mereka ini merupakan Pak Turut yang setia sebab tak tau apa, maklumat hanya dari satu punca sahaja, tahu angguk.... yer yer yer yer yer jer....dulu sekarang dan sampai biler biler !

Tanpa Nama berkata...

Satu2nya kejayaan UMNO selepas 57 thn tadbir M'sia kumpulkan perwakilan yg tak sekolah jd tukang sorak apabila pemimpin yg 'sekolah' bercakap dan dpt siaran live kat TV...kesian UMNO riwayatnya sudah hampir ke liang lahat....

Tanpa Nama berkata...

Eh!!!..
betui ke ni...
ada lagi.zaman sekarang orang macam 15 org ni...
nak baca menulis pun tak tahu...hangpa dok bawa pi buat apa...
Bangla yg sesat di sini pun tahu baca melayu
patutlah duit lembu.. duit beli cincin senang2 makcik mah dan makcik syah kebas....

Tanpa Nama berkata...

Laa, kamu ingat ketua pada 15 perwakilan tu x tahu diaorang buta huruf? Mereka memang tahu dan sebab itulah dipilih jadi perwakilan. Yang sangat2 diperlukan oleh ketua2 adalah golongan spt 15 org tu. Kalau pengikut cerdik, dah lama x jd ketua, dah lama x leh cari makan. Lagi pulak, kalu cerdik mesti x masuk umno punya. Mcm kata Madir tu..