5 Okt 2014

[PENGAJARAN] Satu Temuduga Yang Menginsafkan Buat Seorang Gadis


Kisah Sedih Pengorbanan Seorang Ibu Demi Kejayaan Anaknya Yang Pasti Mengalirkan Air Mata Anda...

Pada suatu pagi, berlangsungnya satu temuduga di sebuah syarikat yang terkenal di Malaysia.

Semasa menemuduga salah seorang calon, pengurus syarikat tersebut mendapati seorang calon temuduga perempuan mempunyai rekod akademik yang baik sejak dari sekolah menengah sehinggalah sepanjang pengajiannya di universiti. Setiap semester calon tersebut memperoleh keputusan yang cemerlang.

Pengurus itu bertanya, "Adakah awak mendapat apa-apa biasiswa di sekolah atau universiti?"

Gadis itu menjawab "Tidak."

Pengurus itu bertanya lagi, "Jadi adakah ayah awak yang membayar semua yuran pengajian?"

Gadis itu menjawab,"Ayah saya telah meninggal ketika saya berusia satu tahun, ibu saya yang telah membayar semua yuran pengajian saya."

Pengurus meneruskan soalannya, "Ibu awak bekerja di mana?"

Gadis itu menjawab,"Ibu saya bekerja sebagai pencuci kain dari rumah ke rumah."

Pengurus meminta gadis tersebut menunjukkan tapak tangannya dan gadis tersebut menunjukkan tapak tangannya yang halus seperti tidak pernah membuat kerja berat.

Pengurus berasa hairan lalu bertanya lagi, "Awak tidak pernah membantu ibu awak mencuci kain dahulu?"

Gadis itu menjawab, "Tidak pernah. Ibu selalu berpesan supaya saya belajar bersungguh-sungguh untuk berjaya dalam kehidupan. Tidak pernah dia meminta saya untuk menolongnya membasuh pakaian. Lagipun ibu membasuh lebih cepat daripada saya."

Pengurus tersebut memberitahu dia mempunyai satu permintaan, dia menyuruh gadis tersebut membantu ibunya membersihkan tangan apabila gadis itu pulang ke rumah nanti dan berjumpa semula dengannya keesokan harinya.

Gadis itu merasakan peluang untuk memperoleh jawatan tersebut semakin tinggi. Dia pulang ke rumah dengan gembira untuk membersihkan tangan ibunya.

Di rumah, ibunya berasa pelik tetapi tersentuh dengan keinginan anaknya membersihkan tangannya sambil menghulurkan kedua-dua belah tapak tangan kepada anaknya.

Gadis itu membersihkan tangan ibunya perlahan-lahan. Tanpa disedari air matanya mengalir ketika itu. Inilah kali pertama dia mendapati tangan ibunya begitu kasar dan terdapat banyak calar di tangan ibunya. Kadangkala ibunya mengaduh kesakitan apabila terkena air di tangannya.

Lama-kelamaan gadis itu mula menyedari bahawa tangan ini lah yang bersusah payah membasuh kain setiap hari untuk mendapatkan sedikit wang membiayai pengajiannya di sekolah dan universiti.

Calar-calar itulah harga yang perlu ibunya bayar demi kejayaannya yang cemerlang dan juga demi masa depan seorang anak. Setelah selesai membersihkan tangan ibunya, gadis itu secara senyap-senyap membasuh semua pakaian ibunya yang masih tertinggal.

Keesokkan harinya, gadis itu kembali semula ke pejabat.

Pengurus tersebut menyedari air mata bergenang di mata gadis tersebut lalu dia bertanya : "Apa yang telah awak buat dan pelajari semalam di rumah?"

Gadis itu menjawab : "Saya membersihkan tangan ibu saya dan membasuh semua baki pakaian yang masih tertinggal."

Pengurus itu bertanya lagi, "Apa yang anda rasa?"

Gadis itu menjawab : "Pertama, saya sedar apa itu pengorbanan seorang ibu, tanpa ibu, tiada kejayaan saya pada hari ini. Kedua, dengan bekerja bersama dengan ibu saya sahaja saya dapat belajar dan mengerti betapa sukarnya mendapat sedikit wang untuk hidup. Ketiga, saya tahu betapa pentingnya hubungan kekeluargaan."

Pengurus itu tersenyum lalu berkata, "Ini adalah apa yang saya mahukan, saya ingin mencari pekerja yang dapat menghargai bantuan orang lain, orang yang tahu penderitaan orang lain dan orang yang tidak akan meletakkan wang sebagai perkara utama dalam hidupnya. Awak diterima untuk bekerja di sini."

Gadis itu bekerja dengan tekun dan menerima rasa hormat dari rakan-rakan sekerjanya. Prestasi syarikat juga semakin meningkat.

Pengajaran dari cerita ini adalah kita hendaklah menghargai jasa ibu bapa yang banyak bersusah payah demi masa depan kita sebagai anak-anak.

Ringan-ringankan diri untuk membantu ibu atau ayah melakukan kerja-kerja di rumah. Dari situ, kita akan belajar untuk menghargai kesusahan dan keperitan yang dialami oleh mereka. -mediasensasipanas

IKLAN BERBAYAR

Jangan Biarkan Pasangan Anda Menderita,
Atasi Masalah Prostat & Kelemahan Zakar Dengan MEN CAPSULE.
KLIK SINI
LIKE kami di SINI

6 ulasan:

Awanama berkata...

Hargailah ibu & bapa kita selagi hayat mereka masih ada.

Awanama berkata...

semangat aidil adha

Awanama berkata...

GB besuk bukan Hari Ibu
Besuk Raya Haji lah

Boleh tak olahkan kisah tersbt :


Pengurus tersebut bertanya "Keputusan awak sangat baik Mengapa awak tidak meneruskan pengajian ke peringkat yg lebih tinggi?:

Dengan nada sedih "Sejak minyak naik 20 sen semua harga barang dan perkhidmatan naik dan ini menyebabkan perbelanjaan rumah kami meningkat dengan mendadak Saya masih ada dua orang adik yang masih menuntut di universiti"

Pengurus tersebut menguji gadis tersebut " Jadi awak membantah kenaikan harga Minyak?"

Gadis tersebut menjawab dengan pantas dan mula kan hujah nya dengan" Najib PM yg teruk dr Pak Lah...." selama 10 minit tanpa henti.

Pengurus tersebut tersenyum dan menakok mengiya kan kata gadis tersebut "Tu lah mereka yang cium tangan big mama semasa bersalam tidak sedar susah payah orang lain Kedua dengan membodek sudah cukup melayakkan mereka jd menteri "

Awanama berkata...

BENAR..
hargailah jasa pengorbanan seorang ibu & ayah...
alhamdulillah, semasa hayat kedua2 ibubapaku. aku sempat membalas walau sekelumit cuma jasa kedua2 ibubapaku..
namaun kini... aku sering merindui senyum gembira mereka berdua..
semoga roh kedua2 ibubapaku diterima / diberkati ALLAH SWT... AMIN...

Awanama berkata...

Selain kalid yang dah selesai hutang bank, 4 penghianat daripada parti barua kena jawap!

Awanama berkata...

rocky the great dick says: hargailah pengorbanan kerajaan tanggung rakyat 3 bulan dlm setahon, hargailah usaha keras Najib dan Rosmah, hargailah pengorbanan Hassan Malek & Ahmad Maslan, hargailah usaha2 kerjaan untuk kesejahteraan rakyat terutama golongan pendapatan rendah, hargailah usaha murni kakitangan penguatkuasa ... hikhikhikhik lalalalalaaa